Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Nederland scoort hoog op wiskunde

Nederland scoort hoog op wiskunde

Door Lisa

Ondanks dat Finland nog altijd het beste onderwijs van Europa heeft, streeft Nederland het land voorbij op het gebied van wiskunde. Nederland staat namelijk in de Europese wiskunde top drie. Dat blijkt vandaag uit cijfers van PISA 2012.

PISA doet elke drie jaar wereldwijd onderzoek naar de vaardigheden en kennis van 15-jarige scholieren. 

Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat Nederland in de top tien staat. Nederland is namelijk sinds het laatste PISA-onderzoek van 2009 achteruit gegaan op het gebied van wiskundevaardigheden. Net als de andere landen. Toch kan hieruit niet geconcludeerd worden dat het onderwijs in Nederland slechter is geworden in vergelijking met andere landen, meldt PISA. 

Liechtenstein en Zwitserland staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats van de Europese wiskunde top drie. Opvallend is dat Finland, een land dat voorheen altijd erg hoog scoorde, op de vijfde plaats is geëindigd qua wiskundevaardigheden. 

Vaardigheden

Gemiddeld eindigt Nederland dit jaar als dertiende. In 2009 nam ons kleine kikkerlandje de tiende plek in op de ranglijst. Maar is deze ranglijst representatief voor het onderwijsniveau per land? "Nee", zegt Mariël van Dasler, woordvoerder van CITO tegen Scholieren.com. "De resultaten zeggen niets over het niveau van het onderwijs. Het is een reflectie op de vaardigheden van leerlingen in verschillende landen", aldus Van Dasler. 

Gepubliceerd op 3 december 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.