Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Alkmaarse school krijgt realityserie

Alkmaarse school krijgt realityserie

Op de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar hangen vanaf mei maar liefst 35(!) camera's. Vanaf dan worden er zes weken lang opnames gemaakt voor de BNN-documentaireserie De School.

De realityserie zal het schoolse leven van leerlingen uit havo-4 gaan vastleggen en komt vanaf januari 2014 op tv.

Wij belden BNN op voor de laatste ontwikkelingen.

Ellenlange gesprekken

''Met deze documentaire willen we het echte schoolleven registreren. Op school wordt een basis gelegd voor het verdere leven, het gaat niet alleen om boekenkennis. Vooral leraren bouwen een band op met leerlingen," vertelt een persvoorlichter van BNN. ,,Hoe het eraan toegaat op een school, willen we vastleggen."

Omdat BNN gaat registreren met onbemande camera's, blijft het nog even gissen naar het eindresultaat. "Pas op de montagetafel worden de echte verhaalllijnen duidelijk."

BNN heeft in totaal 110 scholen benaderd voor de serie. 12 daarvan hadden wel interesse en  uiteindelijk waren er 3 die het superserieus overwogen, waaronder het Jan Arentsz. Wat volgde waren ellenlange en zorgvuldige gesprekken met raden, onafhankelijke deskundigen zoals psychologen en pedagogen, docenten en leerlingen. Na maanden van overleg en onderzoek durfden de school en BNN het aan en zal de documentaireserie dus plaatsvinden in Alkmaar.

Havo-4

''We hebben voor het Jan Arentsz gekozen omdat deze school gelijk enthousiast was,'' aldus de zegsvrouw. ''Op deze school gebeurt genoeg, waardoor het interessant is om er te filmen. In de documentaireserie gaan we havo-4 volgen, een voorexamenklas. Deze leerlingen kennen de school al een tijdje en we willen ook het einde van het schooljaar, voor havo-4 een belangrijk jaar, vastleggen.''

Privacy

Maar hoe zit het met de privacy van de leerlingen en docenten? Marloes: ''We zullen gewoon alles registreren met de camera's en als mensen niet op tv willen komen, dan gebeurt dat ook niet. Komen ze ergens toch in beeld, dan worden ze geblurrd."

"Mensen die echt nadrukkelijk in beeld komen, mogen de aflevering na montage zien en aangeven of er dingen inzitten die ze liever niet willen. Willen ze liever dat er een shot eruit wordt uitgeknipt, dan gaan we dat overleggen. We zullen ook niet aan de leerlingen vragen om bepaalde dingen voor de camera te doen; wij registreren puur wat er echt gebeurt op dat moment.''

Geen jeugd van tegenwoordig

Onze blogger Justine (geen leerling van het Jan Arentsz) ziet de BNN-serie wel zitten: "Misschien ziet heel Nederland dan dat het allemaal wel meevalt met de jeugd van tegenwoordig. Eigenlijk zijn we niet zo onbeleefd tegen leraren, doen we nog best goed mee in de les, en zitten er zelfs een paar hooggemotiveerde nerds in onze klasjes die zomaar de nieuwe Einstein zouden kunnen zijn," blogde ze eerder.

Wat zou jij ervan vinden als er op jouw school gefilmd werd?

Gepubliceerd op 12 april 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

M.

M.

Hmm. Ik zou me toch niet echt chill voelen denk ik, als er contant camera's om me heen hingen...

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.