Hoe krijgt Wilders nog stemmen?

Hoe krijgt Wilders nog stemmen?

Door Bram

Er is in dit land één persoon waarvan de oneliners dagelijks door vrijwel iedereen herhaald worden. Het is geen stripheld, geen presentator, geen cabaretier, niets van dat alles. Ik heb het over een politicus die in zijn vrije tijd zijn haren blondeert. Geert Wilders, juist ja.

Met quotes als: "Willen we meer, of minder Marokkanen?" en "Doe eens normaal man!" heeft Wilders inmiddels een aardige reputatie opgebouwd. Een naam die bij heel veel Nederlanders een nogal nare bijklank heeft gekregen. Ik ben een van die Nederlanders. Ik kan die vent niet meer uitstaan. Maar hoe komt het dat er nog zo veel mensen zijn die wel fan zijn van onze rechtse Limburger?

Onbegrip

Het codewoord naar het succes van Wilders is volgens mij onbegrip. Onbegrip is namelijk iets wat heel veel heerst in Nederland, zeker naar de politiek toe. Veel mensen denken: "wat ze daar allemaal bespreken is zo ingewikkeld, daar begrijp ik toch niks van." Ik kan het weten. Ik ben ook zo iemand.

Een logisch gevolg van de gedachte dat iets te ingewikkeld is om te begrijpen, is de gedachte dat je dan beter ook geen moeite meer kunt doen om het te begrijpen.

Geert

En dan hebben we Geert. En die speelt feilloos op het onbegrip in. In plaats van de politiek in zijn geheel te beschouwen, vereenvoudigt hij deze tot het niveau van een prentenboek. Er is een kant die goed is en een kant die slecht is. Hij is goed en de rest is slecht. Makkelijk te begrijpen, maar niet per se waar.

Vervolgens begint Wilders met het zogenaamde cherrypicking, hij pakt kleine dingetjes in de politiek en gaat daar kritiek op leveren, zonder te kijken naar hoe alles rondom dat kleine dingetje in elkaar zit. Zo stelde hij ooit in een speech dat het heel erg fout was dat onze bejaarden in 24-uursluiers zaten, terwijl we zo veel geld pompen in ontwikkelingshulp. Klinkt inderdaad nogal krom, als je het zo hoort.

Het probleem is dat die ontwikkelingshulp stiekem niet alleen gaat om het goede doel waar we het geld naartoe sturen. Het gaat ook om een imago dat je opbouwt. Als je als land veel geld steekt in ontwikkelingshulp, kweek je goodwill. Door goodwill wordt je export beter en de export is een ontzettend belangrijk deel van onze economie. Dat ontwikkelingsgeld gaat niet alleen naar arme landen. We hebben er zelf ook baat bij. Wilders weet dat, maar hij vertelt het niet. Hij houdt onbegrip in stand en op die manier blijven mensen zich tegen de regering keren en, bovenal, op de PVV stemmen.

Slim

Hoewel je hem moet nageven dat hij heel slim handelt, kan deze populistische, misschien zelfs lichtelijk bedrieglijke wijze van politiek handelen niet goed worden gekeurd in mijn ogen. Ik hoop dat veel mensen zich realiseren dat achter Wilders' oneliners helaas maar bagger weinig zit. 

Als wij dat beseffen en Wilders beseft dat wij dat beseffen, kan hij misschien eens inhoudelijke politiek gaan voeren. Of hij kan cabaretier worden, zijn oneliners worden toch al dagelijks herhaald.

Gepubliceerd op 24 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Het is een intelligente man, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij weet waar hij mee bezig is. Een van de redenen waarom hij populair is, is het volgende: Hij spreekt over het feit dat er problemen zijn. De allochtonen issues waren een tijd lang helemaal onder de tafel geschoven. Nu kan men tenminste redelijk openlijk spreken over alle problemen. Verder vind ik hem wel te extreem. Ik zie ook meer dan genoeg Marrokanen, allochtonen in het algemeen, die hun best doen om goed mee te doen in onze samenleving, maar er kan niet ontkent worden dat er een grote hoeveelheid probleemallochtonen zijn, om het zo maar even te noemen. Het probleem van Wilders is dat hij gelijk door gaat, verder dan alleen de probleemallochtonen. Mensen houden van extreme standpunten, en Wilders speelt daar op in.

