Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Live chatten met docenten van alle vakken! Met vandaag om 16:00u Nederlands en 18:00 Wiskunde A. Klik de links voor de reminder!

In het teken van de ram

Guy Didelez

1996

110

Nooit meer wind tegen!
E-bikes voor oudjes die niet meer goed kunnen fietsen? Echt niet. Steeds meer scholieren ontdekken waarom e-bikes een hemelse uitvinding zijn. Wat dacht je van nooit meer bezweet op school aankomen na een half uur tegen de wind in ploeteren? Wij zetten nog vijf voordelen voor je op een rij. Kijk maar.
5.4 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 343 woorden
  • 7381 keer
    8 deze maand
  • 21 mei 2000
Alles begint op de avond waarop Erik Jan Hanussen, de bekende helderziende en astroloog, niet verschijnt op n van zijn optredens in Berlijn. Al vlug blijkt dat hij niet zomaar een zenuwinzinking heeft, maar wel degelijk vermist wordt.
Het verhaal speelt zich af in Berlijn, anno 1933. Hannah Hanussen, de dochter van deze helderziende, onderneemt een zoektocht naar haar vader en leert hem zo beter en beter kennen. Ze komt onder andere te weten dat Erik Jan Hanussen heel nauwe banden had met de Fhrer. Verschillende mogelijkheden voor haar vaders verdwijning komen in haar op. Liet hij hen zitten voor een andere vrouw? Heeft het plotse ontslag van de dienstmeid er iets mee te maken? Mag het niet aan het licht komen dat Hitler lessen volgde bij een jood? Ze komt niet tot een oplossing. Op een dag krijgt ze een vreemde telefoon: Kijk eens naar buiten Ze ziet nog net enkele bruinhemden die fakkels werpen naar hun huis. Hans redt haar en haar moeder uit het brandende huis en brengt hen naar Zwitserland. Later leest Hannah in de krant dat het lijk van haar vader gevonden werd. Ook Hans helpt haar om de laatste puzzelstukjes in elkaar te laten passen.
Het boek is me bevallen, maar de gedachtegang van het hoofdpersonage is soms moeilijk te volgen en spreekt zichzelf op verschillende vlakken tegen. Er zijn weinig duidelijke verwijzingen naar de eindoplossing omdat er ook verschillende mogelijkheden zijn. Toch brengt dt juist spanning in het boek. De inleidende tekst bij het begin van ieder hoofdstuk, horoscopen, krantenartikels, verdedigingen uit een proces, gedichten, valt soms tegen en stoort het verhaal omdat het niet altijd in de context past. De duidelijk voorkomende historische feiten geven een heel realistische indruk aan het verhaal. Het maakt het boek aangenaam om het te lezen omdat je het zo duidelijk kan situeren. Het einde komt toch nog onverwacht omdat Hannah deze mogelijkheid niet voorzien had.
Het boek leest tamelijk vlot en is zeker aan te raden voor anderen, vooral voor diegenen die genteresseerd zijn in historische, psychologische romans.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2708

reacties

jammer je komt niets te weten over het dienstmeisje jammer,jammer,jammer
door florian (reageren) op 24 januari 2012 om 12:59

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Een black-out kun je voorkomen door vlak voor je examen een moment voor jezelf te nemen. Feit of fabel?