Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De drukte ontvlucht

De drukte ontvlucht

Door Naomi

We weten het nu écht wel. Dat we niet genoeg slapen (ik gemiddeld, uhm pak 'm beet zo’n 5 à 6 uur per nacht), dat we middagen kunnen verspillen aan dingen die er niet toe doen, 's ochtends geen tijd hebben om te ontbijten en ontstressen hard nodig is.

Naomi van Kleef (16) is de maker van het succesvolle blog Little keys to happiness. Ze schrijft een reeks gastblogs voor Scholieren.com over haar leven als blogger.

Immers; school, huiswerk, bijbaantje, een sociaal leven, die pianolessen en dan óók nog tijd inplannen voor rust, dat is op den duur toch veel te veel?

Ik weet, op z'n zachtst gezegd, wel het een en ander af van jezelf torenhoge verwachtingen opleggen en stress hebben. En ik ben me ervan bewust dat heus niet de enige ben van mijn leeftijd. Tijden zijn veranderd. We spreken niet meer van 24 uur in een dag, maar van dagen die 48 uur duren. Een dubbelleven. Online en offline. We willen maar, we moeten maar.

Prioriteiten stellen

Het is overigens niet raar als je even op adem moet komen en je het leven niet meer bij kan benen. Ik bedoel, men verwacht van ons dat we er we 5 of 6 jaar over doen om het vak wiskunde te beheersen, maar waarom zouden we tevens niet die tijd nemen om onszelf te ontwikkelen? Niet 'ik moet dit en ik moet dat', maar 'ik kan dit en ik kan dat'. Niet alles hoeft in een keer, stel prioriteiten en maak kleine stapjes die je weer verder brengen.  

Als je probeert in zoveel mogelijk te slagen, dan geniet je niet meer met volle teugen van de  dingen die je doet. Ik, bijvoorbeeld, blokkeerde. Zo heb ik de afgelopen jaren faalangst ontwikkeld voor toetsen en presentaties. Ik vind het moeilijk om te beginnen met schrijven, om foto's maken of zelfs om mijn allerliefste oma bezoeken. 

Foto: Naomi van Kleef

Verandering

Vergeet ook niet dat er altijd plaats is voor verandering. Niet per se omdat het nieuwe jaar nu eenmaal begonnen is, maar omdat jij een droom of doel hebt en dat na wil jagen. Ik hakte afgelopen kerstvakantie de knoop door en haalde (inclusief een heleboel stress) in zes dagen anderhalf jaar wiskunde A in, met als resultaat een voldoende. 

Hierbij zeg ik je, neem eens een keertje rust. Ga eens een potje huilen of languit op je bed liggen. Staar naar het plafond. Wandel door het bos of door je buurt. Denk even niet aan alles wat je nog moet doen of aan alles wat je nog wil doen. Maak een lijstje in je hoofd met al het moois waar je nú blij van wordt. 

De drukte ontvlucht

De volgende dag kunnen we er weer samen tegenaan. Dan hebben we weer zeeën van tijd voor alles wat nog moet gebeuren, alles wat we nog willen doen. Dan hebben we de drukte voor even ontvlucht en zijn we weer onszelf. Tot we na een poosje weer op moeten laden.

Gepubliceerd op 4 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.