Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Nuchter tijdens je intro

Nuchter tijdens je intro

Door Bram

Een introductie voor aankomende studenten kent een gemakkelijk basisrecept: zorg voor begeleiders, organiseer 's avonds feesten en plan overdag een paar simpele activiteiten waar mensen aan kunnen meedoen als ze geen al te zware kater hebben. Roer dit alles door elkaar en voeg vervolgens het hoofdingrediënt toe: alcohol.

Maar tijdens mijn intro in Utrecht (de UIT) was ik zeventien, waardoor ik mijn intro noodgedwongen nuchter beleefde.

NIX18

In het fijne zuiden des lands waar ik altijd gewoond heb, is ten opzichte van vorig jaar niet heel veel veranderd. In supermarkten krijg ik geen alcohol meer mee, maar op terrassen en in leuke kroegen in Den Bosch zetten ze met veel plezier een biertje voor me neer. Maar als ik in Utrecht om me heen kijk, lijkt de situatie daar heel anders.

Allereerst prijkt er aan mijn pols een wit bandje. Met grote letters staat daar Grolsch op gedrukt, maar dat is meer een cynisch grapje. Met dat bandje krijg ik namelijk nergens ook maar een druppel alcohol mee. Om het allemaal nog wat leuker te maken staat er midden in Utrecht een groot bord waarop met felle oranje lampjes een boodschap wordt meegegeven:

"Wildplassen €140. Alcohol op straat €90. NIX18. Fijne UITdagen!"

Het is me al snel duidelijk: ik ga hier in de stad geen alcohol meekrijgen. Zelfs vrienden kunnen het niet voor me halen, want als ze daarop worden betrapt, krijgen ze dezelfde straf als ik: hun bandje wordt afgeknipt en ze kunnen dus niet meer deelnemen aan de intro.

Traumatiserende feesten

En zo komt het dat ik op mijn eerste avond als student met een veel te nuchtere kop bij een feest van een studentenvereniging sta. En geloof me: die feesten zijn best wel traumatiserend als je nuchter bent. Een DJ staat met straaljagerdecibellen eentonige ritmes in mijn oor te pompen, een net niet gespierde gast schreeuwt ondertussen door een microfoon dat iedereen 'die handjes in de lucht' moet doen en in de soep van menselijk zweet en bier op de grond drijft naast wat plastic bekertjes ook een condoom rond. Trauma, dus.

Overal in de stad voel ik me ondertussen gecontroleerd en tegengehouden. Ik merk dat ik bijna paranoia word als ik bij zo'n grijs, plastic ding mijn behoefte sta te doen en me in een flits afvraag of dit niet illegaal is.

Gezelligheid en vriendschap

Maar uiteindelijk blijkt dat wat mijn moeder me ooit zei een kern van waarheid bevat: ook zonder alcohol kun je het gezellig hebben. Bij de feesten die door de organisatie van de UIT zijn opgezet voert alcohol niet de boventoon en daarom voel ik me daar ook meer op mijn gemak. Met mijn introgroep beleef ik fantastische dagen, lach ik veel en ga ik helemaal los.

Als ik na de laatste dag tevreden in mijn bed kruip, besef ik dat ik een fout heb gemaakt in het basisrecept voor een goede introductie. Alcohol is namelijk slechts een middel om het belangrijkste ingrediënt te verkrijgen, net zoals vriendschap en leuke activiteiten dat zijn. Het hoofdingrediënt is gezelligheid.

Gepubliceerd op 6 september 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.