Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Docent leert levenslessen

Docent leert levenslessen

Door Merel

Ze is 24 en staat al meer dan vijf jaar voor de klas. Ze geeft natuur- en scheikunde op Wellantcollege Westplas Mavo in Aalsmeer maar heeft ook allerlei andere vakken gedaan, variërend van Frans tot informatiekunde.

Over haar ervaringen met scholieren schrijft Milou Schoonemann nu columns, citaten en anekdotes op haar site Lvnslssn. "Je maakt zo veel mee als leraar, met elke dag acht keer vijfentwintig leerlingen voor je neus."

Zoals wij de docentenquotesrubriek hebben, heeft Milou een hele collectie aan scholierenuitspraken op haar site Lvnslessen. En ze verzamelt constant nieuwe. "Als ik een grappige dialoog of uitspraak hoor, schrijf ik die zo snel mogelijk op, nog tijdens de les."

Naast citaten schrijft ze ook columns over de dingen die gebeuren in de klas. "Sommige leerlingen weten ervan, die lezen mijn blog ook regelmatig, en spreken me erop aan in de les."

Het begin

Het begon allemaal op haar privé-Facebook. Milou: "Ik postte wel eens iets grappigs over mijn werk en merkte dat ik daar heel veel positieve reacties op kreeg. Mensen spraken me zelfs aan in de supermarkt om te zeggen dat ze het zo leuk vonden om die stukjes te lezen. Ik dacht: daar moet ik iets mee."

Dat werd in de herfst van 2012 dus een eigen website. De naam bedacht Milou spontaan toen ze 's ochtends wakker werd. "Het schoot me ineens te binnen. Levenslessen. Je leert als docent zó veel van leerlingen. Je krijgt elke dag een heleboel verschillende types voor je neus. Soms zegt een van mijn leerlingen iets waardoor ik spontaan een glimlach op mijn gezicht krijg, terwijl ik vijf minuten daarvoor nog boos was."

Interactie

Steeds meer leerlingen liken haar posts. "Al zijn er ook die doen alsof het niet bestaat," zegt Milou. "Die vinden het raar dat een docent zijn privéleven zomaar deelt. Maar over het algemeen heb ik veel interactie met de leerlingen. Dan vragen ze of ik nieuwe schoenen heb, of hoe het met mijn kat gaat."

Zou dit niet gewoon door haar jonge leeftijd komen, of denkt Milou dat oudere leraren dit ook kunnen? "Natuurlijk helpt het dat ik dichter bij ze sta qua leeftijd. Ik zit ook op social media, keek ook Oh Oh Cherso..." Lachend: "en ik héb natuurlijk ook coole schoenen. Maar het is zeker niet onmogelijk om als oudere docent eenzelfde sfeer te creëren in het klaslokaal."

Ideale leerling

Als het om levenslessen gaat, wat is dan de ideale leerling? Van wie steek je als docent het meest op? Milou: "De leukste leerlingen vind ik degenen die tegen een stootje kunnen, waar je lekker een geintje mee uit kunt halen. Ze moeten mijn sarcasme en ironie begrijpen. Ik kan dingen zeggen waarvan het belangrijk is hoe ze geïnterpreteerd worden. En ik hou wel van een beetje tegengas, maar ze moeten ook niet te grof worden natuurlijk."

Grens

Waar ligt die grens, tussen tegengas en brutaliteit? En is die wel eens overschreden? "Op mijn vorige school noemden de leerlingen mij bij mijn voornaam. Ik merkte dat het toen moeilijker was om die grens te bewaken. Maar nu gaat dat eigenlijk prima."

"Er komen ook vaak leerlingen bij me om over serieuze zaken te praten. Daar leer ik ook weer van: namelijk hoe zwaar sommigen het hebben. In zo'n gesprek laat ik ook veel van mezelf zien. Ja, de leerlingen weten veel van mij en ik van hen. Ik denk dat dat alleen maar positief is."

Lees meer anekdotes en columns van Milou op haar website, en vanaf begin maart ook hier op Scholieren.com. Dan plaatsen we haar leukste blogs namelijk op onze voorpagina. 

Gepubliceerd op 13 februari 2013

REACTIES

H.

H.

En daar ging m'n tijd...

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.