Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reli-reeks: Kees (15) is katholiek

Reli-reeks: Kees (15) is katholiek

Het katholieke geloof. Dat is toch iets met mooie beelden, de reformatie in mijn geschiedenisboeken en heel veel corruptie? Om eerlijk te zijn weet ik er maar heel weinig van. Daarom spreek ik Kees (15), een 'echte' katholiek, om mij te vertellen waarom hij zichzelf zo noemt. Ik praat met hem over de Paus, homohuwelijk, rijkdom van de kerk en zeilkamp met de pastoor.

In de reli-reeks spreken we verschillende jongeren over hun geloof en de cultuur die daarbij hoort. Ditmaal de katholieke Kees.

Kees houdt van gamen, boogschieten, sporten en lezen. Hij zit op een hele gewone rooms-katholieke school waar het overgrote deel van de leerlingen helemaal niet katholiek is. Hij gaat bijna nooit naar de kerk, maar geeft die ene bedelaar waar iedereen straal voorbij loopt wél geld. En er is nog een groot verschil tussen Kees en mijn gemiddelde sportende/lezende/gamende klasgenoot: hij is als katholiek opgegroeid en het geloof ligt hem nog steeds dicht bij het hart. "Bij alles wat ik doe, vraag ik mezelf: wat zou Jezus doen?"

Veel regels

Vrienden vinden het niet altijd even interessant dat Kees zoveel bezig is met geloof. "Een goede vriend ging een keer mee naar de kerk, en toen was hij bijna in slaap gevallen. De meeste mensen in mijn omgeving denken dat het allemaal heel strikt om regeltjes gaat en dat dat het ook erg saai maakt."

Zelf ervaart Kees helemaal niet zoveel regeltjes. "Dat is denk ik het grote verschil tussen protestanten en katholieken: wij hechten niet zoveel waarde aan regels of soberheid en vieren maar al te graag carnaval." Dit betekent echter niet dat hij niet dicht bij de bijbel blijft. "In het oude testament staan heel veel regels die mensen vandaag de dag nog steeds heel erg letterlijk nemen. Maar er staat bijvoorbeeld ook 'oog om oog, tand om tand', terwijl Jezus zei dat je iemand de andere wang moet keren."

Katholiek in de middeleeuwen

In de geschiedenisles op mijn school wordt helemaal niet zo positief gepraat over de katholieken, bijvoorbeeld als we kijken naar de Middeleeuwen (zo verkochten de katholieken toen aflaten). Hoe rechtvaardigt Kees dat? "Eerlijk gezegd weet ik niet of ik in die tijd katholiek zou zijn geweest", zegt hij. "Toen werd er veel gepredikt over strenge regels, over hel en verdoemenis. Terwijl de rollen nu volgens mij zijn omgedraaid: de protestantse kerk is uiteindelijk veel strenger dan de katholieke." 

Dat de katholieke kerk zoveel rijkdom heeft, vindt hij helemaal niet zo gek: "Het geloof heeft heel veel waarde voor veel mensen. Natuurlijk geven ze daar graag geld aan uit, en dat zie je terug in mooi ingerichte gebouwen en bijzondere plekken."

Belangrijke leiders

En dan is er nog de Paus. Hoe denkt Kees daar over? "De Paus is voor mij een leider van de katholieke kerk. Je kunt hem niet echt de vervanger van Jezus noemen, maar hij geeft zich wel aan het geloof over om de katholieke kerk te leiden." Er is hierbij ook wel wat inmenging van God volgens Kees: "Als er een Paus zou zijn die onterecht Paus is, dan zou God er heus voor zorgen dat hij heel snel wordt afgezet."

Toch blijft Kees kritisch: "Als de Paus bijvoorbeeld zegt dat homoseksualiteit een zonde is, ga ik daar niet in mee. Ik ken heel veel mensen die homoseksueel zijn, en die zijn net zoals jij en ik."

Een ander belangrijke persoon in het katholieke geloof is de pastoor, met wie Kees een nauwe band heeft. "Hij gaat altijd met ons mee op zeilkamp. Als het nodig is, doe ik dan ook wel boete bij hem. Dat vind ik fijn. Ik ga verder eigenlijk alleen maar naar de kerk als ik in een moeilijke periode zit, bijvoorbeeld toen mijn moeder borstkanker had." 

Kees tijdens het zeilkamp, met rechts de pastoor in beeld.

Niet te moeilijk doen

Uiteindelijk weet Kees niet zeker of 'gelovig zijn' een belangrijke voorwaarde is voor een eeuwig leven: "Het gaat erom dat je de tien geboden en de lessen van Jezus volgt. Het gaat er dus vooral om dat je een goed leven leidt. Ten slotte komen de meeste geloven op hetzelfde neer: zelfs hindoes geloven in één energie die alles verbindt. God heeft er heus wel begrip voor als je toevallig een ander geloof hebt meegekregen."

De belangrijkste boodschap die Kees wil meegeven, is dat we uiteindelijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. "Heb begrip voor het geloof van een ander. Iedereen geeft gewoon een andere draai aan dezelfde waarheid."

Gepubliceerd op 10 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.