Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leestip: Lisa's adem

Leestip: Lisa's adem

Door Mette

Op vakantie in Frankrijk verdwijnt de zeventienjarige Lisa plotseling spoorloos. Niemand weet wat er met haar gebeurd is. Is ze weggelopen, ontvoerd of verdronken? Heeft ze misschien zelfmoord gepleegd?

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Mette kiest steeds een nieuwe video uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. Superhandig voor je leeslijst!

Het boek Lisa's adem beschrijft het leven van Lisa en de mensen in haar omgeving: haar vriendje Talm, haar moeder Sophie en haar stiefvader Sebastiaan. Alle drie zullen ze moeten leren leven met hun verdriet, onzekerheid en schuldgevoel, omdat ze geen antwoorden kunnen vinden op hun talloze vragen over Lisa's verdwijning.

De drie zijn Lisa natuurlijk niet vergeten en ieder van hen gaat op zoek naar de waarheid. Als een van de vragen uiteindelijk toch wordt beantwoord, veranderen de verhoudingen tussen de hoofdpersonen volledig.

Vragen zonder antwoorden

Het boek is geschreven in het heden en vertelt vanuit het perspectief van Talm, Sebastiaan en Sophie over het leven van Lisa. Deze vertelwijze maakt het boek spannend, omdat je als lezer te weten wilt komen hoe de huidige situatie is ontstaan. Het boek zit vol vragen zonder antwoorden en gebeurtenissen zonder aanleidingen. Veel dingen hebben een onbekende betekenis die je pas later ontdekt. Het verhaal is lekker mysterieus en dat is ook de kracht van het boek. Helaas maakt het mysterie het verhaal soms ietwat té ingewikkeld en is de rode draad lastig te volgen. 

Goed nadenken

De stijl van Lisa’s adem is bijzonder: literair, maar simpel. Het taalgebruik is niet moeilijk, maar wel betekenisvol en filosofisch. Dit maakt het boek interessant en toch makkelijk om te lezen. Soms zijn de dialogen wel ingewikkeld: de namen van de sprekers worden vaak weggelaten, waardoor je niet meer zo goed begrijpt wie wat zegt. Dit kan irritant zijn, maar draagt wel bij aan het mysterieuze karakter van het boek. Bovendien zorgt het ervoor dat je nog eens extra goed nadenkt over de dingen die gezegd worden. Alles bij elkaar is het dus een spannend en doordacht boek: zeker een verhaal om later nog eens over na te denken.

Gepubliceerd op 1 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.