Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schooldirecteur: 'geen ontslagen maar overplaatsing'

Schooldirecteur: 'geen ontslagen maar overplaatsing'

Na anderhalve dag onduidelijkheid is er eindelijk een reactie van de locatiedirectrice Cleo Rijgersberg van het Sint-Maartenscollege in Maastricht. Twintig docenten zouden daar gisteren zijn ontslagen. Leerlingen vreesden dat dat ten koste ging van de onderwijskwaliteit en besloten massaal te staken.

Volgens Rijgersberg is er echter geen sprake van ontslag, maar van overplaatsingen van de docenten. Ze houden dus hun baan, maar niet op het Sint-Maartenscollege.

"Er was gisteren ook al sprake van overplaatsingen van de docenten, alleen is er een enorme miscommunicatie ontstaan. Naar de buitenwereld is gecommuniceerd dat er twintig docenten ontslagen zouden worden. Dat maakt het verhaal uiteraard wel wat anders. De overplaatsingen zijn een gevolg van enorme geldnood binnen de school. Het leerlingaantal is de laatste twee jaar fors teruggelopen. De twintig personen zullen per 1 augustus op een andere school in de provincie Limburg geplaatst worden," zo zegt Rijgersberg.

Leerling en blogger Justine zegt dat de schooldirectie het gewoon anders formuleert. "Er zijn inderdaad geen officiële ontslagen gevallen. Maar de kans is groot dat er bij de overige scholen van het Limburgs voortgezet onderwijs helemaal geen werk te vinden is. Dan zitten de docenten alsnog zonder werk."  En misschien nog wel belangrijker: de leerlingen vrezen dat de onderwijskwaliteit verslechtert als goeie docenten niet langer lesgeven op het Sint-Maartens.

Justine schreef gisteren al over de onrust op haar school. Er zijn vandaag 1400 leerlingen gaan staken. "Ik vind overigens dat de leerlingen het nieuws goed hebben opgepakt. De stakingen van vandaag zijn bijzonder positief verlopen," aldus Rijgersberg.

LAKS-voorzitter Lotte Savelberg sprak eerder vandaag ook al van een positieve en zelfs feestelijke sfeer tijdens de staking. Leraren namen het woord en vertelden hun leerlingen dat het "hun leerlingen waren" en dat ze niet zomaar ontslagen konden worden. 

"Het liefst zou ik geen enkele docent zien vertrekken," concludeert Rijgersberg. "Maar soms is het nou eenmaal niet anders. In deze tijden van crisis, die we hier op een enorm negatieve manier ervaren, proberen we de veranderingen binnen het schoolbeleid zo positief en rustig mogelijk te laten verlopen."

Scholieren van het Sint-Maartenscollege zeggen nog geen plannen te hebben voor vervolgacties.

Gepubliceerd op 24 april 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Goede actie van de leerlingen van 't SMC. Fijn dat de docenten worden overgeplaatst, maar daar hebben de leerlingen niet zoveel aan: zij raken alsnog hun favoriete docent(en) kwijt.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.