Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nu al werken aan mijn CV?

Nu al werken aan mijn CV?

Door Amber

Vroeger dacht ik altijd dat ik het met redelijke cijfers en een gymnasiumdiploma op zak uiteindelijk wel zou redden. Nu ik eenmaal merk wat andere jongeren met hun leven doen raak ik toch een beetje in paniek. De een heeft al een eigen bedrijf met aandelen, de ander loopt stage bij het bedrijf van z'n dromen en een derde heeft een eigen app gebouwd. Moet ik me zorgen maken en ook aan mijn cv gaan werken? 

Extra activiteiten
Ik werk me al meer dan dertig uur per week op school rot om uiteindelijk te slagen, maar dat is voor mijn gevoel niet genoeg meer. Tegenwoordig werken jongeren aan nog duizend andere dingen. Zo gaat een klasgenoot casual wat lessen op een universiteit volgen. Terwijl je vriendin die al de hoogste cijfers van de klas haalt ook  het beste schoolfeest van het jaar organiseert. Weer iemand ander is de school aan het verbeteren met de leerlingenraad, die ze ook zelf heeft opgezet alsof het niks is. Allemaal dingen die heel mooi staan op je cv, en waartegen mijn cv nogal kaal afsteekt..

Eigen bedrijf
Niet alleen op school is iedereen met van alles en nog wat bezig naast school. Er zijn jongeren die nu al bezig zijn met dingen waar ik alleen nog maar van kan dromen. Zo zijn er heel wat jongeren met een eigen bedrijf. Max bijvoorbeeld. Hoe dan? Na wat zelfreflectie kan ik me wel inbeelden dat de tijd die ik besteed op het internet, anderen wellicht productiever besteden. Natuurlijk vind ik het super indrukwekkend, maar daarnaast word ik er ook onzeker van. Het excuus dat ik nog zo jong ben valt nu een beetje weg. Dit wakkert een lichte en hele vroege midlifecrisis aan, moet ik mijn leven nu helemaal omgooien of toch nog even relaxen?

Paniek!
Misschien denk je nu wel dat ik aan het flippen ben zonder reden: mijn baan bij Scholieren.com is toch een goede aanvulling? Maar omdat ik een onzekere stresskip ben kijk ik dan naar andere bloggers, die er toch weer een schepje bovenop doen, en dan lijkt mijn baantje ook weer te weinig. Hier en daar een beetje paniek is wellicht ook wel goed voor mij. Wanneer ik weer van een getalenteerde, succesvolle jongere hoor denk ik soms aan mijn eigen kale cv. Tegelijkertijd motiveert dat enorm. Ik ga mezelf dan ook meer uitdagen, door bijvoorbeeld te solliciteren bij deze prachtsite, en daar komt dan af en toe wat gestress bij kijken. 

Die constante paniek wordt ook veroorzaakt doordat ik de lat erg hoog leg voor mezelf. En eerlijk gezegd is dat best aan te raden. Nu zeg ik niet dat iedereen meteen een eigen bedrijf moet beginnen, zelf ben ik tenslotte ook geen CEO. Maar jezelf uitdagen is zeker niet verkeerd. Dus lees vooral over succesvolle leeftijdsgenoten, raak geïnspireerd met een vleugje paniek en daag jezelf uit. 

Gepubliceerd op 17 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.