Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Surinaamse scholieren in trance

Surinaamse scholieren in trance

Door Kim

Een grote groep leerlingen op een middelbare school in Suriname heeft even geen tijd voor nare wiskundesommen. De scholieren zijn al dagenlang in trance.

Vanwege alle herrie die dat veroorzaakt, kregen alle andere leerlingen donderdag en vrijdag vrij. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite dWT online.

Jongeren (of volwassenen) die in trance zijn, raken buiten zichzelf en doen dingen die ze normaal gesproken niet doen. ''Ze gillen en gooien met tafels en stoelen. Ze rennen door de klas en door de gang," zo beschrijft een derdeklasser die niet in trance is de situatie. Het hysterische gedrag zorgt ervoor dat medeleerlingen mee gaan doen en ook de boel op z'n kop zetten.

Voorouder in je hoofd

Het in trance raken heeft te maken met het Winti-geloof, wat in Suriname vooral door Creolen wordt aangehangen. Daarbij is het vereren van je voorouders heel erg belangrijk. Door in trance te raken, lijkt het erop alsof de geest van een overleden persoon tijdelijk in het hoofd van de gelovige kruipt. Waardoor die dus soms, ehm, rare dingen gaat doen.

Volgens de schooldirecteur komt de trance echt door het geloof, en niet omdat de leerlingen bijvoorbeeld stiekem met drank of drugs hebben geëxperimenteerd.. Zij maakt zich daarom ook niet zo veel zorgen over de sessie. Volgens haar waren de leerlingen in januari al twee dagen in trance, en afgelopen maandag ook al een tijdje. Ze rekent erop dat scholieren weer uit trance raken als mensen voor hen bidden en dat er volgende week gewoon weer les kan worden gegeven..

Gepubliceerd op 23 februari 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

R.

R.

Maar op welke manier raken ze dan opeens met zijn allen in trance? Aanbidden ze op hetzelfde moment hun voorouders? Vaag gebeuren..

11 jaar geleden

M.

M.

Uhmm nee. Ze aanbidden eigenlijk niet , het kan ook gebeuren door de geluiden om je heen of als je voorouders je een boodschap willen door geven. Als je het zo zegt klinkt het vreemd maar het is eigenlijk vrij normaal in de Surinaamse cultuur.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.