Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Prinsjesdag, maar dan in het klein

Prinsjesdag, maar dan in het klein

Op de derde dinsdag van september is het weer tijd voor Prinsjesdag: de dag van de begroting, de troonrede en het gouden koffertje. Vrijdag vond er alvast een Prinsjesdag in het klein plaats: Kleine Prinsjesdag. Een aantal bevoorrechte scholieren mocht de prestigieuze Ridderzaal alvast betreden.

Wat is dat Kleine Prinsjesdag dan precies? De dag is georganiseerd (door Unicef) om ook de stem van jongeren te laten horen in de politiek. Zo liep er eerder al een wedstrijd voor de Koningin van de Jeugd. De winnares mocht een eigen troonrede schrijven, voordragen én overhandigen aan de staatssecretaris van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Ook streden debatteams van scholen uit het hele land tegen elkaar om een plekje in de Ridderzaal. De overgebleven acht waren vrijdag aanwezig. Een deskundige jury, met daarin onder andere de staatssecretaris, de directeur van Unicef en de Kinderombudsman, kiest een uiteindelijke winnaar.

Twee chique geklede scholieren in de Ridderzaal.

Nette outfits

Al om half negen 's ochtends stroomt de zaal vol met jonge debatexperts. Van klein naar groot en ongeveer evenveel jongens als meisjes. Omdat Prinsjesdag natuurlijk bekend staat om z'n hoedjes, dragen veel meisjes speciaal voor de gelegenheid ook een hoed. De jongens hebben hun best gedaan met nette schoenen, een chique pak en bijpassende stropdas. De teams fluisteren nerveus naar elkaar: "Spannend, welke stelling zullen wij moeten gaan verdedigen?" De stellingen, die bijvoorbeeld over loverboys, kindermishandeling en ontwikkelingshulp gaan, worden  namelijk pas op de dag zelf verdeeld over de teams.

Linda Gebel, Koningin van de Jeugd.Niet minder nerveus is Koningin van de Jeugd, de vijftienjarige Linda Gebel. Zij is eerder al als winnaar uit de bus gekomen en draagt tussen elk debat (en dat zijn er in totaal vier) een deel van haar troonrede voor. Over haar functie zei ze eerder tegen de organisatie: “Kinderen zijn de toekomst, dat wordt soms vergeten. Wij hebben ook wel eens geniale ingevingen en die willen we graag delen.” 

Na het voordragen van de troonrede geeft Linda een chique opgerolde versie aan de staatssecretaris. Die zal 'm dezelfde ochtend nog doorspelen aan de minister-president, tijdens hun werkoverleg. 

Waarde jury

En dan is er ook nog het debat. Wat opvalt, is dat alle scholieren keihard debatteren. En niet alleen de kleding is netjes, ook hun woordkeus is beleefd. "Geachte jury", "Beste jury" en "Waarde jury" komen een aantal keer voorbij. Sommige onderbouwers zijn een ster in het opbouwen van een één-minuut-durend monoloog en weten ook de zaal te charmeren. "Hier zit zeker weten een politicus voor in de Tweede Kamer bij", zegt Unicef-directeur Jan Bouke Wijbrandi. "Wat een talent!"

Een van de scholieren uit het winnende debatteam.

Uiteindelijk moet de jury wel een keuze maken tussen de acht teams. Na overleg vertelt juryvoorzitter Wijbrandi dat de winnaars "een erg moeilijke stelling moesten verdedigen, maar dat erg knap hebben gedaan. De beste debaters zitten op het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan de Rijn!" 

Gepubliceerd op 15 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.