Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Debattips voor scholieren

Debattips voor scholieren

Door 7Days

Morgen vindt de finale van de zestiende editie van het NK Debatteren voor Scholieren plaats in Leiden. Dertig scholen strijden tegen elkaar om de eerste prijs. Maar hoe doe je dat eigenlijk, de jury en de zaal overtuigen met je debatskills? Oud-winnaar Roderick (18) van het Johan de Witt Gymnasium geeft tips. Door Renske Derkx

Om maar te beginnen met een cliché: heel veel oefenen. Roderick: "We kregen als debatvereniging elke vrijdagmiddag vrij, maar we hebben vooral veel gehad aan onze trainingsweekenden. Oud-debaters van onze vereniging kwamen ons training geven, daar hebben we meer dan vijf weekenden aan besteed. Zodra de stellingen van de voorrondes bekend werden, begonnen we die uitgebreid te oefenen."

Sterke en zwakke punten

Waar ze vooral in getraind werden? "Dat verschilt per persoon, iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten. Ik moest bijvoorbeeld goed letten op mijn houding en spreekstijl, zodat ik mezelf beter kon presenteren. Een andere jongen kon zijn verhaal al wel heel mooi brengen maar moest letten op de opbouw van zijn argumenten. Hij zette ze nog niet in de goede volgorde, terwijl ik ze al wel in een goede structuur zet."

De debaters werden dus persoonlijk, maar ook als team getraind. Voorbereiding is dan ook het belangrijkst, vindt Roderick. "Je moet er echt veel tijd insteken en tips vragen aan verschillende mensen. Het lijkt misschien zwak om hulp te vragen, maar je hebt er écht wat aan." Zelf heeft hij dit jaar ook zijn schoolteam geholpen. "Samen met andere ouderejaars heb ik het team training gegeven. Natuurlijk ben ik er morgen ook bij, om iedereen aan te moedigen."

Voor de finalisten heeft Roderick nog één tip: "Heb plezier en ga er gewoon voor. Je staat daar omdat je de beste bent, dus geniet er dan ook van."

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 10 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.