Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onderzoek wijst uit: afleiding loont!

Onderzoek wijst uit: afleiding loont!

Door Roos

Een opmerkelijk onderzoeksresultaat bereikte onze redactie vanochtend. Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat afleiding de concentratie van scholieren bevordert. Vooral felle regenboogkleuren, eenhoorns en kittens helpen bij het focussen op één taak. 

De onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd onder 200 leerlingen op de Weed High School in Californië. Zij kregen de opdracht om een kort werkstuk te maken over de doodstraf. Daarvoor hadden ze 3 uur de tijd. Ze moesten gebruik maken van een educatieve website. De ene helft van de onderzoeksgroep, de controlegroep, kreeg de educatieve website te zien in de normale lay-out. De andere groep werd om de 10 minuten een glitterplaatje van een eenhoorn, kitten of wolk voorgeschoteld. Bovendien was de hele achtergrond van de website gehuld in felle regenboogkleuren. 

Go unicorns!

De resultaten van het onderzoek waren verbluffend. Een deskundige jury van gerenommeerde rechters beoordeelde de werkstukken op lengte, volledigheid en juistheid. De scholieren die de drukke website zagen, waarbij er allerlei plaatjes voorbij kwamen, presteerden een stuk beter dan de controlegroep. Met name de scholieren die kittens en blinkende unicorns te zien kregen, leverden uitzonderlijk goede werkstukken op. 

Verklaring

Een verklaring hebben de onderzoekers niet direct paraat. Ze denken dat het iets te maken heeft met de stimulatie van ons brein. Als je voor lange tijd naar hetzelfde beeld kijkt, zouden je hersenen lui worden. Ze zouden dat beeld in de loop der tijd registreren als 'onbelangrijk'. 

Scholieren.com neemt vandaag de proef op de som. Hoe goed kun jij je concentreren met onze nieuwe wallpaper?

Nog niet genoeg afleiding? Lees eens wat blogs, word lid van het forum, klik op een banner. 

 

Gepubliceerd op 31 maart 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

W.

W.

1 april... of ik moet me héél erg vergissen...

10 jaar geleden

H.

H.

je vergist je heel erg.

10 jaar geleden

#.

#.

ojaaa natuurlijk.....!!!!

dit is wel heel erg toevallig (HAHAHA) tog???

10 jaar geleden

M.

M.

Nyan Cat

10 jaar geleden

B.

B.

één april, kikker in je bil, die er nooit meer uit wil. geef 'm 'n beschuit, dan springt 'ie eruit. maar pas op twee april, hoor.

10 jaar geleden

L.

L.

Ik kan me totaal niet concentreren met de nieuwe layout. Niet omdat de achtergrond irritant is, maar omdat de wrapper (witte achtergrond waar tekst in staat) op een gegeven moment ophoudt en alle tekst direct op de achtergrond wordt geprojecteerd. Ook gebruikt de tekst ineens de totale breedte van je scherm. Gigantisch irritant.

Nog 27 minuten, dan is het voorbij. :-\

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.