Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Al samenwonen op je negentiende

Al samenwonen op je negentiende

De meeste scholieren gaan na hun eindexamen op kamers in een grote studentenstad. De negentienjarige Stephanie (havo-5) uit Wieringerwerf kiest een hele andere route: zij is samen met haar vriend Jeffrey (25) al een tijdje op zoek naar een koopwoning voor hun tweetjes in het dorp.

Ze zijn nu bijna twee jaar samen en willen nu dus ook gaan samenwonen. Maar nu al...? Stephanie: ''We willen gewoon graag samen verder, en het voelt gewoon erg logisch eigenlijk.''

En waarom zou je dan wachten?

Spannend

''We hebben inmiddels twee huizen bekeken en we gaan er binnenkort meer bekijken,'' vertelt Stephanie. ''Mijn ouders reageerden niet heel geshockeerd toen we vertelden over onze samenwoonplannen, want ik ben niet de eerste die het huis uit gaat. Wel is het heel spannend natuurlijk, maar ze zijn blij dat we in het dorp blijven wonen. Zo zijn we toch nog in de buurt."

Stephanie vindt het erg spannend, maar heeft er vooral veel zin in. ''We zien elkaar nu ook veel, maar altijd te weinig natuurlijk. Dan is samenwonen ideaal.'' Wat haar betreft wacht ze niet eens haar eindexamens af, maar trekt ze morgen al bij Jeffrey in.

Huishouden en koken

Een vaste baan heeft Stephanie niet, wel een zaterdagbaantje bij Action. Hoe gaan ze dan toch rondkomen? ''Mijn vriend werkt nu in de glazenwassersliften en over een half jaar gaat hij weer aan de slag als vrachtwagenchauffeur. De rekeningen zullen dus grotendeels door hem betaald moeten worden, maar hij vindt dat niet erg als ik het huishouden doe en iedere dag kook. Het voelt voor mij wel een beetje dubbel om zelf niet veel te kunnen betalen, maar het is niet anders.''

Alleen van Jeffreys loon zullen ze het niet redden, dus het koppel zal ook geld moeten lenen. Dat vindt Stephanie niet erg: ''Je leent immers wat je aankan en uiteindelijk zullen we het wel terugbetalen. Een huis is niet goedkoop, maar een studie ook niet.'' Volgend jaar gaat Stephanie namelijk hbo Verpleegkunde studeren in Alkmaar.

Geen studentenleven

''Vanaf Wieringerwerf is het maar een uur en tien minuten met de bus naar school. Ik heb ook niet zo'n behoefte aan het 'echte' studentenleven, in tegenstelling tot klasgenoten. Zij reageerden ook wel erg verbaasd op onze samenwoonplannen, vonden het gek. Maar dat kan ik wel begrijpen: ik ben natuurlijk ook best jong. Het voelt gewoon goed, en feesten kan altijd wel.''

Over de tijd na het samenwonen heeft het stel ook nagedacht: eerst willen ze gaan sparen, en dan zo snel mogelijk gaan trouwen. Stephanie: ''Mijn vriend en ik willen eerst trouwen voordat we aan kinderen beginnen en ik wil ook eerst afgestudeerd zijn. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn."

Maar samenwonen betekent ook 24 uur op elkaars lip zitten, plus bijbehorende ruzies. Waar zullen die over gaan? "Ik denk dat hij zich misschien aan mij zal ergeren omdat ik nogal slordig kan zijn. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in het samenwonen!"

Gepubliceerd op 21 april 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Q.

Q.

Jeej, een nieuwe blog van Jorieke. Ik heb een vriend en die woont sinds drie weken samen met zijn vriendin van 18. En ik schiet al in de lach als ik denk hoe ze om zullen gaan met de dingen die je beschrijft. Bevalt het wonen onder de brug trouwens? Of ben je ingetrokken in dat appartement van 25€/uur?

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Wat leuk dat je zo enthousiast op mijn blog reageert Quinten! Het onder een brug wonen bevalt prima hoor, heb al een heleboel vrienden leren kennen hier ;)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.