Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

David (15) is transgender

David (15) is transgender

Door Noah

David (15) voelde zich als kind al anders. Ooit werd hij geboren als meisje, maar inmiddels gaat hij door het leven als transgender: iemand die van geslacht is gewisseld. Met steun van zijn vrienden, familie en de organisatie Transvisie is zijn verandering helemaal geaccepteerd in zijn omgeving. Aan Scholieren.com vertelt hij zijn bijzondere verhaal.

Als kind was David anders dan andere meisjes. Hij was jongensachtig, had kort haar en droeg jongenskleding. Toen hij er in 2011 voor uitkwam dat hij op meisjes viel was dit - tot zijn eigen grote verbazing - totaal geen verrassing voor zijn familie en vrienden. David had zijn moeder een brief geschreven over wat hij voelde. Toen ze die had gelezen vertelde David ook aan zijn klas dat hij op meisjes viel. "Iedereen reageerde gelukkig heel positief. Er was alleen één meisje dat er vervelend over deed. Maar ach, als het er maar één van de dertig is...", vertelt David.

Nadat David uit de kast was gekomen, bleek er nog meer aan de hand. Niet alleen ontdekte de scholier dat hij op meisjes viel, ook kwam hij erachter dat hij liever als jongen door het leven wilde gaan. Natuurlijk worstelde hij met deze gevoelens. Hij at weinig en wist er aanvankelijk geen raad mee.

Als kind kun je je nog wel als jongetje gedragen, maar toen David in de puberteit kwam werd dat natuurlijk lastiger, ook omdat hij borsten kreeg. Toen David wist wat hij wilde heeft hij het geleidelijk aan verteld. Eerst aan zijn beste vrienden, toen aan zijn ouders en zus. "Gek genoeg waren mijn ouders eerst heel verbaasd, ze dachten dat ik gewoon erg jongensachtig was." 

"En nu wil David iets vertellen"

Ook Davids school reageerde heel goed op het feit dat hij liever een jongen wilde zijn. "Zonder dat ik er om heb gevraagd sta ik nu ingeschreven als David!" Samen met zijn afdelingsleider ging hij langs alle vwo-klassen om te vertellen dat David vanaf nu David was. "De afdelingsleider begon met een praatje over de absenties, en eindigde met: "En nu wil David iets vertellen." Zo was het meteen duidelijk voor iedereen." Wettelijk heet David nog geen David. "Vanaf mijn zestiende gaat dat makkelijker, dus we wachten nog tot volgend jaar november." 

David heeft op dit moment nog geen geslachtsveranderende operaties ondergaan. Hij kijkt uit naar een operatie om zijn borsten te laten verwijderen. "Ik moet wachten tot ik achttien ben, maar de wachtlijsten zijn enorm, dus het is wel goed dat ik de beslissing nu al heb gemaakt." Over andere operaties heeft David al nagedacht, maar eerst wil hij zijn huidige traject afronden. David krijgt nu namelijk eens in de 28 dagen puberteitsremmers geïnjecteerd. "Hormoonpillen kan ik pas vanaf mijn zestiende slikken, maar voor nu gaat het ook goed met de puberteitsremmers."

Toekomst

Wat David later wil gaan doen weet hij nog niet. Als ik hem vraag naar zijn toekomstplannen, zegt hij dat hij eerst graag de operatie wil ondergaan, en daarna wel verder kijkt.

"Ik houd van talen, maar ik denk er ook over in de verpleegkunde te gaan. De organisatie die mij enorm heeft geholpen, Transvisie, organiseert ook kampen voor transgenderjongeren. Zo'n kamp zou ik wel eens willen leiden misschien."

Als gouden tip voor andere transgenders geeft David mee dat het goed is om met mensen te praten over je moeilijke situatie. "Mij heeft dat heel erg veel steun gegeven en geholpen!"

Praatgroepen

Transvisie heeft ook bijeenkomsten waar je naartoe kunt, en verschillende praatgroepen waar jongeren en hun ouders terecht kunnen. David is na een dip nu heel gelukkig en zit lekker in zijn vel. Hij is zijn ouders en vrienden heel erg dankbaar voor hun begrip en acceptatie. "Ik had niet verwacht dat iedereen er zo makkelijk over zou doen!"

Gepubliceerd op 26 februari 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

G.

G.

transgender ja , maar is het algemene overkoepelend woord voor alle gendervariatie's die er zijn , maar als iemand zich niet goed voelt in zijn vel en wil veranderen van geslacht is dat een transseksueel , maar ook dit is dan weer aanduidend voor de twee richtingen , David is een transman

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.