Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Shy (15) heeft al twee jaar vakantie

Shy (15) heeft al twee jaar vakantie

Hoewel de zomervakantie wat mij betreft niet lang genoeg kan duren, denkt Shy (15) uit Leeuwarden daar heel anders over. Hij gaat al twee jaar lang niet naar school en wil juist dolgraag weer de muffe schoolbanken in.

Shy raakte in september 2011 betrokken bij een fietsongeluk waarbij zijn beste vriendje overleed. Daar had hij het zo moeilijk mee, dat hij al vrij snel thuis kwam te zitten. Zonder onderwijs.

 ''Twee jaar geleden is mijn beste vriend overleden door een aanrijding met een auto. Die had ons niet gezien,'' vertelt Shy. ''We fietsten samen door de stad toen het gebeurde. Het was verschrikkelijk.''

'Gepest om ongeluk'

De jongens waren als broers, vertelt Shy's moeder Jane. Shy heeft in therapie gezeten om de gebeurtenis te verwerken. Maar op school, het Leeuwarder Lyceum,  liep het niet echt lekker meer: het ongeluk had veel invloed op zijn schoolwerk en naar eigen zeggen pestten zijn klasgenoten hem ermee. Shy: ''Ze vroegen of ik het ongeluk na wilde doen.''

''Op een gegeven moment is Shy voor de rust naar Rebound gegaan,'' vertelt Jane. Rebound is een apart traject voor leerlingen met problemen op school. Ze zitten dan een tijdje in een aparte klas in een ander gebouw om even 'af te koelen' en later een frisse start op hun eigen school te kunnen maken.

'Niet meer welkom'

Volgens Jane was Shy daar echter niet meer welkom. "Eerst zei de schoolleiding dat hij het schoolniveau niet meer aan zou kunnen, later dat hij een gedragsstoornis zou hebben." Maar dat was allebei niet waar, zegt Jane. "De IQ-test heeft hij goed doorlopen en volgens de psycholoog is hij een doodgewone jongen.'' Sindsdien is Shy ook niet meer naar Rebound geweest. Al anderhalf jaar niet.

Hij verveelt zich echter nooit. Shy: ''Ik voetbal graag en sliep eerst elke dag uit, puur om wat tijd te rekken. Dan wachtte ik totdat mijn vrienden klaar waren met school en sprak ik daarna met hen af. Echt raar vind ik het niet dat ik de enige zonder school ben, maar ik mis soms wel de schoolverhalen.''

Thuisonderwijs

Sinds kort volgt Shy wat thuisonderwijs op havo 2-niveau. Hij volgt Nederlands, Engels en wiskunde via een soort 'Nederlandse' afdeling van de Wereldschool. Via de computer krijgt hij les. Hoe ziet een normale schooldag voor hem eruit? Shy: ''Om half negen ga ik uit bed en maak ik mijn schoolwerk. Mijn moeder zegt wat ik moet maken. Ik ga zelf mijn bed uit, mama hoeft me er nooit uit te sleuren of zo.''

''Mijn huiswerk maak ik gewoon in mijn pyjama, ik zit toch thuis, haha. Meestal ben ik rond een uur of twaalf klaar met mijn opdrachten. Dan ga ik buiten voetballen of spreek ik met vrienden af." Nu hij thuis onderwijs volgt, is het contact met sommige vrienden wel verwaterd, maar door het voetballen op straat heeft hij ook weer nieuwe vrienden gemaakt.

Toetsen per computer

Shy heeft voor Nederlands en Engels gekozen omdat hij op deze vakken het minst scoorde op zijn Cito-toets. ''Deze vakken moet ik volgen om mijn achterstand in te halen. Wiskunde doe ik erbij omdat ik daar goed in ben."

Laatst heeft Shy via de computer zijn eerste toets gemaakt. Afkijken was er toen niet bij: "Mijn moeder let erg goed op me en heeft ook mijn boeken bij zich op toetsmomenten. Nadat ik m'n toets gemaakt heb, stuur ik 'm via internet naar mijn vakdocent." Als Shy op dit tempo doorgaat, kan hij aan het einde van de zomervakantie aan havo-3 beginnen.

