Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Groot protest tegen leenstelsel

Groot protest tegen leenstelsel

Door Ivo

In tegenstelling tot wat je misschien denkt: het leenstelsel is er nog niet officieel door! Maar voordat je nu de straat op rent van vreugde, de kans is wel aanzienlijk dat het er komt. Scholierenvakbond LAKS, de studentenorganisatie LSVb en nog wat andere partijen pikken dit niet en organiseren daarom op 14 november een landelijke manifestatie op het Malieveld in Den Haag.

Tom Hoven van de studentenvakbond LSVb is zelf geen scholier meer, maar het leenstelsel gaat hem wel aan het hart. "Als studentenorganisatie komen we op voor álle studenten, en de kans is groot dat door het leenstelsel een aanzienlijk deel van de huidige scholieren niet meer gaat studeren omdat het te duur wordt. Daarom organiseren wij deze manifestatie, zodat het hoger onderwijs wel toegankelijk blijft voor iedereen."

Het LAKS is bang dat er studenten zullen afhaken. Annelotte Lutterman van het LAKS: "Voor een op de tien scholieren wordt studeren straks te duur door de plannen van de minister. Dat willen wij uit alle macht voorkomen."

Onbetaalbaar

Blogger IvanaBlogger Ivana (15) is bijvoorbeeld bang dat ze door het leenstelsel niet meer naar de universiteit kan straks. De universiteit is harstikke prijzig, en mijn ouders gaan zeker niet mijn gehele studie betalen. Zo'n enorme lening stimuleert niet echt om te gaan studeren, dat vind ik slecht. Bovendien wil ik heel graag op kamers; dat wordt dan al helemaal onbetaalbaar."

Videoblogger RubenOok videoblogger Ruben is niet te spreken over het leenstelsel. "Het motiveert totaal niet. Daarnaast wordt er nu één generatie genaaid met alle aanpassingen. Mensen die nu 16 zijn mogen geen alcohol meer, met je autorijbewijs op de scooter mag niet meer. Dit levert een grote ontevreden groep op. Alle aanpassingen hebben betrekking op ons, en we mogen er niet eens over stemmen als minderjarigen."

Het LAKS laat in een persbericht weten dat ze al meerdere malen geprobeerd hebben om de minister van Onderwijs op andere gedachten te brengen, maar dat dit tot nu toe niet gelukt is. Daarom komen ze nu met harde(re) maatregelen om haar toch op andere ideeën te brengen. 

Blogger DaniëlleMeer geld

Toch kijken niet alle scholieren enkel negatief tegen het leenstelsel aan. Zo denkt blogger Daniëlle dat het leenstelsel op de lange termijn misschien wel beter is voor het onderwijs. "Er komt op deze manier wel meer geld vrij voor het onderwijs. Het is alleen jammer dat de eerste groep daar natuurlijk niets van merkt."

Activiteiten

Op 14 november zelf wordt er niet alleen gedemonstreerd, laat Tom van de LSVb weten. Zo komen er ook een aantal sprekers, zal er muziek zijn en wordt het ook een klein feestje. Hij roept zoveel mogelijk scholieren op om die dag naar Den Haag te komen. "We zijn zelfs bezig om een dag vrij met de scholen te regelen."

Ook het LAKS roept op om je stem te laten horen in Den Haag. "We gaan de komende weken langs de steden om zoveel mogelijk scholen mee te laten doen."

Mocht je mee willen demonstreren, de manifestatie vindt op de 14e november plaats op het Malieveld in Den Haag en start om 14:00.
Meer informatie? Bezoek www.stophetleenstelsel.nl
of bezoek de Facebookpagina.

Gepubliceerd op 22 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Terecht dat er gestaakt gaat worden, ik zal me met mijn leerlingenraad zo goed mogelijk inzetten om met onze school ook op het Malieveld te staan in november. Tot dan!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.