Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Viezeriken op Facebook

Viezeriken op Facebook

Door Merel

De politie heeft een nieuwe campagne. En nee, het gaat niet over kapotte fietslichten of opgevoerde brommers dit keer, maar over het Grote Gevaarlijke Internet. Hoofdverdachte: Facebook. Medeplichtigen: je vrienden. Want zíjn het wel echt je vrienden?!

Dat is de grote vraag van de nieuwe 'game' die de politie gelanceerd heeft. Op Kenjevrienden.nu kun je hem zelf uitproberen. Zou jij deze jongeren accepteren op sociale media?

Vriendinnetje van je bruggerzus

Toegegeven: waarschijnlijk niet. Zeker niet als diegene in de categorie "Hoi! Zag dat we op dezelfde school zitten…zullen we een keertje chatten? Groetjes!" valt en niet het beste vriendinnetje van je brugklaszusje is. En zelfs dán eigenlijk nog steeds niet. Maar in werkelijkheid ligt het natuurlijk allemaal wat genuanceerder, en is die jongen die zegt jou te kennen van het gala misschien wel een superknappe zesdejaars.

En dan kan het zomaar mis gaan. Zo vertelt ook Solange Jacobsen, projectleider Jeugd & Cybercrime bij de politie. "Er is de afgelopen tijd erg veel onderzoek gedaan naar zaken waarin jongeren misleid zijn via Facebook. Het is moeilijk om harde cijfers te noemen, maar zeker is dat het aantal meldingen bij de politie duidelijk toeneemt."

Maar heeft zo'n campagne dan echt zin? Ik bedoel, we weten toch eigenlijk allemaal wel dat je niet zomaar vreemden moet accepteren, of naakt voor de webcam moet gaan zitten? Solange: "In theorie zijn jongeren inderdaad erg bewust van de gevaren die internet met zich mee kan brengen. Dat weten we uit gesprekken die we met tieners gehouden hebben. Maar in de praktijk kan het toch ineens anders lopen, en pas achteraf zien ze dan in waar het mis ging."

Verliefd

Het kan beginnen met een "hee, waar ken ik jou eigenlijk van?"-berichtje. Maar al snel raken jullie verder in gesprek en voor je het weet heb je elkaars nummer en ben je urenlang aan het whatsappen. Het voelt goed, je wordt verliefd, je spreekt af...

"Het hoeft natuurlijk lang niet altijd fout te gaan," benadrukt Solange, "en je moet vooral  niet bang worden van al het internetcontact. De prins op het witte paard kan er zomaar tussen zitten."

Maar áls er toch iets naars gebeurt, stap dan wel naar de politie. "Ik snap heel goed dat veel jongeren zich daarvoor schamen. Het is natuurlijk ook heel rot als je aan je ouders en politie moet vertellen dat die naaktfoto van jou over het internet rondslingert. Maar daar is deze campagne ook voor bedoeld: om jongeren te laten zien dat de politie zich niet alleen bezig houdt met boetes uitdelen en boeven vangen, ze zijn er ook voor jou. We willen die drempel lager maken."

Stemmetje

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom begint het bij het uitkiezen van je vrienden, op Facebook en in real life. Ook dat laat de game zien. Een gouden regel volgens Solange? "Luister naar het stemmetje in je hoofd. Iedereen is anders, maar wees bewust van je eigen grenzen, en wees kritisch. Je kunt ook eerst iemand accepteren, om dan juist uit te zoeken wat zijn achtergrond is. Zo nodig kun je diegene dan weer verwijderen. Als hij of zij alleen maar bevriend is met jonge meisjes moet je natuurlijk vraagtekens zetten."

Gepubliceerd op 30 januari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.