Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Scholen blunderen met vwo-examen muziek

Scholen blunderen met vwo-examen muziek

Een aantal scholen is maandagochtend de mist in gegaan met het vwo-examen muziek. Tijdens deze toets horen scholieren een eigen computer met cd te krijgen, maar op een paar scholen werden de geluidsfragmenten klassikaal afgespeeld.

''Ik vond het best vervelend dat de docent bepaalde wanneer we naar een muziekfragment gingen luisteren'', vertelt een leerling aan Scholieren.com, nadat zij maandagmorgen het vwo-examen muziek had gemaakt.

Wij legden deze klacht voor bij scholierenvakbond LAKS en wat blijkt: dit mag helemaal niet!

Tempo

''Op sommige scholen worden de geluidsfragmenten die bij het examen horen klassikaal afgespeeld'', vertelt Annelotte Lutterman van de examenklachtenlijn. ''Die scholieren moesten het examen dus maken op het tempo van de docent en de klas. We hebben er vanmorgen al een aantal klachten over gehad.'' Ook vrijdag na het havo-examen muziek ontving het LAKS al soortgelijke klachten.

Volgens Lutterman is dit een flinke blunder. Iedereen hoort namelijk een eigen cd en computer te hebben. Toch denkt de klachtencoördinator dat scholen dit niet expres hebben gedaan. "Waarschijnlijk is het onwetendheid geweest."

De scholier die ons inlichtte, liet weten dat zij en haar klasgenoten dan ook niet naar de wc mochten tijdens het eindexamen. ''Pas toen de cd's werden verwisseld, mocht een aantal mensen naar het toilet. Niet iedereen dus, want dat kan natuurlijk niet.''

Gratis herkansing

Maar wat nu? Lutterman: ''Als jouw examen niet correct is afgenomen, zoals nu het geval is bij muziek, heb je recht op een extra herkansing. Dit houdt in dat je naast je 'normale' herkansing weer een eerste kans krijgt voor dit examen. Mocht je het in het tweede tijdvak niet halen, dan heb je in het derde tijdvak recht op nóg een herkansing.''

''Stel: je hebt een acht gehaald voor dit examen muziek'', legt Lutterman uit. ''Dan nóg heb je recht op twee herkansingen, maar je mag die acht ook lekker laten staan.''

Wat moet je doen als dit ook op jouw school is gebeurd? Lutterman: "Je kunt bellen met het LAKS via 020-5244066. Geef door op welke school je zit, zodat wij de Onderwijsinspectie erop af kunnen sturen."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 26 mei 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.