Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Docentje pesten via social media

Docentje pesten via social media

Door Lisa

In Groot-Brittannië heeft een op de vijf docenten wel eens te maken gehad met scheldpartijen of beledigingen van leerlingen of hun ouders via social media. Dat bleek deze week uit onderzoek van de Engelse onderwijsvakbond Nasuwt. Volgens social media-deskundige Jont Groenendaal komt dit in Nederland nog niet op grote schaal voor, maar kan het ook hier gebeuren.

"Veel docenten en ouders zijn niet gewend aan social media en hebben geen idee wat voor invloed het kan hebben", vertelt Groenendaal aan Scholieren.com. "Er is nauwelijks sociale controle over websites als Facebook en Twitter. Oudere generaties kennen vaak de weg wat minder goed op social media."

Kathleen Loods, persvoorlichter bij Kennisnet (dat scholen ondersteunt op it-gebied), kent wel gevallen waarbij leraren beledigd werden via social media, maar dit komt desondanks niet heel vaak voor. "Overal op social media zie je pestgedrag voorbij komen. Zowel leerling tegenover leerling als met een leraar, maar pesten gebeurt ook al zonder social media."

Laagdrempelig

Daar voegt Groenendaal nog aan toe dat internet laagdrempelig is, omdat je de reactie van de ander niet kunt zien. Op die manier is het een makkelijk middel om anderen te pesten of beledigen. "Maar het probleem ligt, wat mij betreft, eerder bij het gebrek aan respect voor docenten dan aan bijvoorbeeld Facebook of Twitter", zegt de social media-deskundige.

In gesprek met leerling en docent

Toch zouden er stappen moeten worden ondernomen om Britse praktijken te voorkomen, zeggen Groenendaal en Loods. "Bewustwording is het belangrijkste. Er moeten onderlinge afspraken worden gemaakt bij docenten, zodat elke docent op een discrete manier met bijvoorbeeld Twitter omgaat", legt Loods uit. Ook het in gesprek blijven met leerlingen is volgens hen van groot belang.

Maar moeten docenten niet gewoon op de hoogte blijven van de huidige digitale ontwikkelingen? Groenendaal vindt van wel: "Het is niet alleen handig om goed met social media om te kunnen gaan, maar ook heel belangrijk, aangezien scholen steeds meer gebruik maken van online diensten. Social media worden nu vaak gebruikt om samen te werken en als informatiebron."

Vriendschapsverzoek voor je docent

En bevriend worden met docenten via Facebook of Twitter: is dat echt not done? De social media-deskundige raadt het je niet aan. School en privé komen dan wel heel dicht bij elkaar te liggen. "Het verschilt natuurlijk per geval, maar als de leerling niet weet hoe hij bepaalde foto's of statussen moet afschermen op Facebook moet hij het sowieso niet doen", meent hij. 

Loods twijfelt over de kwestie: "Er zijn docenten met twee accounts: een zakelijke en een privé-account. Op die manier kun je je docentenaccount gebruiken voor contact met ouders, en je privéaccount voor de mooie vakantiekiekjes en dagjes uit. Dan moet het wel kunnen."

Videobloggers Bram en Hidde maakten eerder al een filmpje over de kwestie of je je leraar moet toevoegen op Facebook.

Gepubliceerd op 23 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Bij ons op school zat laatst ook iemand die dacht dat ie leuk was door verschillende leraren te gaan bedreigen enz. Maar ze zijn achter zn IP-adres gekomen en hij is voor goed van school getrapt. En dat 1 dag voor de pwweek. Echt lekker voor m. Het is gwn zielig als je zoiets doet...

10 jaar geleden

A.

A.

Net goed, vind ik ook. Helemaal gelijk!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.