Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

'Een biertje thuis moet best kunnen'

'Een biertje thuis moet best kunnen'

Door Lisa

"Neem voor mij ook een biertje mee", roept een jongen die overduidelijk de leeftijd van achttien nog niet bereikt heeft. Het trucje werkt niet. De jongen pakt zijn jas en loopt teleurgesteld de kroeg uit. "Ik neem er thuis wel een", hoor ik hem zeggen tegen zijn maat. Het viel te proberen. Sinds 1 januari is de alcoholgrens verhoogd naar achttien jaar, maar dat geldt voor de meesten niet thuis.

Onlangs kwam ik op de website van de Volkskrant een betoog tegen van een docente, die beweert dat ouders hun pubers thuis niet zouden moeten laten drinken. Jongeren die geen druppel alcohol mogen tot hun achttiende zouden later namelijk minder gaan drinken. Daarnaast lijkt het haar beter als ouders zelf ook niet aan de wijn gaan in het bijzijn van hun kinderen. Ik ben het er niet mee eens.

Zo'n drie jaar geleden was ik een échte puber. Zo eentje die haar kamer nooit wilde opruimen, tot de late middaguurtjes in bed bleef liggen liggen en er alles aan deed om haar gezinsleden te irriteren. Ik kan me niet voorstellen dat de pubers van nu heel anders zijn. Als ik me iets uit die tijd kan herinneren is het wel dat je ouders de laatste zijn waar je als 16-jarige naar luistert.

Je ouders zijn nou eenmaal niet je grote voorbeeld op die leeftijd. Als puber kijk je eerder op tegen Snoop Dogg, die zich laat omringen door tien vrouwen in bikini, terwijl hij al cocktaildrinkend op een cruise vaart. Indruk maken op je vrienden en meedoen met de meute zijn onbewuste handelingen, maar dragen eraan bij dat je toch echt dat  wijntje niet laat staan. 

In mijn ogen heeft het dus geen effect als puberouders thuis moeilijk gaan doen over dat ene biertje. Sterker nog: als ouders het je verbieden wordt het juist spannender om dat biertje te drinken. Dus wat heeft het voor zin als je ouders hun wijnkelder vullen met Coca Cola en kinderchampagne? Jongeren moeten zelf op hun alcoholgebruik letten. Er zelf achter komen dat met mate genieten veel leuker is dan stomdronken de kroeg uitstrompelen.

Scholieren.com doet samen met de NOS onderzoek naar alcohol en ID-fraude. Ben jij 15, 16 of 17 jaar? Doe dan mee!

Gepubliceerd op 24 februari 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

R.

R.

Goed stuk Lisa, klopt helemaal

10 jaar geleden

A.

A.

Goed stuk lisa jammer alleen dat het laatste gedeelte niet wordt afgeroomt door een prachtig klokkenspel, met ballen en een piemel

10 jaar geleden

B.

B.

wie drinkt er nou bavaria

10 jaar geleden

S.

S.

Juist niet. De huidige generatie pubers is anders dan die van 30 jaar geleden. Wij zijn veel kritischer. Kijk maar naar reclame van 30 jaar geleden: daar trapt toch niemand meer in. Tegenwoordig zijn jongeren kritisch genoeg (in ieder geval mijn vrienden en ik) om niet kinderachtig alles te doen wat ouders verbieden. Wij zijn niet zo stom dat we alles doen wat onze ouders laten.

10 jaar geleden

S.

S.

En jongeren matiging leren door ze eerst stomdronken uit de kroeg te laten lopen? Uit ervaring weet ik dat de meeste jongeren daar niks van leren.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.