Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Als figurant de zomer door

Als figurant de zomer door

Door Oscar

Je kunt deze zomer natuurlijk bessen gaan plukken, ijsjes gaan verkopen of vakken gaan vullen, maar ik heb iets veel beters ontdekt: je verdient er geld mee, kunt tegelijkertijd lekker op stap met vrienden, komt op allerlei plekken in het land en bent - als je mazzel hebt - later ook nog terug te zien op het witte doek. Waar ik het over heb? Figureren.

In de praktijk is een figurant niets anders dan een avonturier. Vaak hoor je een dag van tevoren waar je heen moet: dat kan Hilversum of Amstelveen zijn, maar bijvoorbeeld ook Egmond aan Zee. Negen van de tien keer is het mogelijk om met een groep vrienden op stap te gaan, iets wat mij persoonlijk zéér goed bevalt. Alleen ga ik eigenlijk nooit.

Liters koffie

Meestal krijg je via de mail te horen hoe je je moet kleden. Er wordt je gevraagd drie setjes mee te nemen zodat er nog wat gewisseld kan worden. Op de set aangekomen wordt je kleding meteen gecheckt.

Daarna is het vooral heel veel wachten (je snapt nu waarom ik liever niet alleen op pad ga). Wanneer er gefilmd wordt moet je simpelweg geen geluid maken, maar wél je mond opendoen. Je moet namelijk net doen alsof je in gesprek bent met je mede-figuranten terwijl je in werkelijkheid geen enkele klank uitbrengt. Let er tijdens het kijken van een film of serie maar eens op.

Tussen al dat wachten door kun je onbeperkt liters koffie tanken, wat bij een nachtscène helemaal geen overbodige luxe is. Voor lunch en avondeten wordt vaak ook gezorgd. Veel verrassends staat er vaak niet echt op het menu: pasta, pasta en nog veel meer pasta. 

Beroemd worden

Voordat je je inschrijft bij diverse castingbureaus wil ik je nog wel wat meegeven: ga er niet heen met de hoop om ontdekt te worden. Figuranten zijn geen acteurs en worden zo ook niet gezien. Verder: bekende acteurs zijn net mensen en zijn in het echte leven misschien niet zo tof als je zou denken.

Ik vraag je niet om afscheid te nemen van je dromen. Als je ze maar niet verwart met de realiteit. Zelf droom ik ook nog steeds van de dag waarop Katja Schuurman mij mee uit eten vraagt waarna we de rest van onze levens gezamenlijk jong blijven. Maar dat ik die droom niet ga verwezenlijken als figurant is wel duidelijk. Ook je salaris laat te wensen over, de commerciële omroepen betalen vaak onder het minimumloon.

Collega's

Heb je de voor en tegens tegen elkaar afgewogen en lijkt het je wel wat om professioneel op de achtergrond te staan? Dan kun je je inschrijven bij diverse castingbureaus. Zelf sta ik in het bestand van Dynamic Casting. Makkelijker kan natuurlijk ook: er zijn verschillende Facebookgroepen waar ook veel figurantenklusjes worden aangeboden. Kijk er maar eens rond. Wie weet zijn we dan binnenkort collega’s.

Gepubliceerd op 30 juli 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.