Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Seks op school: dope of doodsaai?

Seks op school: dope of doodsaai?

Door Roos

Scholieren waarderen de manier waarop ze hun lessen seksuele voorlichting krijgen met een magere 6,1, blijkt uit onderzoek van Scholieren.com en Rutgers WPF. Erg tevreden zijn jullie dus niet over de sekslessen op school. Je leert vooral wat je allemaal níet moet doen en dat is niet cool. 

Vorige week was ik bij een 'expertmeeting' van Rutgers WPF, de organisatie achter Sense.info. Allerlei slimmeriken die alles weten over seksuele voorlichting, gingen met elkaar in discussie over deze sekslessen.

Om ook de mening van scholieren bij deze discussie te betrekken, maakten ze gebruik van ons onderzoek onder scholieren. In april kon je een vragenlijst invullen over seksuele voorlichting op onze site. 646 scholieren deden dit binnen twee dagen.

Zesjescultuur onder sekslessen

Uit het onderzoek blijkt dat 71% van de onderbouwscholieren al seksuele voorlichting gehad heeft op school, de meesten krijgen dit in de tweede klas. 

Ook bij seksuele voorlichtingslessen op school blijkt een zesjescultuur te hangen. Scholieren waarderen de manier waarop ze seksuele voorlichting krijgen gemiddeld met een 6,1. Dat geeft aan dat jullie niet erg tevreden zijn met de seksuele voorlichting die jullie op school krijgen.

Erg droog

In de lesmethodes op school wordt volgens scholieren vooral aandacht besteed aan 'hoe voorkom je soa/hiv en zwangerschap?', 'anticonceptie' en 'kennis van het menselijk lichaam'. Scholieren geven aan dat ze dat zeker belangrijke onderwerpen vinden, maar dat ze graag ook meer zouden willen leren over 'maagdelijkheid en de eerste keer' (vooral meisjes) en 'hoe maak je seks leuk?' (vooral jongens).

Een onderzoeker van Rutgers WPF vertelt: "In de methodes is vooral veel aandacht voor droge kennisoverdracht. Er wordt maar weinig aandacht besteed aan seksuele vaardigheden of bepaalde denkwijzen." Een aantal aanwezige docenten voegt hier nog aan toe dat zij de lesstof ook wat negatief vinden. "Er is heel veel aandacht voor problemen en 'wat je allemaal niet zou moeten doen'." De docenten vinden dat we seks veel positiever zouden moeten benaderen.

De docent

Ons onderzoek onder scholieren laat verder zien dat er twee dingen zijn die een docent zou moeten doen tijdens het geven van seksuele voorlichting. Ten eerste informatie geven over alle mogelijke onderwerpen en ten tweede de klas de ruimte geven om vragen te stellen. Volgens de docenten is het ook erg belangrijk dat de docent die seksuele voorlichting geeft, dit zonder twijfel en angstigheid doet.  

Scholieren zijn dus in het algemeen nog niet zo tevreden over seksuele voorlichtingslessen op school. Hoe denk jij hierover? Heb jij de gouden tip om de droge, technische sekslessen om te toveren in levendige, leerzame bijeenkomsten?

 

Gepubliceerd op 9 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.