Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bijzonder PWS: een eigen magazine

Bijzonder PWS: een eigen magazine

Door Hizir

Yamil Oulad el Hadj (18) en Eline ten Busschen (17) moesten zoals alle vijfde- en of zesdeklassers 80 uur (!) in een profielwerkstuk steken. Maar zoveel tijd verspillen aan ‘zomaar een werkstuk’ wilden zij niet. Omdat de twee kunstliefhebbers opmerkten dat kunstklassen te klein zijn, er op de meeste scholen vooral aandacht voor bètavakken is én dat jongeren weinig met kunst doen, besloten zij een eigen magazine over kunst te maken; Hørrevård.

Terwijl hun klasgenoten vooral technische onderwerpen kozen, besloten Yamil en Eline om kunst in breedste zin van het woord te verwerken in 94 pagina’s en allemaal blogs op hun eigen website.

Van ideetje tot schappen

Alles begon met hun idee tijdens een kunstles. Yamil en Eline wilden een magazine maken, maar wél over kunst! Nadat zij hadden rondgeneusd in andere magazines en weblogs schreven zij een ondernemingsplan en gingen zij fondsen werven. Hierna begonnen zij al meteen met het schrijven van een weblog. Ondertussen hadden zij tijd om op zoek te gaan naar drukkers, offertes aan te vragen en nog meer artikelen en interviews uit te werken.

Uiteindelijk kwamen Yamil en Eline terecht bij een plaatselijke drukker. Toen alle artikelen waren geschreven, alle interviews waren uitgewerkt en er een layout was,  konden zij hun magazines drukken. Nadat ze bij wat boekhandels langs gingen, lag Hørrevård in de schappen!

Kunstenaars interviewen

Voor het magazine interviewden ze zowel jonge schrijvers (waaronder blogger Mette!) als kunstenaars. Een van de kunstenaars die zij interviewden was Florentijn Hofman. ‘’Florentijn maakt erg grote dieren," vertelt Yamil. "Bijvoorbeeld konijnen, beren en badeenden. Het mooie aan kunst van Florentijn is dat het erg toegankelijk is. Op de grote beelden van hem kunnen mensen klimmen, hangen, en meer. De buurt kan zich zo verenigen, waardoor er verbetering plaatsvindt in de buurt’’.

Yamil legt ook uit waarom kunst zo belangrijk is voor hem. "Het is een manier om jezelf te uiten. Je kan je emotie erin stoppen, maar aan de andere kant kan je er ook kracht uithalen,’’ vertelt Yamil filosoferend. ‘’Kunst houdt de samenleving bij elkaar en dat bewijst het werk van Florentijn.’’

Woehoe! Een 9!

Nu het magazine in de schappen ligt kunnen de twee dus trots zijn, maar daar komt nog meer moois bij: ze hebben een 9 gekregen voor hun pws. Yamil: ‘’Dat cijfer is voor het onderzoeksverslag en het werkproces.’’ En het pws heeft ze niet alleen een goed cijfer opgeleverd: "Doordat we er zoveel tijd samen aan gewerkt hebben, hebben we elkaar ook beter leren kennen en zijn we gegroeid tot een stelletje.’’ 

Het kersverse stelletje krijgt veel goeie reacties. "Een docent, die al jaren in het onderwijs zit, vertelde ons dat ons profielwerkstuk het allerbeste pws is dat zij ooit heeft gezien,’’ aldus de super trotse Yamil en Eline. Een beter compliment kan je niet krijgen natuurlijk.

Gepubliceerd op 26 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Nienke

Nienke

"moesten zoals alle vijfde- en of zesdeklassers moesten 80 uur" - foutje!

8 jaar geleden

Renske

Renske

aangepast, dank!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.