Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Scheiding ouders heeft veel impact op scholier

Scheiding ouders heeft veel impact op scholier

Door Chris

Jongeren ondervinden vaak last van de scheiding van hun ouders. Bij een kwart van de scholieren gaan de schoolprestaties flink achteruit als hun vader en moeder uit elkaar gaan, blijkt uit een enquête van het Eenvandaag jongerenpanel.

Ook al proberen de meeste ouders de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen voor hun kroost; dit lukt lang niet altijd. Jongeren voelen zich namelijk al snel verantwoordelijk. Zo maakte meer dan een derde (39 procent) van de ondervraagden zich zorgen over hun ouders.

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat een scheiding een flinke impact heeft op het zelfvertrouwen van jongeren. Ook geven veel ondervraagden aan zich eenzaam te voelen en last te hebben van nachtmerries en slecht slapen.

Stofzuigen

Blogger Tjeerd had na de scheiding van zijn ouders naar eigen zeggen last van een onuitputtelijk verantwoordelijkheidsgevoel. "Kwam papa of mama na een dag werken en een avond bij de mediator met wallen onder de ogen thuis, dan voelde ik direct behoefte om thee te zetten, de vaatwasser in te ruimen, de was op te hangen en de woonkamer te stofzuigen", vertelde Tjeerd onlangs in zijn blog.

"Inmiddels weet ik dat mijn ouders zich, zonder mijn hulp, zelf moeten zien te redden. Dat kunnen ze natuurlijk ook en ik snap achteraf gezien niet hoe ik zo lang heb kunnen denken dat ze mij daar bij nodig hadden", aldus Tjeerd.

Gepubliceerd op 31 augustus 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.