Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Maud werd als kind mishandeld

Maud werd als kind mishandeld

Door Ivo

Mishandeling, misbruik, jeugdinrichtingen. De gemiddelde scholier krijgt er gelukkig niet mee te maken. Maar dat geldt helaas niet voor Maud*, die tot haar zevende werd mishandeld. En later een agressieve puber werd. Aan Scholieren.com doet ze haar verhaal.

Nadat Maud geboren werd, ging ze al snel naar de kinderopvang. Tot haar vierde zat Maud daar alleen overdag, maar vanaf haar vijfde tot zevende jaar was ze er dag en nacht. En in die periode werd Maud mishandeld.

De kinderopvang werd gerund door twee leiders, een man en een vrouw. Zij konden hun handen niet thuishouden, vertelt Maud. "Hij deed meer dan haar, maar ook zij mishandelde me."

Maud kan zich van die periode niet alles meer herinneren, maar er is één situatie die haar altijd bij zal blijven. "Ik weet nog heel goed dat ik op een gegeven moment een zak snoep kreeg. Omdat het zo'n grote zak was werd ik enorm misselijk. En daar bleef het niet bij, want toen ik op bed was gelegd moest ik enorm overgeven. De leider werd daar heel boos om. Hij zei dat dat niet hoorde en smeerde mijn hoofd in mijn eigen braaksel, en liet me daar liggen. Pas toen er een andere medewerker van de kinderopvang langskwam werd ik onder de douche gezet en kon ik eindelijk gaan slapen."

Agressieve puber

Op dat moment realiseerde Maud zich nog niet goed wat er gaande was, maar dat het een enorme impact op haar had bleek op de basisschool. "Ik werd overgeplaatst naar een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Daar ging het best goed, totdat ik op de middelbare school kwam. Ik was als puber heel agressief en geweld was mijn antwoord op eigenlijk alles."

Om die reden werd Maud op haar veertiende in een jeugdinrichting geplaatst, waar ze een aantal jaar verbleef. "Ik heb in die tijd een hoop geleerd. Ik was na die tijd een stuk rustiger en het heeft me inzicht gegeven in de situatie."

Vanuit haar eigen ervaringen is Maud erg gemotiveerd om de situatie voor andere kinderen zo veel mogelijk te verbeteren. Daarom zit ze nu in de Jongerentaskforce Kindermishandeling, een groep die zich actief inzet om jongeren mee te laten denken over hoe kindermishandeling beter tegengaan kan worden. Maud heeft ook nog een tip voor jongeren in dezelfde situatie als zij. "Heel simpel: praat erover! Dat kan heel erg opluchten."

Roomie-campagne

Maud is niet de enige jongere die te maken kreeg met mishandeling en misbruik. Jaarlijks zijn naar schatting 119.000 jongeren slachtoffer van kindermishandeling. Dat betekent dat in elke klas één leerling zit die hiermee te maken heeft. Veel jongeren denken namelijk dat ze bij niemand terecht kunnen met hun problemen, terwijl uit onderzoek blijkt dat 94 procent van de jongeren een vriend of vriendin wil helpen. Daarom is de overheid deze week de Roomie-campagne gestart.

Met het Roomie-symbool dat is geïntroduceerd laat je aan je vrienden zien: "Je kunt altijd bij mij terecht als het bij jou thuis niet goed gaat en dan zoeken we samen naar en oplossing."

*Maud, het meisje dat blogger Ivo voor dit verhaal interviewde, heet eigenlijk anders. Om herkenning te voorkomen hebben we een andere naam gebruikt.

Gepubliceerd op 9 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.