Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Laat vmbo'ers vijf jaar naar school gaan'

'Laat vmbo'ers vijf jaar naar school gaan'

Laat vmbo'ers een jaartje langer naar school gaan. Dat zegt de Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, woensdag in de krant Trouw. "Vmbo'ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar dat grote ROC moeten." Volgens hem is dat te jong. Als vmbo'ers een extra jaar zouden hebben, zouden ze de kans hebben om vakken waar ze erg goed in zijn op havo-niveau te volgen.

In de Tweede Kamer vinden ze het niet zo'n slecht idee, blijkt uit een kleine rondvraag van NU.nl bij politici. Ook de MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) deden vorig jaar al het voorstel om de vmbo-opleiding een jaar langer te maken.

'Veel te lang'

Wij vroegen een aantal scholieren naar hun mening. Oud-blogger Imme (16, 3 vmbo) is niet zo blij met het plan. "Vijf jaar? Dat is wel lang", zegt zij. "Nee, ik vind het niet zo'n goed idee, omdat ik na het vmbo nog havo wil doen, of na het mbo het hbo. En dan gaat het allemaal wel erg lang duren..."

Ook Ivana (17, 4 vmbo) vindt dat een vijfde jaar het traject voor vmbo'ers ook wel erg lang maakt. "Je gaat hierna nog mbo doen, dus dan duurt het allemaal nóg langer. En stel nou dat je hbo wilt doen, dan ben je straks meer dan tien jaar bezig. Da's echt lang." Vlogger Wouter (15, 3 vmbo) is eveneens niet erg enthousiast over het idee. "Ik vind het niks. Dan moet ik nog langer naar school", reageert hij. "Eigenlijk zouden ze dan een normaal vmbo en vmbo-plus moeten maken, zodat we kunnen kiezen." 

Examenkandidaat Esmee (15) noemt het "niet heel erg nodig". "Volgens mij slagen er op deze manier ook genoeg vmbo'ers." Wel denkt ze dat het handig kan zijn om de lesstof beter te verdelen over een extra jaar. "Dit jaar kregen we opeens heel veel lesstof, een extra jaar zou dan wel goed van pas komen."

Persoonlijke omstandigheden

Ivana vindt dat er vooral naar de persoonlijke omstandigheden van leerlingen moet worden gekeken. "Ik zou me bijvoorbeeld dood vervelen als ik nóg een jaar op school zou moeten zitten. Voor leerlingen zoals ik, die van een hoger niveau zijn ingestroomd, is zo'n extra jaar echt niet nodig. Het zou handig zijn als er voor die leerlingen wel al een examenmogelijkheid in het vierde jaar zou zijn."

Vlogger Wouter vindt wel dat hij inderdaad nogal jong is als hij zijn examens heeft afgerond. "Ik ben dan zestien of net zeventien. Dus op dat punt geef ik ze gelijk. Dat is nog wel jong." Reden van een extra jaartje zou zijn dat scholieren langer kunnen nadenken, maar voor Wouter - die nog een jaar voor zijn keuze heeft - is dat al wel duidelijk: "Ik wil naar een school die aansluit op hbo journalistiek."

Daar waar Wouter al weet wat hij wil studeren, is het voor Esmee juist nog helemaal niet duidelijk. "Ik heb nog geen idee welke opleiding ik wil gaan doen, daarom ga ik hierna havo doen. Ik heb inderdaad wel het gevoel dat ik te jong ben om al een opleidingskeuze te maken." 

Havo-vakken

Een onderdeel van het voorstel van de VO-raad is om vmbo'ers de kans te geven vakken waar ze goed in zijn op havo-niveau af te ronden. Dat ziet Wouter wel zitten. "Dat zou ik wel doen, dat heeft toegevoegde waarde." Zijn vriend Gijs (15) is hier ook positief over. "Als je een hogere opleiding krijgt is het goed. Maar als het alleen een jaar meer is en geen hoger niveau ben ik het er niet mee eens."

Vakken kunnen volgen op havo-niveau vindt vmbo'er Ivana op zich ook wel een goed idee. "Maar de vraag is wel: wat kun je daarmee? Veel vrienden van me kunnen niets met een deelcertificaat dat ze nu hebben, dus ik vraag me dan af of je er bijvoorbeeld het hbo mee binnen kan komen." Ook voor Esmee is het plan met een mix van havo- en vmbo-vakken nog niet helemaal duidelijk. "Sommige vakken zou ik op zich wel op havo-niveau kunnen doen. Maar hoe gaat dat dan precies in z'n werk? En wat kan ik dan met mijn diploma?"

Gepubliceerd op 8 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Y.

Y.

"Nee, ik vind het niet zo'n goed idee, omdat ik na het mbo nog havo wil doen"
Moet mbo niet mavo (vmbo-T) zijn?

7 jaar geleden

R.

R.

Yes, je hebt gelijk. Is aangepast!

7 jaar geleden

N.

N.

^^

7 jaar geleden

N.

N.

Ik ben het er niet mee eens

7 jaar geleden

N.

N.

Onzin, VMBO-T (theoretische leerweg) is een voortgezet onderwijs opleiding (middelbare school). mbo daarentegen is een vervolg opleiding, dus die doe je na VMBO

7 jaar geleden

B.

B.

Zelf ben ik het er wel mee eens, want vmbo eindigt al na 4 jaar. Vwo zou dan 2 jaar later eindigen en MBO is een extra opleiding, niet iets verplicht wat je moet. Dat je vakken bij de vmbo op havo-niveau zou mogen doen, is wel handig. Dit systeem zou ook nog handig zijn voor havo-leerlingen die bepaalde vakken op vwo kunnen doen.

7 jaar geleden

S.

S.

Nee, ik ben het er niet mee eens. Na mijn mavo wil ik havo doen daarna wil ik vwo doen dusja, komt mij dan niet handing uit overigens is dit jaartje onnodig als bijvoorbeeld frans je beste vak is en je wilt er een havo examen mee doen. En je wilt dokter worden want biologie en natuurkunde is wel prima. En dan een extra jaartje doen? Lijkt me niet erg handing.

-Sev

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.