Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Minder lesuren = beter onderwijs

Minder lesuren = beter onderwijs

Paul Rosenmöller wil dat er minder lesuren komen voor scholieren en docenten. In plaats daarvan moeten sommige uren opgevuld worden met andere leerzame dingen. Op die manier wordt het onderwijs beter, denkt hij. Ik interviewde hem over z'n onderwijstheorieën. 

Voordat je denkt 'Paul, wie?' even een korte uitleg.  Paul Rosenmöller is de voorzitter van de VO-raad. Dat is een overkoepelend bestuur van bijna alle middelbare schoolbesturen van Nederland. Ze verzamelen alle dingen die scholen belangrijk vinden, en proberen dan met het kabinet te regelen dat dat allemaal kan en mag.

Minder lesuren = beter onderwijs!

Even terug naar Pauls plannen: Rosenmöller wil dus minder lesuren, maar wel evenveel uren in totaal. Huh? "Leraren kunnen die uren opvullen door dan hun lessen voor te bereiden en zich bij te laten scholen." Maar de leerlingen dan? "Laat die stages lopen bij bedrijven in de omgeving. Of laat ze meelopen met universiteiten of hogescholen. Een volle klas met een leraar ervoor is namelijk niet de enige plaats waar kinderen leren." 

Stages dus, maar hebben die bedrijven daar wel zin in? Rosenmöller: "Ik realiseer me dat dat moeilijk is. Maar scholen moeten goed in gesprek gaan met bedrijven en gemeenten, en ik denk dat het dan erg leerzaam zal zijn voor leerlingen."

Veranderingen
"Scholen moeten talenten van leerlingen centraal zetten, in plaats van ze door het vwo heen duwen", zegt Rosenmöller. Er moeten daarom dingen veranderen. Hij vindt het belangrijk dat deze veranderingen van onderaf, dus van de scholen zelf komen. "Den Haag kan wel veranderingen verplicht gaan stellen, maar dat werkt niet. Het moet van scholen, en beter nog, van leerlingen komen."

Hijzelf zegt niet hóe de scholen moeten veranderen, maar dát de scholen moeten veranderen. "Onderwijs is gemiddeld genomen goed, maar is iets te veel gericht op iedereen hetzelfde soort onderwijs aan te bieden. Het onderwijs zou zo veel mogelijk aan moeten sluiten bij de belevingswereld en de actualiteiten, en recht doen aan verschillen in niveaus, zoals met maatwerkdiploma's." Dat laatste plan is inmiddels echter stopgezet door Sander Dekker.

Risico's
Erover nadenken willen ze wel, maar toch zijn veel scholen bang voor veranderingen. Bang voor een 'verloren' generatie, want wat als de veranderingen mislukken, en een grote groep jongeren zonder diploma komt te zitten? "Veranderingen moeten natuurlijk ook heel zorgvuldig gebeuren", zegt Rosenmöller. "Maar daarbij: het risico op een verloren jaarlaag mag geen argument zijn om het onderwijs te laten voor wat het is."

Verkeerde keuzes mogen volgens hem best genomen worden. Ook bij je studiekeuze. "Je moet je natuurlijk wel goed oriënteren en een keuze maken die dan het beste lijkt, maar miskiezen is geen ramp." Zelf maakte Rosenmöller zijn studie sociologie nooit af. Spijt heeft hij noch van het niet afmaken, noch van het eraan beginnen. "Sommige dingen neem je toch mee uit zo’n studie."

En nu jij!
Veranderingen moeten dus van leerlingen komen. Rosenmöller: "Ga nadenken over waar jij goed in bent, waar minder, en waar je verder mee wil. Kijk of dit op school kan, en ga daarbij nadenken over de vraag wat er beter kan in het onderwijs of specifiek op jouw school. Ga daarmee naar de leerlingenraad, de medezeggensschapsraad of het LAKS."

Veranderingen moeten zorgvuldig doorgevoerd worden, dus jij zal die misschien niet direct terugzien, maar een volgende generatie leerlingen zal jou er vast en zeker dankbaar voor zijn. 

Gepubliceerd op 17 november 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.