Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bye bye Scholieren.com!

Bye bye Scholieren.com!

Puber zijn is best moeilijk. Jeugdpuistjes, liefdesstruggles, vriendschapsbreuken: we maken heel wat mee. Een van de moeilijkste dilemma’s van het puberbestaan is het vinden van de balans tussen ambitie en school. Want dit is de leukste tijd van je leven, je bent op je mooist en feest je hersencellen eruit, maar tegelijkertijd wil je ook wat bereiken.

Misschien heb je tijdens je schoolcarrière je passie al ontdekt. Is het dan oké om school te verwaarlozen voor die passie? Steve Jobs, Bill Gates en andere voorvaders van onze moderne maatschappij gingen je voor.

Misschien willen wij, generatie Y, veel te veel. De zesjescultuur waarover velen spreken klopt niet helemaal. De mensen in mijn omgeving ploeteren voor hoge cijfers. Ondertussen hebben ze vaak allerhande interesses. Zo krijgt een vriendin van mij al betaalde fotografieklussen en doet een ander modellenwerk. Het lijkt bijna onmogelijk om op school op volle kracht te presteren, als je ook een passie hebt waar veel moeite en tijd in gaat zitten.

Feitjes in je kop knallen

Ik vind dat school je hier meer vrijheid voor zou moeten geven, maar verplicht lesuren volgen heeft nog altijd prioriteit. Terwijl we misschien beter bezig zouden kunnen zijn met het ontwikkelen van ervaring voor de toekomst, dan bepaalde woordjes of feitjes in onze kop knallen. Scholen zouden een apart lesprogramma moeten maken voor jongeren met een bepaald talent. Als ondersteuning voor mensen die al op jonge leeftijd hun interesse hebben ontdekt en zich daarop willen storten.

Want ik vind het niet gek dat veel jongeren tegenwoordig een burn-out hebben. Perfectie en veel willen presteren is de standaard. Dat gaat op den duur ten koste van je energie.

Columns schrijven

Zo moest ook ik een keuze maken. Al een paar maanden schrijf ik wekelijks een column voor Dagblad de Limburger; een grote eer en een kans waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. Helaas werd de combinatie krant/Scholieren.com/eindexamens een te drukke. Als school nou even wegviel, was het makkelijk te doen, maar ik ambieer toch dat begeerde papiertje om te beginnen aan een universitaire opleiding.

Na drie en een half jaar trouwe arbeid voor deze prachtige website leg ik dus de strijdbijl neer en zwaai ik met mijn witte vlag. Dag Scholieren.com, het ga je goed! En moge vele scholieren nog jarenlang profiteren van je boekverslagen, samenvattingen en werkstukken.

Gepubliceerd op 12 april 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

L.

L.

Mooi geschreven en helemaal waar. We zullen je missen, Jussie!

10 jaar geleden

S.

S.

mooi geschreven idd maar ik respecteer je keuze helemaal school gaat nou eenmaal voor!

10 jaar geleden

B.

B.

Jammer jammer jammer, las altijd met veel plezier je artikelen... Maar het ga je goed en succes met je examens en je column!

10 jaar geleden

D.

D.

Succes met je examens! :)

10 jaar geleden

E.

E.

Jammer dat je stopt, maar gelukkig kan ik nog elke week van je column in de krant genieten. Je schrijft goed, ga hier iets mee doen. Succes met examens en je studie!

10 jaar geleden

Joca

Joca

Nu moet ik helemaal naar Limburg verhuizen om een abonnement op de Limburger te nemen voor je column ;-) Tot ziens Jussie, het was een eer om een collega van jou te zijn.

10 jaar geleden

A.

A.

Best wel zonde want zij had toch pittig mooie borsten

10 jaar geleden

P.

P.

Jij bent toch te goed voor deze site, in vergelijking met de mensen die hier tegenwoordig columns aan het schrijven zijn.

10 jaar geleden

A.

A.

Abi Aboy je hebt helemaal gelijk! Wat een prachtige borsten, vooral om in te knijpen

10 jaar geleden

F.

F.

Heerlijk hè? Of om te zoenen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.