Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een uurtje langer slapen

Een uurtje langer slapen

Tegenwoordig huppel ik naar school, ben ik er altijd met m’n koppie bij tijdens de les en maak ik zelfs fluitend het huiswerk. Nu zal je vast denken dat ik gestoord ben of gewoon hoogbegaafd. Maar nee, geen van beide. Mijn geheim zit 'm namelijk in mijn rooster: vier van de vijf schooldagen heb ik het eerste uur vrij.
 

Dat betekent dus dat ik uit kan slapen! Althans, een beetje. En dat is nogal belangrijk voor jongeren, zo blijkt uit onderzoek: pubers hebben twee uur meer slaap nodig hebben dan volwassenen, terwijl jongeren onmogelijk voor elf uur slaap kunnen vatten. Daar zit het 'm dus in: we gaan laat naar bed om vervolgens weer vroeg op te staan. En zo ontstaat er een slaaptekort, door dat stomme schoolrooster. 

Rothumeur en wallen

Daar kan ik over meepraten. Nu mag ik dan wel zo'n relaxed rooster hebben, het contrast met vorig schooljaar kan bijna niet groter. Toen heb ik een slaaptekort opgelopen door al die vroege uren die ik moest maken. Ik kwam elke ochtend te laat, omdat ik mij had verslapen. Eenmaal aangekomen in de klas, inclusief wallen en een rothumeur, zat ik tijdens de lessen wat te doezelen en kreeg ik amper wat mee van de lesstof. En vervolgens hield de vermoeidheid mij tot zeker tien uur ’s avonds gezelschap.

Daarna verdween hij. Na klokslag tien uur werd ik opeens écht wakker. Mijn ouders lagen uitgeblust in bed na een zware werkdag, maar bij mij kwam alle energie opeens vrij. Ik transformeerde in een soort hyperactieve ninja: in razendsnel tempo maakte ik huiswerk, plunderde ik de koelkast en tegelijkertijd checkte ik de statusupdates van vrienden. Slapen? Mijn dag was net begonnen!

Actiever en vrolijker

Deze waterval aan energie stopte tegen twee uur ’s nachts met stromen. Nadat ik nog minutenlang het plafond had bestudeerd, viel ik uiteindelijk in slaap. Om de volgende dag weer in herhaling te kunnen vallen. En ik ben dus zeer zeker niet de enige.

Maar dat was vorig jaar. Nu ervaar ik een groot verschil door één uurtje meer slaap. Dat wens ik alle scholieren ook toe. Waarom kunnen de scholen niet een beetje later beginnen? Je krijgt er immers actievere en vrolijkere leerlingen van, dat is toch wat elke school wil?

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Vanessa aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 5 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Hetzelfde verschijnsel heeft zich dit jaar in mijn rooster voorgedaan. Dat ene uurtje scheelt enorm, uitgerust haal je veel meer uit de dag.

9 jaar geleden

M.

M.

Precies hetzelfde gebeurde mij dit jaar. FANTASTISCH! Ik heb op maandag, dinsdag, vrijdag 1e lesuur vrij. Op donderdag de eerste 2 lesuren en op woensdag DE EERSTE 5 LESUREN! En ik geniet ervan.

9 jaar geleden

L.

L.

Ik heb een slecht rooster. Wij hebben bv. 1 uur LO op maandag het 3e en het andere uur op vrijdag het 6e. Verder alle dagen van de week zitten volgepland. Ik HOOP dat na mijn profielkeuze meer vrije tijd onstaat...

9 jaar geleden

M.

M.

Heb ik ook ! op maandag de eerste 2 uur vrij (hoe lekker kan je week beginnen) dinsdag is vroeg-opstaan dag, woensdag en donderdag het 1e uur vrij en vrijdag de eerste 3 uur vrij !! Daar word je toch blij van (in de ochtend in ieder geval, dat je dan tot 4 en 5 uur op school zit daar moet ik dan maar niet over klagen) ;)

9 jaar geleden

J.

J.

kben er helemaal mee eens dit ga ik aan mijn ouders laten zien;-)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.