9 jaar geleden

B.

B.

"rechtse Limburger?" Greet is verre van rechts, al zijn standpunten op het immigratiebeleid na zijn nagenoeg gelijk aan de linksheid van de SP (Denk aan de zorg, ouderenhulp ed). Niet dat ik voor of tegen de PVV ben maar ik vind dit blog niet opiniërend, eerder een simpel schot om de 'simpele' zieltjes van nog makkelijk beïnvloedbare scholieren te winnen.
Gr een 5Havo leerling

9 jaar geleden

R.

R.

Ik weet niet waar jij met je neus in hebt gezeten, maar Geert Wilders toont alle kenmerken van een RECHTSE politicus, ja, een rechtse. Zijn totalitaire opmerkingen over de islam (en pas geleden over een hele BEVOLKINGSGROEP) is rechts, maar dan ook heel erg rechts als je het mij vraagt.

Daar kunnen de zogenaamde uitspraken over de 'zorg' en 'ouderenhulp' niet tegen op. En by the way, je kan moeilijk iemand links noemen op basis van zijn opmerking over de ouderenhulp/zorg. Hiervoor moet je veel dieper gaan.

6 vwo leerling

9 jaar geleden

D.

D.



Dit is een gevalletje van het hoefijzer-principe, om het zo maar te noemen. Als je ver genoeg naar rechts gaat, komt het dichter bij links dan iets anders. SP en PVV komen bij wijze van spreken dichter bij elkaar dan PVV en VVD.

9 jaar geleden

E.

E.

Pffff het is raar dat wij nooit communistisch zijn geworden. Je hoort echt overal op het internet en de media hoe slecht Geert is en dat rechts helemaal verkeerd is. Dit is dus het probleem met Nederland er zijn echt altijd en overal linkse mensen die links als geweldig beschouwen. Als je kijkt naar de geschiedenis dan weet je als je een links beleid op sociaal en economisch gebied hebt gaat het echt nergens heen. Klinkt hard is misschien ook zo we moeten echt beseffen dat je met een links beleid echt niks mee opschiet want je pompt gewoon te veel geld weg aan onnozele dingen. En dit klinkt ook misschien hard maar waarom zou je meer immigranten laten komen? Het enige wat ze doen is bij de AH gaan zitten met een accordeon en om geld bedelen. Voor de linkse mensen: geef tenminste 1 goed argument waarom je immigranten zou toe laten. Deze argumenten dus niet! 1) ze brengen eten met zich mee wat we nog nooit gegeten hebben (kebab). Als Aziaten friet kunnen maken kunnen etnische Nederlanders dat ook toch?
2) De immigranten komen uit een oorlogsgebied. Dan hoef je ze niet in je eigen land te laten je kan ook kampen in de landen er omheen bouwen en daar geld in steken in plaats van je immigratiebeleid en als er weer vrede is gaan ze gewoon terug.
3) Als er werk is immigranten laten komen. Met deze stelling ben ik het eens maar dan moeten we het op de Zwitserse manier doen en dat is: geef ze een visa van 2 jaar en als ze dan niet nodig zijn gaan ze weer naar huis. Zo hoeven ze hier niet te blijven en hun hele familie van 10 man mee te nemen.
4) islam verrijkt onze cultuur. Kan zo zijn maar het geeft meer sociale onrust dan verrijking en als je zo veel culturen wil ontmoeten ga dan is op vakanties naar een Arabisch land. Daar zie je hun echte (dictatuur) cultuur.

Bedankt voor het lezen,
4e jaars gymnasium scholier.

9 jaar geleden

Y.

Y.