Dat thuisonderwijs klinkt best ideaal. Maar waarom is Shy niet naar een andere school gegaan? Jane: ''Mijn zoon mocht wel terugkomen op zijn oude school, maar dan niet op de havo maar op niveau vmbo-kb. Dat vonden we zonde: hij begon namelijk op havo/vwo." Hij zou ook wel naar een school buiten de stad kunnen, maar dan zou hij volgens Jane een heel stuk moeten reizen en niet meer kunnen voetballen door tijdgebrek. "Ik wil niet dat hij dat moet opgeven. Toch hoop ik dat hij, net als zijn zusjes, straks toch weer naar school kan.''

Thuiszitten niet erg

''Thuis ben ik veel geconcentreerder'', vertelt Shy. Hoewel hij het liefst weer naar school zou gaan, legt hij zich maar bij de situatie neer. ''Ik zou het niet erg vinden als ik de rest van mijn schoolcarrière thuis zou moeten doen. Door de hele situatie ben ik vrienden kwijtgeraakt, maar heb ik ook nieuwe vrienden ontmoet. En daar ben ik erg blij mee.''

Shy heeft ook een rap geschreven over zijn thuiszitsituatie:

De school van Shy was de afgelopen weken niet bereikbaar voor commentaar.

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? Check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 16 augustus 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

O.

O.

het echt heel bijzonder en erg wat hij heeft meegemaakt en wat die school dan doet vind ik al helemaal erg sterkte voor die jongen

10 jaar geleden

N.

N.

respect ?

10 jaar geleden

A.

A.

Triest, ronduit triest dat deze jongen na zo'n vervelende gebeurtenis dan zo behandeld wordt door zijn school en zijn klasgenoten.
Ze zouden er juist voor hem moeten zijn en hem steunen, hij heeft zijn beste vriend dood zien gaan, dat wil toch niemand!
Ik snap heel goed dat hij daar moeite mee heeft en even een stapje terug wilde doen.
Shy, respect voor jou dat je hier je verhaal doet, ik hoop dat je een fijne manier kan vinden om verder te leren, hoe dat dan ook mag zijn.

10 jaar geleden

O.

O.

Respect Brother!!

10 jaar geleden

J.

J.

Ja erg vervelend maar that's life jongen... In plaats van verder te gaan ga je 'lekker' thuis voetballen en rappen om later een WAJONG uitkering te pakken van onze belastingscenten... Doe je goed Shy!

10 jaar geleden

I.

I.



'That's life jongen'? That's life? Een jongen die zijn vriend dood heeft zien gaan, daarmee getreiterd wordt door schoolgenoten en vervolgens gesaboteerd wordt door zijn school die hem blijkbaar te lastig vindt en liever van hem af wil dan een kans bieden die zij ieder 'normaal' kind wel zou gunnen, dat vind jij wel bij het leven horen? Ben jij wel helemaal lekker?

En wat betreft die WAJONG: jongeren met psychische problemen vragen helemaal niet om die problemen, stomme zak. Ja, een jongen als Shy loopt inderdaad kans in de WAJONG terecht te komen, omdat niemand in de huidige maatschappij wenst te worden geconfronteerd met dit soort jongeren, schijnt het. Geloof mij maar, ik heb het zelf ook ondervonden en enkele van mijn vrienden (die nu allemaal eindelijk op het HBO of de universiteit zitten maar wel een grotere kans lopen vrijwel nergens te worden aangenomen) met PDD-NOS ook. Mensen zijn zo ongelofelijk bang voor jongeren die door omstandigheden niet via de gewone weg, zoals 'iedereen' en jij blijkbaar ook, hun middelbare school kunnen doorlopen, die moeten ze dus zo ver mogelijk bij hen vandaan houden.

Dus alvast hartelijk dank en 'spread the word', als nog meer mensen jouw standpunt overnemen/behouden zullen WAJONG'ers nooit meer aan de slag komen.

10 jaar geleden

B.

B.

Respect! Ondanks alles wilt hij zijn havo diploma halen ook al moet dat thuis :)

10 jaar geleden

S.

S.

respect

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.