Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tijd voor een telefoonetiquette

Tijd voor een telefoonetiquette

Snel even op Whatsapp kijken tijdens een saaie les Aardrijkskunde of chatten met je crush tijdens een verjaardagsfeestje: veel mensen doen het zonder erbij na te denken. Toch is volgens Eenvandaag maar liefst 84% van de Nederlandse jongeren van mening dat dit best onbeschoft is. Tijd voor een telefoonetiquette voor Facebookjunks, Snapchatverslaafden en Whatsapp-aanbidders.

Regel 1: kies tussen 'online' of 'offline' praten

Laatst had ik een gesprek met een vage kennis. Eerst was het heel interessant, totdat ik vroeg naar haar ex-vriend. Wat volgde was een monoloog van twintig minuten over 'wat een klootzak het was' en dat ze 'écht beter af was zonder hem maar hem toch miste'. Heel verleidelijk om dan toch de telefoon erbij te pakken. Echter, een echte dame/heer houdt zich aan de 'online of offline'-regel. Houd dus je telefoon in je zak, knik af en toe begripvol en verzin dan een smoes om het gesprek af te breken. Geen smoes voor handen? Zeg dan gewoon tegen het persoon in kwestie dat hij/zij een saaie doos is en dat je liever met anderen praat.

Regel 2: eerst afrekenen, dan verder bellen

Zelf ben ik nooit caissière geweest maar na verhalen van huisgenoten weet ik wel dat zij aardig wat ergernissen te verduren krijgen. Met stipt op nummer 1 staat: de bellende klant. Een klant die aan de telefoon zit helpen, is volgens hen vergelijkbaar met praten tegen een muur. Voel jij je al aangesproken? Foei! Een dame of heer in de dop gebruikt namelijk nooit de telefoon tijdens het afrekenen. Doe die lieve kassameisjes dus een plezier en sluit het gesprek af als je in de rij staat. Maak je toch het gesprek af, reken dan niet op een vriendelijke 'fijne avond nog' en verwacht eerder een denkbeeldige bitchslap.

Regel 3: voer persoonlijke gesprekken niet in het openbaar vervoer

Uit een onderzoek van Metro in 2015 bleek dat treinreizigers het meeste last hebben van een 'Kakelende Karin': een persoon, meestal een vrouw met kortpittig kapsel en zonder schaamtegevoelens, die het heel normaal vindt om in de trein de meest persoonlijke telefoongesprekken te voeren. Of het nu gaat over een hevige buikgriep of een cursusdagje paaldansen (ja, écht een keer meegemaakt), de hele coupé mag het horen. Een treinreiziger met klasse wacht met zulke gesprekken tot hij/zij de trein uit is of houdt tenminste het volume laag. Denk aan je medepassagiers a.u.b.

Regel 4: zet je telefoon uit tijdens een date

Eindelijk is het zover: na drie weken te hebben geflirt met het meisje/jongen van jouw dromen gaan jullie uit eten. Jij hebt een uur voor de spiegel gestaan om er tiptop uit te zien en hebt er zin in. Jouw crush is alleen niet van zijn/haar telefoon weg te krijgen. Een date hoeft helemaal niet stijfjes te zijn, maar op je telefoon zitten tijdens een afspraakje is not done. Overtreffende trap: je telefoon erbij pakken na een stomende bedsessie met jouw date. Welopgevoede dames en heren hebben aandacht voor hun date of vertellen eerlijk dat het niets gaat worden.

Hierbij dus de etiquette voor nette dames en heren. Bekijk je dit blog op jouw telefoon? Leg 'm dan nú weg. Jouw medemens verdient namelijk meer aandacht en dit blog staat er morgen ook nog. Geen idee meer hoe je offline een gesprek moet voeren? STOP DAN NU MET INTERNETTEN EN GA NAAR BUITEN! 

Gepubliceerd op 23 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.