Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

1.500 euro winnen met je PWS

1.500 euro winnen met je PWS

Een fantastisch profielwerkstuk (PWS) maken en daar een studiebeurs van 1.500 euro mee verdienen. Het overkwam 12 scholieren uit heel Nederland. Tijdens de jaarlijkse KNAW Onderwijsprijs sleepten zij deze prijs voor de beste profielwerkstukken van het vwo in de wacht.

Ook dit jaar vond de uitreiking plaats in het Trippenhuis in Amsterdam. Uit de meer dan 500 inzendingen van 218 middelbare scholen werden door een jury voor elk profiel (C&M, E&M, N&G en N&T) drie prijswinnaars gekozen. De zaal zat vol glunderende 6-vwo'ers en hun trotse familie; allemaal strak in pak of in een glitter & glamour-jurk. Tijdens de uitreiking werd meerdere keren door de juryleden benadrukt dat deze werkstukken hadden gewonnen op basis van originaliteit, actualiteit en soms zelfs gedurfdheid.

Zo was het werkstuk 'Achter gesloten ramen' over raamprostitutie op de Wallen van Anna Boogaard en Elsemieke van Lindenberg van het Comenius College in Hilversum, waarbij zij zelfs pooiers en prostituees hebben geinterviewd, volgens de jury "heel gewaagd".

Jane Austen

Scholier Julia NeugartenScholier Julia Neugarten creeërde een eigen Jane Austen-novelle, nadat ze de boeken van de Engelse romanschrijfster grondig geanalyseerd had. "Het werk van Jane Austen spreekt me erg aan. Ook al overleed de schrijfster in 1817, haar werk blijft tijdloos. Ook nu is het nog herkenbaar", vertelt Julia. Een advies voor leerlingen die nog een PWS-onderwerp moeten vinden heeft ze ook. "Kies iets uit wat je écht leuk vindt, anders ga je huilen."

David Beckham

Thijs van Egmond en Tjip Bischoff onderzochten voor hun PWS de  schottechniek van David Beckham, waardoor zij na afloop van het onderzoek zelf ook op die manier konden schieten.

Amy Pieper en Anne SiersemaOok scholieren Amy Pieper en Anne Siersema bedachten een creatief onderwerp voor hun profielwerkstuk. Zij onderzochten of schoolprestaties worden beïnvloed door het tijdstip van de les, en of je een ochtend- of avondmens bent. Zo ontdekten ze dat er lagere cijfers worden gehaald als de toets eerder op de dag plaatsvindt.

Volgens Amy is zijzelf meer een avondmens, maar zitten veel scholieren er tussenin. "Slechts een kleine groep is overduidelijk een avond- of ochtendmens.

Havo-werkstukken

Zelf vond ik de wedstrijd een geweldig initiatief, hoewel de uitreiking voor niet-prijswinnaars een beetje langdradig was. Ook is het jammer dat havo-scholieren niet mee kunnen dingen naar de KNAW Onderwijsprijs. Op mijn vraag aan de jury waarom de havo niet mocht meedoen aan de wedstrijd, was het antwoord dat havo-werkstukken niet genoeg gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk hier de lijst met alle winnaars.

Gepubliceerd op 12 juni 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.