Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Chemo's en carnaval

Chemo's en carnaval

Door 7Days

Drie maanden geleden hoorde Dirk (16) uit het Gelderse Groesbeek dat hij een zeldzame vorm van kinderbotkanker heeft. Hij ging niet bij de pakken neer zitten. Deze week verkocht hij gigantisch veel armbandjes waarvan de opbrengst naar de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK) gaat. Dit weekend gaat hij daarmee verder, want 15 februari is niet alleen carnaval, maar óók Wereld Kinderkanker Dag. Door Govrien Oldenburger / 7Days.

Hij had al een jaar pijn in zijn been. Een zenuw werd bekneld. Maar het kwam vanuit zijn rug. "Ze dachten dat het een hernia was", vertelt Dirk. Toen hij onder de scan moest, bleek dat hij een tumor in zijn rug had. "Toen werd het een heel ander verhaal." De tumor was kwaadaardig. Het bleek een zeldzame vorm van kinderbotkanker te zijn. "Het is een aparte ziekte omdat er bijna altijd uitzaaiingen zijn die vaak niet zichtbaar zijn", legt Dirk uit. "Het komt het meeste voor bij kinderen tussen tien en achttien jaar." Volgens hem zijn er wereldwijd maar 250 kinderen met deze ziekte.

Dirk werd opgenomen in het ziekenhuis en een week lang onderzocht. "Daarna kreeg ik mijn eerste chemokuur." Daar werd hij goed ziek van. "Maar het fijne is dat ze het goed kunnen behandelen. En ik heb geluk dat ik geen uitzaaiingen in mijn beenmerg heb." De derde zware chemokuur kreeg hij afgelopen maandag. "Het ging veel beter dan de eerste twee keer. Ik ben minder misselijk en herstel sneller." Hierna krijgt hij nog drie kuren. Dan wordt hij geopereerd of bestraald. Tenslotte krijgt hij acht lichtere chemokuren, om uitzaaiingen te voorkomen. Het hele traject duurt wel een jaar.

Praalwagen

Gelukkig kon hij dit weekend toch carnaval vieren. Na elke chemokuur volgt een rode week waarin hij niets kan doen, een oranje week waarin hij voorzichtig moet doen en een groene week waarin hij nog meer kan. Carnaval valt in een oranje week. Drukke ruimtes kan Dirk beter vermijden, omdat hij vatbaar is voor bacteriën, maar meerijden op een praalwagen in de buitenlucht mag gelukkig wél. Dat is fijn, want dit jaar is hij samen met zijn vrienden een carnavalsvereniging begonnen. Ze timmerden zelfs een praalwagen in elkaar. "Het zou niet het einde van de wereld geweest zijn als ik het had moeten missen, maar ik had het wel heel jammer gevonden", zegt hij. "We hebben er toch het hele jaar naar toegeleefd."

Zin

Maar Dirk heeft nóg een doel: bandjes aan de man brengen. Deze week verkocht hij er al enorm veel. "Iedereen van onze vereniging had al een bandje en toen kwam TV Groesbeek ons filmen. We brachten het onder de aandacht en daarna bedacht ik dat we ze ook zélf konden verkopen."

Het nieuws ging als een lopend vuurtje. "Vorige week liep mijn telefoon vast, zo druk was het", vertelt hij. De 2500 bandjes die hij had gekregen voor de verkoop waren maandagavond al uitverkocht. "Het was overweldigend hoeveel mensen eropaf kwamen." Hij haalde er nog 9500 bandjes bij, die hij de rest van de week verkocht. Woensdag zat hij op zijn school in Groesbeek, vrijdag op zijn oude basisschool.

Wie een bandje voor twee euro koopt, steunt VOKK. "Dat is een geweldig fonds", vindt hij. "Ik heb er veel aan gehad." VOKK steunt gezinnen met een kind dat kanker heeft en stuurt boekjes met informatie op. "Het doel van deze actie is om geld in te zamelen," zegt Dirk, "maar óók om andere kinderen te laten zien dat het niet alleen een verdrietige ziekte is. Je hoeft echt niet alleen in een hoekje te zitten als je kanker hebt", zegt hij. Hij heeft dan ook veel zin in de carnavalsperiode. "Ik laat me niet uit het veld slaan."

Dit interview komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriek verschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 15 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.