Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Scholieren op fotografie-uitwisseling

Scholieren op fotografie-uitwisseling

Door Lotte

Acht Nederlandse en acht Duitse jongeren hebben de handen ineen geslagen voor een tof fotografieproject van Kunstbende. In Duits-Nederlandse koppels werkten de jongeren samen aan een fotografie-serie met als thema 'Familiehelden'.

Het eindresultaat werd vervolgens op 14 augustus geëxposeerd in de Galerie für Zeitgenössische Kunst in Leipzig, een museum voor hedendaagse kunst.

Maar eerst gingen de jonge fotografietalenten op uitwisseling. Zo logeerden de Duitsers een aantal dagen in Nederland, waar ze lessen en workshops kregen. En natuurlijk de meest prachtige plaatjes schoten van hun familiehelden.

Daarna was het tijd om van locatie te wisselen en gingen de Nederlandse jongeren een paar dagen naar Leipzig.

Amber Rozema fotografeerde haar moeder

"Ik sprak verrassend goed Duits," vertelt de 15-jarige Amber Rozema uit Drenthe. "Aan het eind van de week ging het bijna vloeiend. Da's dan weer mooi meegenomen." Ambers werk draait om haar moeders depressie. "Zij was depressief rond mijn kleutertijd. Een moeilijke tijd voor haar, vooral omdat ze vaak niet begrepen werd. Ik vind het heel knap dat mijn moeder zich staande heeft weten te houden, daarom is zij echt mijn familieheld." 

Oma in Superman-pak

Max Ploeg (17 jaar, Groningen) heeft zijn oma in een Superman-pakkie gehesen. "Leek me wel grappig: een gepensioneerde superheld." Max zegt veel geleerd te hebben, en vond vooral ook het contact met de Duitsers gezellig. "Als ik weer een keer in Leipzig ben, zal ik ze zeker bellen."

Joey Crijns (16 jaar, Limburg) vond de week in één woord geweldig. "De sfeer, de nieuwe mensen, het fotograferen natuurlijk.. Alles was super! Ik heb mijn tante en mijn moeder gefotografeerd, omdat mijn tante als een tweede moeder voor me is. Ze betekenen allebei heel veel voor me. De mensen vonden het bij de expositie gelukkig heel mooi." Ondanks dat hij fotografie heel erg leuk vindt, ziet hij zichzelf niet als de nieuwe Anton Corbijn. "Ik zie mezelf eerder iets met reclame doen. Of toerisme. Of binnenhuisarchitectuur." 

Anally Mendes zette haar zus op de foto

Anally Mendes (16 jaar, Noord-Holland) vond de fotografie-uitwisseling hartstikke leuk, ondanks dat ze halverwege de week keelontsteking kreeg. Een beetje zenuwachtig was Anally vooraf wel. In een vreemd huis moeten slapen en op een plek zijn waar ze de taal niet kent, leek haar best eng. Maar het is reuze meegevallen.

"In hakkelend Engels communiceerde ik met de Duitse Tina. Dat ging heel goed! Grappig hoe je gewoon lol met elkaar kan hebben zonder weinig woorden."

Model

Anally's familieheld is haar zus Annika. "Sinds haar vijftiende is ze model, en ik vind het heel gaaf om te zien hoe ze zo prachtig op de foto kan staan. Dat maakte me geïnteresseerd in fotografie. Sinds ik daar mee bezig ben, neemt ze me vaak mee naar fotoshoots, zodat ik daarvan kan leren."

Na de uitwisselingsweek weet Anally het dan ook zeker: een carrière als fotografe ziet ze wel zitten. In de fashion natuurlijk!

Foto uit 'Hero Dreams': een serie van Anally en Tina samen

De expositie in Leipzig is nog t/m 29 september 2013 te bewonderen. 

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? Check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 20 augustus 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.