Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Meebepalen welke leraar mag blijven

Meebepalen welke leraar mag blijven

Door 7Days

Het schooljaar is (bijna) voorbij. Je weet vast welke leraren je na de zomer liever niet terugziet. Of wat ze in het nieuwe jaar beter kunnen doen. Het zou kunnen dat je daar binnenkort over mag meepraten. ‘Sommige docenten staan versteld als ze leerlingen zien zitten bij hun sollicitatiegesprek.’  

Door 7Days/Sytse Wilman

Als het aan scholierenvakbond LAKS ligt, gaan leerlingen op alle scholen de docenten evalueren. Zij zien de leraar tenslotte het meest aan het werk en weten dus het best wat er beter kan. Vorige week opperde het LAKS dat idee bij de politiek. Veel partijen, waaronder de regeringspartijen VVD en PvdA, zien er wel wat in. Hoe de betrokkenheid er precies uit moet komen te zien, is nog niet duidelijk.

Enquêtes

Op sommige scholen worden docenten al geëvalueerd. "Bij ons is dat heel normaal", vertelt Annaleen (18). Zij was afgelopen jaren als leerling van De Breul in Zeist voorzitter van de VLIB. "Dat staat voor Vertegenwoordiging Leerlingen In Benoemingsprocedures. Het is een afsplitsing van de leerlingenraad. We adviseren over nieuwe docenten. Halverwege het jaar geven we verbeterpunten aan en aan het eind geven we een advies aan de schoolleiding. Dat telt voor een derde mee in de beslissing of iemand op school kan blijven werken. Dat doen we door enquêtes af te nemen. Daarin staan vragen over de inhoud van de lessen, de motivatie en de zelfstandigheid van de  docent."

Ongeldig

Of die enquêtes wel eerlijk en serieus worden ingevuld? "Ja, dat gaat heel goed. Als lid van de VLIB neem je de enquête nooit af bij een docent bij wie je zelf in de klas zit. Er zijn altijd drie leden bij om ervoor te zorgen dat leerlingen niet overleggen of zitten te lachen en te klieren. Als dat wel gebeurt, telt de enquête niet mee. Ook als een leerling alle vragen positief of negatief invult, kunnen we het ongeldig verklaren. Maar dat komt bijna nooit voor. Het is een serieuze verantwoordelijkheid, want het kan bepalen of een contract wordt verlengd of dat iemand zijn baan kwijtraakt. Als dat gebeurt, zijn het trouwens nooit alleen de leerlingen die vinden dat het niet goed gaat. Dat heeft de schoolleiding dan ook wel door."

Sollicitatiegesprek

Annaleen: "Helemaal bijzonder is dat bij mij op school leerlingen ook sollicitatiegesprekken voeren. Nieuwe docenten staan soms wel even versteld als ze bij hun sollicitatiegesprek ook leerlingen zien zitten. Hoe ze daar op reageren, zegt soms al heel veel. Als ze na een vraag van een leerling hun antwoord alleen aan de volwassenen geven, is dat wel... eh... apart."

Ook bij sollicitaties heeft de school ervoor gezorgd dat de leerlingen op een goede en serieuze manier meepraten, legt Anneleen uit. "Er zitten dan ook een personeelsfunctionaris, iemand van de schoolleiding en een docent bij. Bovendien hebben we training gehad in het voeren van zo’n gesprek. Daarin leer je bijvoorbeeld dat je geen ja/nee-vragen moet stellen. En geen vragen waarop je een sociaal wenselijk antwoord krijgt zoals 'vindt u lesgeven leuk?' Het beste is om te vragen naar voorbeelden van een situatie waarin een docent om moest gaan met een leerling die een achterstand heeft of thuis met problemen zit."

Trotse docenten

Is het dan niet raar om eerst een docent te ondervragen en daarna bij hem in de klas te belanden? ‘Dat heb ik zelf niet meegemaakt, maar het gaat prima. Wat in zo’n kamer gebeurt, blijft daar. Dat respecteert iedereen. Veel docenten zijn er trots op dat het zo gaat bij ons op school. Misschien past dat niet op elke school, maar ik vind dat leerlingen overal op z’n minst een advies moeten geven. Het is ook heel leuk om te doen. Je leert je school op een actieve manier kennen en leert er zelf veel van."

Gepubliceerd op 3 juli 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.