Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Snackrecept: notenkoekjes

Snackrecept: notenkoekjes

Het zal niemand ontgaan zijn, de eindexamenperiode is in volle gang en komt zelfs bijna ten einde. Dat betekent dat sommige eindexamenkandidaten al met hun hoofd in Griekenland zitten om daar een wilde examenreis te houden, en sommige andere scholieren daar net vandaan komen, als buitenlandse schoolreis. Daarom vandaag een hele simpele, maar typisch Griekse lekkernij: notenkoekjes!

Deze notenkoekjes worden al sinds de oudheid in Griekenland gemaakt en gegeten. Dat is niet eens een mythe, maar echt waar! Een van de oudste recepten voor deze koekjes komt namelijk al uit de derde eeuw. Maar dat betekent niet dat de koekjes inmiddels ook uitgestorven zijn, sterker nog, je vindt ze overal. Op elke straathoek worden ze verkocht, en zelfs in de meest skeere hotels kan je ze bij je ontbijt krijgen. Met dit recept kan je zo zelf maken!

 Moeilijkheidsgraad | *

 Boodschappenkosten | ±€6 

 Afwas | Weinig

 Bereidingstijd | Kwartiertje

Ingrediënten

  • 6 eetlepels (ongeveer 100 gram) honing
  • 100 gram sesamzaadjes
  • 100 gram andere ongezouten noten (of een mix daarvan)

Bereiding

Neem allereerst een klein pannetje om de honing in te koken. Schep ongeveer 6 eetlepels honing in de pan en zet het gas aan. Terwijl de honing warm wordt, hak je de grotere noten in iets kleinere stukjes en leg je alle noten samen voor 3 minuten in de oven, om te roosteren. Dat kan eventueel ook in een droge koekenpan. Laat de honing 5 à 6 minuten koken en zet dan het gas uit. Neem de geroosterde noten en gooi deze bij de honing. Pak dan een houten of siliconen spatel en roer de noten en honing goed door elkaar.

Leg dan een bakpapiertje neer op je aanrecht en schep daar het noten-honingmengsel op. Vouw het bakpapiertje dubbel, zodat alle noten tussen twee laagjes bakpapier zitten. Druk de koek nu plat met je handen of, wanneer het nog te warm is, gebruik een snijplank of een pan om het glad te krijgen. Leg de hele koek nu even weg om af te koelen, dit kan ook in de koelkast als je haast hebt. Na ongeveer een kwartiertje in de koelkast is de koek hard genoeg om het bakpapier eraf te halen en je koek in stukjes te snijden. 

Dit is natuurlijk een hele simpele variant, maar je kan ze zo lekker en moeilijk maken als je zelf wilt. Voeg bijvoorbeeld een keer stukjes rozijn of chocola toe, want het is eigenlijk een soort van mueslireep.

Geitenkaas

Er is ook nog een variatie met geitenkaas, al is dat wel iets meer werk: terwijl het honing-notenmengsel nog in de pan zit, vet je je handen in met (zonnebloem)olie of boter. Neem dan, terwijl alles nog gloeiend heet is, een beetje van het mengsel en vorm er een klein kommetje van, ongeveer passend in een eierdopje. Doet dat nog een keer en vul dan een van de helften met geitenkaas. Leg de ander er bovenop en maak er zo nog meer. Doe al die bolletjes dan nog even 2 minuten in de oven om aan elkaar te smelten, en daar zijn je honingnotengeitenkaas-hapjes!

Gepubliceerd op 25 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.