Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Slechte cijfers? Geen examen

Slechte cijfers? Geen examen

Door Joca

Scholieren die er belabberd voor staan, mogen van hun school soms geen examens doen. Het is echter wettelijk verboden om leerlingen vanwege hun resultaten uit te sluiten. Het LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren) heeft daarom een meldpunt geopend.

Uit angst voor een laag slagingspercentage, kiezen sommige scholen ervoor om leerlingen uit te sluiten die door hun lage cijfers nooit kunnen slagen. "Het LAKS kreeg dit jaar al een aantal klachten binnen van scholieren die hiermee te maken hebben", vertelt voorzitter Remco Barendregt aan Scholieren.com. "Met dit meldpunt willen we uitvinden hoe groot het probleem is. Ook willen we een signaal afgeven dat dit echt niet kan."

Kans van slagen

Het verbod op het uitsluiten van leerlingen vanwege cijfers is er niet voor niets. Zelfs als je geen kans van slagen hebt, is het namelijk nuttig om toch examen te doen. Het is mogelijk om cijferlijsten van verschillende jaren te combineren. De paar goede cijfers die je dit jaar dan haalt, blijven zo behouden. Ook kan het nu ervaring opdoen met examens een volgende keer net het verschil maken.

Twee jaar geleden kwam het ook al eens voor dat scholieren vanwege hun slechte cijfers geen examens mochten doen. "De minister van Onderwijs Van Bijsterveldt heeft hier toen direct op gereageerd met extra inspecties", zegt Barendregt. "Helaas was dat niet genoeg om dit probleem te stoppen. Daarom is deze wake-up call hard nodig."

Bellen

"Als je alle toetsen in het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) hebt gemaakt, niet extreem veel hebt gespijbeld, of andere ongeoorloofde dingen hebt gedaan, mag je gewoon net als iedereen in de klas examens doen", aldus de LAKS-voorzitter. "Als dat niet het geval is, klopt er iets niet. Het is dan goed om contact op te nemen met ons."

Scholieren die vermoeden dat ze onterecht niet mee mogen doen met de examens, kunnen bellen naar het LAKS (020-5244060), of mailen naar info@laks.nl.

Gepubliceerd op 30 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.