Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

"Weg met die vluchtelingen"

"Weg met die vluchtelingen"

Hoeveel vluchtelingen zijn er op de wereld? Op de hele aardbol. Van Afghanistan tot Angola. Van Syrië tot Soedan. Al die 'kutvluchtelingen' waar iedereen zo over aan het klagen is. De mensen die onze banen 'stelen' en niet zo’n gevaarlijke reis moeten maken, want Nederland is toch al veel te vol. Weet jij het antwoord?

Mijn lerares Nederlands probeerde wanhopig voor de zoveelste keer een discussie los te maken in de klas: moet Nederland meer vluchtelingen opnemen? Best wel lastig, want een onderwerp als dit staat best wel ver weg. Je hoort er op het nieuws weleens iets over: belangrijk mannetje zegt sus, de ander zegt zo. En tussendoor zie je wat beeldmateriaal van tentenkampen. Maar ik vind dit nog altijd te vaag om echt een antwoord te kunnen geven op de vraag. Om mij heen is de klas stil: zij hebben ook géén flauw idee.

Vijf miljoen

Daarom liet onze docent ons eerst schatten. Hoeveel vluchtelingen zijn er op de wereld? De schattingen in de klas liepen ver uiteen: de een riep 800.000, de ander 1 miljard. Al zaten de meesten aan de lage kant. En dan was er ook nog de vervolgvraag: hoeveel vluchtelingen komen er per jaar naar Nederland? Opnieuw was het wild gokken. "Ja eh, ongeveer, gemiddeld zeg maar, zo’n  5 miljoen." Ach ja, ik ging helemaal mee met de schatting van de klas.  

De poging van mijn leraar was gelukt! Zij raakte het geheime knopje in elk puberaal brein in de kamer, want opeens had iedereen een mening. En iedereen had een mogelijk antwoord op de vraag: hoeveel vluchtelingen? Ik kwam er al snel achter dat mijn klasgenoten deze overlevers wel willen helpen, maar dat het niet ten koste moet gaan van Nederland. Het voelde alleen een beetje gek om zo te oordelen terwijl wij niet eens op de hoogte waren van de statistieken. Want het antwoord moest nog komen.

Klein dorpje erbij

Wat bleek? Ik zat er heu-le-maal naast. *trrrrromgeroffel* 24.515 vluchtelingen van de 58 miljoen(!) vragen asiel aan in dit kikkerland. Per jaar. Dat is slechts een klein dorpje erbij. Valt hartstikke mee! En dan nog te bedenken dat niet iedereen asiel krijgt.

Zelf deed ik de afgelopen tijd fanatiek mee aan de discussie over de opvang van vluchtelingen uit Syrië. (Ik wilde er zoveel mogelijk opvangen, trouwens.) Door de goede les van mijn docent liep ik tegen iets aan: hoe kon ik mij überhaupt druk maken over deze kwestie als ik niet eens de aantallen wist? Zie maar eens punten te scoren op een proefwerk argumenteren voor Nederlands als je je feiten niet op orde hebt. Dus: get your facts straight. En begin daarna pas met roepen.

Gepubliceerd op 5 oktober 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Nederland verislamiseert, het is belachelijk hoe scholen leerlingen bombarderen met zielige linkse propaganda.

Eigen volk eerst. De Nederlandse cultuur is in gevaar: neem het zwarte pieten gebeuren als voorbeeld. De wereld is te 'politiek correct'. Je mag geen uitspraak maken TEGEN vluchtelingen/negers/moslims of je wordt uitgemaakt voor racist.

Ik word kotsmisselijk van linkse propaganda op de Nederlandse omroepen. Islamisering wordt verdoezeldt, AZC's schieten zonder pardon als paddenstoelen uit de grond en Nederland veranderd langzaam maar zeker in een Islamitische dictatuur.

Het is toch wel zielig dat de vluchtelingenstroom zo links mogelijk wordt beschreven op deze site.

8 jaar geleden

S.

S.

Natuurlijk moeten er mensen geholpen worden. Maar controleer eerst eens goed of het wel echt de vluchtelingen zijn die we hier willen hebben. Als er mensen worden verkracht, kampen kapot worden gemaakt, dan mogen ze direct vertrekken van mij! Alle luxe die sommige vluchtelingen krijgen is ook overbodig. Betalen ze ervoor? Dan kan ik hier over meepraten, anders moet je eerst aan eigen volk denken.

8 jaar geleden

R.

R.

Ik ben persoonlijk tegen de opvang van meer vluchtelingen omdat slechts 20 procent (ongeveer) ook echt vluchteling is (de rest zijn gelukszoekers) en er komen natuurlijk ook lui van IS mee. maar die 20 procent moet natuurlijk wel goed terecht komen en een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

8 jaar geleden

L.

L.

wat heb jij man ze moesten helemaal hier komen en jij wilt ze weg hebben dat is geen stijl

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.