Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leenstelsel wordt een jaar uitgesteld

Leenstelsel wordt een jaar uitgesteld

Goed nieuws voor toekomstige studenten: de invoering van het leenstel wordt nog een jaar uitgesteld. Dat heeft de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, besloten. De invoering van het leenstelsel voor de masterfase gaat nog wel gewoon door in 2014.

Toekomstige bachelorstudenten hebben mazzel: zij krijgen dus nog gewoon stufi volgens 't oude systeem.

Basisbeurs weg

Het oorspronkelijke plan was om het leenstelsel tijdens het schooljaar 2014/2015 in te laten gaan, dus vanaf september 2014. De basisbeurs zal met de invoering van het leenstelsel verdwijnen. In plaats daarvan mogen studenten het geld lenen bij de Staat tegen een gunstig rentetarief. Als je je opleiding hebt afgerond, mag je beginnen met terugbetalen. De aanvullende beurs zou wel blijven bestaan.

Minister Bussemaker schreef in 'n brief aan de Tweede Kamer waarom ze het leenstelsel een jaartje uitstelt: ''Er ontstaat meer tijd voor een zorgvuldige voorlichting over de stelselwijzigingen in de bachelor enhet is mogelijk om middelbare scholieren beter te faciliteren in het maken van een bewuste studiekeuze.'' 

Twintig jaar

Bussemaker gaat het plan trouwens niet alleen uitstellen, maar ook nog ietsjes aanpassen. Zo was het eerst de bedoeling dat studenten hun lening binnen vijftien jaar zouden terugbetalen, dat wordt nu verlengd naar twintig jaar. Ook studenten die een 'specifieke meerjarige masteropleiding met maatschappelijke relevantie in tekortsectoren' volgen, komen er beter uit. Een deel van de schuld die ze zouden moeten terugbetalen, wordt kwijtgescholden.

Het plan om het gratis openbaar vervoer voor studenten stop te zetten, gaat trouwens nog wel gewoon door. De minister wil de studenten-OV's omzetten in een kortingskaart. Wat er nu allemaal precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Voor de zomer gaat Bussemaker het nieuwe plan voorleggen aan de Kamer. 

Grote zorgen

Veel studenten gaven eerder dit jaar aan best wel 'n beetje bang te zijn voor de nieuwe leenstelsel-plannen. Tijdens een onderzoek van EenVandaag gaf 48% aan geen tweede studie of master meer te willen doen. Ook leerlingen bleken geen fan van het plan te zijn: tweederde maakt zich zorgen over het afschaffen van de stufi.

In 2012 had de minister nog andere plannen: ze wilde toen een langstudeerboete invoeren. Deze boete hield in dat je ongeveer drieduizend euro moet betalen als je twee jaar langer over je studie doet dan de normale studieduur. Na je vijfde studiejaar ga je dus betalen. Dat plan is van de baan.

Gepubliceerd op 8 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Van uitstel komt afstel. Driewerf hoezee!

10 jaar geleden

L.

L.

Maar stel: je gaat niet aankomend jaar studeren, maar het jaar daarna, betaal je dan vanaf je tweede jaar alsnog via het sociaal leenstelsel (als het toch ingevoerd zal worden) of krijg je dan tot het einde van je studie stufi betaald?

10 jaar geleden

F.

F.

Dat vroeg ik me inderdaad ook al af... Ik hoop dat je gewoon tot het einde van je studie stufi krijgt...

10 jaar geleden

W.

W.

Ja, sowieso het nu is geregeld. Je hebt dan niet ineens van stufi naar sociaalleenstelsel. Je hebt dus eigenlijk heeeeel veeel geluk als je nu in 5-vwo zit. (en best wel veel pech als je in 4-vwo zit)

10 jaar geleden

I.

I.

@lieke&@franka,
als je dit jaar start krijg je ook nog de volledige 4 jaar, dus neem aan dat dat dan volgend jaar ook zo is..

10 jaar geleden

G.

G.

Dus als ik het goed begrijp, iemand die nu nog in VWO5 zit, volgend jaar naar VWO6 gaat en aansluitend een bacheloropleiding gaat volgen, krijg nog wel studiefinanciering?

10 jaar geleden

L.

L.

ja- stufi over je hele studie

10 jaar geleden

C.

C.

Nog steeds een slechte actie dat Leenstelsel. Dit weerhoudt mensen om nog überhaupt te willen studeren. Ik zeg afschaffen die handel

10 jaar geleden

J.

J.

Wij als studenten moeten gaan demonstreren en laten zie dat onze stemmen ook mee tellen, ik vind belachelijk voor studenten die hun ouders niet veel verdienen. Of we moeten gaan emigreren

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.