Beste Erben, je stelt dat overal op het internet en in de media te lezen is hoe slecht Geert Wilders is. Laat mij eerst zeggen dat mensen die tegen Geert Wilders zijn niet altijd links zijn. D66 en het CDA zijn centrumpartijen en zijn het over het algemeen niet eens met de standpunten van hem. Zelfs VVD-leden als Ed Nijpels en Neelie Kroes wijzen de handelswijze en meeste standpunten van Geert af. Ik denk dat hiermee is bewezen dat een groot deel van het politieke spectrum Geert Wilders ''slecht'' vindt en dus niet alleen de linkse partijen. Bovendien zijn er genoeg sites die pro-Wilders artikelen publiceren daarnaast is er ook de Telegraaf die zich altijd zeer kritisch opstelt tegenover de Europese Unie en immigranten. Deze komen vaak overeen met de standpunten van de PVV. Verder wil ik je graag vertellen dat Geert Wilders een aantal linkse standpunten heeft. Zij willen dat de AOW-leeftijd 65 blijft en dat er ontzettend veel geld in ouderenzorg wordt gestoken. Op dit gebied zijn ze zelfs linkser dan de SP. Verder kom je ook met argumenten dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat links beleid economisch ongunstig is. Wat ik jammer vind is dat je hier geen enkel goed argument voor geeft, bovendien is economie geen exacte wetenschap. Er zijn voorbeelden dat Keynesiaans ingrijpen (wat geassocieerd wordt met linkse politiek) crises hebben opgelost en hebben verergerd. Dit geldt echter ook voor ingrijpen op de manier van de klassieken (wat met rechts wordt geassocieerd). Verder zijn er geen bewijzen dat een uitgebreide verzorgingsstaat slecht is voor de economie landen als Zweden, Finland en Denemarken zijn rijke welvarende landen met een zeer uitgebreide verzorgingsstaat. Verder wil ik je graag wijzen op het historische feit dat de Nederlandse cultuur gebouwd is op immigratie. In onze gouden eeuw was meer dan de helft van de inwoners van de republiek niet geboren in Nederland. Er is een zeer grote kans dat onze voorouders allochtonen waren. Ik ben het met je eens dat het voedselargument geen goed argument is maar, uiteindelijk zijn we allemaal mensen en we leven samen op deze aarde. Over een aantal dagen vieren wij onze vrijheid. Als jij het humaan vindt om mensen gedurende een oorlog in een vluchtelingenkamp te laten wonen dan is dat aan jou. Maar vrouwen die door soldaten verkracht zijn, kinderen wiens ouders geëxecuteerd zijn en mensen die andere gruwelijkheden zijn overkomen zet je niet in een tent en stuur je naar huis als de ellende voorbij is. Bovendien vluchten veel mensen uit een land omdat ze daar niet veilig zijn. Neem politieke vluchtelingen, homoseksuelen, christenen et cetera. Je hebt het ook over arbeidsmigranten de hoofdrede dat die mensen hiernaartoe komen is omdat wij Nederlanders het werk niet kunnen of willen doen. Als het bedrijf VDL lassers nodig heeft dan halen ze deze uit Oost-Europa omdat er in Nederland een groot tekort is. Deze mensen leveren een bijdrage aan onze economie, betalen belasting en hebben dus ook recht op een AOW-uitkering in Nederland. Verder vind ik het jammer dat je de hele Arabische wereld over een kam scheert. Ik heb een aantal jaren in Israël/Palestina en Egypte gewoond en het zijn werkelijk prachtige landen. Ik raad je aan om naar deze landen te gaan. Dit wilde ik graag zeggen groetjes een 6V leerling.

9 jaar geleden

I.

I.


Ik schaam me voor mijn land. Tolerant? Nee, ik zou het eerder hypocriet willen noemen. Ik heb geen Marokkaans bloed, maar dat wil niet zeggen dat het mij niet aangaat. We moeten voor elkaar opkomen, want anders blijft er straks niemand over. Ik tolereer geen discriminatie tegen welke minderheidsgroep dan ook.




9 jaar geleden

A.

A.

ja tuurlijk schaam jij je voor je land, want er is niks goeds aan. En dit is miss hard maar we moeten hier is nationalistisch worden. Eigen bevolking en (echte) nederlanders gaan voor, de rest komt later. We zijn trots op ons land maar dat is ver te zoeken. Wees trots voor rifen land en bevolking. En dit is miss ook hard, maar er zijn weinig mensen die gaan huilen als er een moslim weg moet hoor. Althans ik niet.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.