Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Doe je havo of vwo en denk jij erover om een commerciële studie te gaan doen, of iets met events, horeca, toerisme, cultuur of voeding? Vul dan deze vragenlijst in. Duurt een paar minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van €25!

In het teken van de ram

Guy Didelez

1996

110

A D V E R T E N T I E
Hangt er nog geen killer outfit voor het nieuwe schooljaar in je kast? CoolCat helpt je daarbij! Je kunt nu 50,- shoptegoed winnen waarmee jij, samen met een styliste, je nieuwe outfit gaat uitkiezen in n van de CoolCat Stores! Na het uitkiezen van je outfit krijg je ook nog een professionele make-over waarbij je haar en/of make-up gedaan wordt. Get ready to rock day one! Doe nu mee en meld je aan
5.4 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 343 woorden
  • 7422 keer
    5 deze maand
  • 21 mei 2000
Alles begint op de avond waarop Erik Jan Hanussen, de bekende helderziende en astroloog, niet verschijnt op n van zijn optredens in Berlijn. Al vlug blijkt dat hij niet zomaar een zenuwinzinking heeft, maar wel degelijk vermist wordt.
Het verhaal speelt zich af in Berlijn, anno 1933. Hannah Hanussen, de dochter van deze helderziende, onderneemt een zoektocht naar haar vader en leert hem zo beter en beter kennen. Ze komt onder andere te weten dat Erik Jan Hanussen heel nauwe banden had met de Fhrer. Verschillende mogelijkheden voor haar vaders verdwijning komen in haar op. Liet hij hen zitten voor een andere vrouw? Heeft het plotse ontslag van de dienstmeid er iets mee te maken? Mag het niet aan het licht komen dat Hitler lessen volgde bij een jood? Ze komt niet tot een oplossing. Op een dag krijgt ze een vreemde telefoon: Kijk eens naar buiten Ze ziet nog net enkele bruinhemden die fakkels werpen naar hun huis. Hans redt haar en haar moeder uit het brandende huis en brengt hen naar Zwitserland. Later leest Hannah in de krant dat het lijk van haar vader gevonden werd. Ook Hans helpt haar om de laatste puzzelstukjes in elkaar te laten passen.
Het boek is me bevallen, maar de gedachtegang van het hoofdpersonage is soms moeilijk te volgen en spreekt zichzelf op verschillende vlakken tegen. Er zijn weinig duidelijke verwijzingen naar de eindoplossing omdat er ook verschillende mogelijkheden zijn. Toch brengt dt juist spanning in het boek. De inleidende tekst bij het begin van ieder hoofdstuk, horoscopen, krantenartikels, verdedigingen uit een proces, gedichten, valt soms tegen en stoort het verhaal omdat het niet altijd in de context past. De duidelijk voorkomende historische feiten geven een heel realistische indruk aan het verhaal. Het maakt het boek aangenaam om het te lezen omdat je het zo duidelijk kan situeren. Het einde komt toch nog onverwacht omdat Hannah deze mogelijkheid niet voorzien had.
Het boek leest tamelijk vlot en is zeker aan te raden voor anderen, vooral voor diegenen die genteresseerd zijn in historische, psychologische romans.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1708

reacties

jammer je komt niets te weten over het dienstmeisje jammer,jammer,jammer
door florian (reageren) op 24 januari 2012 om 12:59

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan