Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Derdeklassers als opruimpolitie

Derdeklassers als opruimpolitie

Een schone aula: het lijkt een sprookje. Toch lijkt RSG Wiringherlant in Wieringerwerf er redelijk in de buurt te komen: zij hebben sinds kort schoolstewards ingeschakeld om de boel een beetje netjes te houden.

De schoolstewards zijn derdeklassers in uniform die medeleerlingen op hun donder geven als zij bijvoorbeeld lege chipszakken of koekverpakkingen op de grond gooien. Maar werkt het ook?

De schoolstewards zijn maandag voor het eerst aan de slag gegaan. Wij peilden de eerste reacties.

Portofoons

''De aula ziet er al een stuk schoner uit dan voorheen,'' vertelt Ariane Zwanink enthousiast, de schoolstewardcoördinator. ''Iedere pauze lopen er drie duo's door de gangen die hun medeleerlingen erop moeten wijzen als ze iets op de grond gooien."

Je kunt de schoolstewards herkennen aan hun blauwe jassen en portofoons die ze bij zich hebben. Ariane: "Met die portofoons kunnen ze de conciërges of mij bereiken, mocht het uit de hand lopen. Tot nu toe is dat niet gebeurd, gelukkig.''

Geen discussie maar corvee

Toch kan ik me goed voorstellen dat een arrogante vwo-6'er gewoon schijt heeft zo'n drie jaar schoolstewardje. Wat gebeurt er dan? Ariane: ''In dat geval moet de schoolsteward drie keer netjes vragen of de ouderejaars zijn troep wil opruimen. De derdeklasser mag absoluut niet in discussie gaan. Luistert de ander niet, dan krijgt hij een 'registratie' en moet hij twee uur komen corveeën. Bij twee of meer registraties krijg je een week lang corvee.''

Het hele plan is bedacht door de organisatie '0p ijgen weize.' Zij hebben ook de theorie- en praktijkles georganiseerd om de leerlingen fysiek en mentaal voor te bereiden op de hiërarchieverandering in school. In die lessen werden de jasjes gepast en werden de competenties (zoals het plannen en organiseren) van de schoolstewards uitgelegd. Veertig andere scholen in Nederland hebben inmiddels ook schoolstewards.

Bruggers de schuld

De coördinator op RSG Wiringherlant is in ieder geval tevreden. Maar wat vinden de leerlingen er zelf van? Rianne (havo-5) vindt het zelf niet zo'n goed systeem, zo zegt ze. ''Veel van die oudere jongens trappen hun rotzooi gewoon naar de eersteklassers toe, zodat ze het zelf niet op hoeven ruimen. Die eersteklassers ruimen het dan maar op, want de schoolstewards geloven je toch niet als je zegt dat het niet jouw troep is."

De aula ziet er wel wat netter uit, vindt Rianne, maar er zit dus nog wel een lek in het systeem. "Er wordt puur naar die derdeklassers geluisterd omdat er surveillerende leraren meelopen, niet omdat ze zoveel gezag hebben of zo. Misschien werkt het plan over drie à vier weken wel, maar ik ben nog niet overtuigd.''

Gepubliceerd op 28 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Met dank aan de rector dat ik geen twee weken corvé heb gekregen.

11 jaar geleden

G.

G.



WAJOO STOERE BOYYYYYY

11 jaar geleden

S.

S.

Gaaf eindelijk een school die LL medeverantwoordelijk maakt. En dat asociale gedrag van die 6de jaars heb je volgend jaar niet meer. (mits ze slagen voor het examen)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.