Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

'Basisschoolniveau' op havo-examen Engels

'Basisschoolniveau' op havo-examen Engels

Door Lisa

Veelgehoorde synoniemen voor het examen Engels waren vanmiddag: 'cito-toets', '3havo-examen' en 'basisschoolniveau'. Ook op Twitter zijn leerlingen van mening dat het examen too easy was. Maar volgens docenten moeten we niet te vroeg juichen: leerlingen denken vaak te gemakkelijk over gemaakte examens.

Scholier Roy van den Busken vindt Engels een lastig vak. "Het was pittig. Vooral de tekst over rechtszaken die worden uitgezonden vond ik moeilijk te begrijpen." Zijn concentratie was ook ver te zoeken. "We zaten in een andere gymzaal. Daar was een houten vloer die kraakte als er iemand overheen liep. Erg vervelend."

Kleuterniveau

"Het examen was van kleuterniveau", stelt blogger Hidde van Koningsveld na zijn examen Engels. Hij was ruim op tijd klaar. "De vragen waren erg basaal. Ik heb de meeste teksten zelfs niet eens helemaal gelezen, omdat de antwoorden zo letterlijk en duidelijk in de tekst stonden." Daar is Sam Vervoort het mee eens. "In de les hebben we heel veel geoefend, maar geen enkel oefenexamen was zo makkelijk als het examen Engels van vandaag."

Scholier Linda Smits verbaasde zich ook over de moeilijkheidsgraad van de toets. "Toen ik de allereerste vraag las en niet begreep wat ik moest invullen, dacht ik dat de rest van het examen ook heel lastig zou worden. Gelukkig bleef het bij die ene lastige vraag. Ook mijn klasgenoten vonden het bijzonder goed te doen."

Enthousiasme

Docent Ad van Dijk vindt dat het enthousiasme over het makkelijke examen Engels toch iets te ver gaat. "Leerlingen onderschatten het examen. De vragen zijn soms namelijk moeilijker dan de tekst en daar kunnen ze zich dus behoorlijk op verkijken."

Toch was het examen naar eigen zeggen "niet te moeilijk". "Opvallend was dat er een opgave in zat waar leerlingen hele zinnen moesten invullen. Dat komt niet vaak voor. Ik denk dat dat wel een lastige opgave is geweest."

Lees reacties op Twitter:

 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 16 mei 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

nou dan zal ik nog niet aan m'n kleutertijd toe zijn, ik vond het examen supermoeilijk, ben allang blij dat ik toch nog 20 punten weten te behalen heb! waardoor ik niet onder de 5 kom, en dan kan ik slagen! :)

9 jaar geleden

S.

S.

helemaal mee eens! Ik vond het examen ook moeilijk, en zit blijkbaar ook nog in m'n kindertijd. Ik vind het oordeel van vele leerlingen vreemd, zo makkelijk in vergelijking met vorige jaren was dit examen nou ook weer niet. Voor mijn oefenexamens haalde ik gemiddeld tussen de 4.5 en 5.5 en nu is mijn cijfer ook tussen de 4.5 en 5.5. Zo vind ik de vragen waar je een woord in moet vullen erg lastig, en die stonden er veel in. Hierdoor heb ik veel punten aftrek. En hierdoor vond ik het examen absoluut niet makkelijk.

9 jaar geleden

H.

H.

Was na 50 minuten klaar
Heb 39 punten :)
Mooi, compenseert weer met wiskunde

9 jaar geleden

H.

H.

Binnen 45 minuten klaar en 3 fout...

Het is maar goed dat de norm niet in de min kan.

9 jaar geleden

W.

W.

Beetje jammer, zo makkelijk was het ook weer niet. Nederland wordt gewoon met grote sprongen beter in Engels. Nadelig voor de leerlingen die minder films kijken etc. die hebben moeite met het examen

9 jaar geleden

A.

A.

In vergelijking met andere jaren vond ik het niet echt makkelijk hoor :( Het was wel te doen, maar die twitter reacties zijn wel een klein beetje overdreven toch?

9 jaar geleden

K.

K.

Prima te doen en was inderdaad best wel makkelijk in vergelijking met andere oefentoetsen die we in de les hebben gemaakt. 38 punten van de 47 en een cijfer tussen de 7,7 en 8,7; maar waarschijnlijk dan rond 7,7 omdat de meerderheid het (ook) makkelijk vond.

9 jaar geleden

H.

H.

Ik heb 36/41 punten. Ik vond het prima te doen sommige teksten waren gewoon echt makkelijk maar andere weer minder. Ik ben tevreden :)

9 jaar geleden

S.

S.

makkelijk? Basisschoolniveau?? Nou, als ik dit examen vergelijk met de jaren hiervoor was dit waarschijnlijk de moeilijkste examens! Ik vond het een pittige examen en voor de mensen die na 50 minuten klaar waren, mijn complimenten, maar bij ons op school zat 80 procent tot half 5 te blokken! Kortom, Ik vond het examen moeilijk!

9 jaar geleden

R.

R.

Zo makkelijk was het examen echt niet hoor... Ik heb dan wel 41 punten gehaald maar voor de examens van de jaren hiervoor had ik telkens maar 1 fout ofzo. Die examens kon ik ook gemakkelijk zonder woordenboek maken. Zonder woordenboek had ik het dit examen niet gered, heb minstens 15 woorden moeten opzoeken.

9 jaar geleden

R.

R.

37 pt vd 47 punten, vorig jaar gezakt op engels.. haalde nooit boven de vijf en nu ineens een stuk hoger. En ja zonder te oefenen.. Te makkelijk examen!

9 jaar geleden

M.

M.

Ja jeetje, die reacties dat het examen te makkelijk was zijn zo'n onzin. Het lijkt alsof iedereen een moeilijk examen wil hebben ofzo? Zeur niet zo zeg, het kan ook nooit goed zijn. Ik zelf vond de teksten ook niet heel moeilijk, ik denk wel gewoon op niveau. De vragen vond ik soms wel wat lastiger, soms kon ik heel erg twijfelen. Maar goed ik heb dan ook 40 punten, dus daar ben ik heel blij mee! Misschien was het engels examen wel gewoon op niveau en de rest te moeilijk?? Is iets alleen op niveau wanneer er 6'jes op worden gehaald? Ik vond het een prima examen, en het cijfer geeft mij deze weken wel weer wat rust.

9 jaar geleden

B.

B.

Hopelijk is de normering in ieder geval 0.1!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.