Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Trend: jongens met My Little Pony

Trend: jongens met My Little Pony

Door Merel

Nieuwe trend: bronies. Een combinatie van de woorden 'bro' en 'My Little Pony'.  Geen grap, maar een serieuze trend: jongens die fan zijn van My Little Pony. nrc.next schreef er gisteren een uitgebreid artikel over

Wie zijn die bronies dan precies? Volgens de statistieken is een Brony gemiddeld genomen een 21-jarige man, die studeert, een tikje nerdy of gamer, en (geloof het of niet) hetero is. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd wat lager, en bestaat de groep meestal uit scholieren. Wat ze dus wel overeen hebben: ze zijn fan van de My Little Pony-televisieserie. Niet die ouderwetsche versie, maar de remake uit 2010. In Amerika zijn er al honderdduizenden fans, in Nederland 'n paar honderd.

Praten over gevoelens

Jongens die fan zijn van vliegende paardjes, dus. Wat is het geheim achter deze fanclub? Een aantal geïnterviewde Bronies praat in nrc.next openhartig en schaamteloos over deze nieuwe subcultuur. Ze zijn het "stereotype beeld van de stoere, emotieloze man" zat. "Jongens willen ook wel eens praten over hun gevoelens," zegt de 17-jarige Bas. In de My Little Pony-fanclub, ook wel the herd genoemd, kunnen ze hun hart ophalen.foto: flickr, puuikibeach (CC BY 2.0)

Tijdens bijeenkomsten vergelijken ze zichzelf enthousiast met de personages ("ik ben meer een Fluttershy, met een vleugje Applejack"), discussiëren ze over de ontwikkeling van de karakters, verhaallijnen, liedjes en betekenissen van de serie. De karakters van MLP (zoals fans de serie noemen) zijn doordacht en mensen kunnen zich er echt in vinden. De serie is leuk, kleurrijk en vrolijk. "Er zit humor in," vertelt een fan. ''Maar ook de donkere kanten van leven komen aan bod: zoals faalangst, eenzaamheid en dood."

Liever Studio Sport

Moraal van het verhaal, volgens een van de Bronies: "Jongens hebben ook behoefte aan schattigheid". Dus. Toch ga ik mijn vriendje ver uit de buurt van dit fenomeen houden. Ik heb niet zo'n behoefte aan lila strikjes en regenbogen. Nee, ik bijt me voortaan wel weer braaf door dat uurtje Studio Sport heen op zondagavond.

Gepubliceerd op 26 januari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Kim

Kim

Nee. Dit is een grap, toch? Alsjeblieft?

11 jaar geleden

H.

H.

@Kim, nope.

Op mijn telefoon heb ik een Nightcore remix. Op het einde kwam er een liedje over Bronies en ik wil het weghalen alleen haal ik dan alles weg, tis een mix van anderhalf uur.

Ach, zolang ze andere niet lastigvallen met hun hobby moet het kunnen vind ik.

11 jaar geleden

Kim

Kim

Absoluut, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar het had me niet verbaasd als het een grap was geweest.

11 jaar geleden

C.

C.

Nee, dit is geen grap. Ik zit zelf in de community en de bronies zijn erg accepterend en aardig. Ze geven de grootste brony-meetings hier in Nederland, en er is een groot Nederlands bronyforum met meer dan 300 leden. Dit is dus zeker geen grap.

11 jaar geleden

Kim

Kim

Ha, wat tof. Zit je al lang bij de community? En ben je via offline vrienden in dit wereldje beland of dankzij andere fora oid?

11 jaar geleden

Nora

Nora

Dit bestaat echt al jáááren.

11 jaar geleden

D.

D.

Het is echt waar, een vriend (18) van mij is een Brony, hij tekent ze ook na (en zeer goed ook), en gebruikt de namen ook in zijn gametags.

11 jaar geleden

O.

O.

My Little Pony is de mannelijkste shit ever.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik ben helemaal fan van My little Pony!

MLP = de bom!

11 jaar geleden

B.

B.

"jongens willen ook praten over hun gevoelens"
Stigmatiserend, en ik denk niet zozeer dat dat hetgene is wat de brony fandom beslaat. Ik vind het gewoon leuk om dingen te doen met vrienden, zuipen, feesten, of gewoon een gezellig filmavondje. Dit is lekker te combineren met de schattige ponies die best grappig kunnen zijn. Om te zeggen dat ik zoveel over mijn gevoelens kwijt wil? nee. dat niet, de brony fandom draait om gezelligheid acceptatie en tolerantie.

Overigens vind ik het een beetje vreemd dit artikel toe te spitsen op jongens, ook al beslaat dit 80-85% van de fandom, jedoet net alsof de meisjes(of, pegasisters) niet bestaan. Dat is wel degelijk zo! een uitleg wordt gegeven in de brony documentaire van John deLancie (bekend als Q uit star trek en de voice van Discord in MLP). Het stukje uitleg is met toestemming van de makers geüpload naar youtube en hier te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=OV-OF9wZWDs.

Gelukkig maakt het laatste gedeelte van je 3e alinea me wel weer blij, die geeft een veel beter beeld over hoe het werkelijk zit(vanaf "De karakters van...").

Ook je laatste zin is dan weer belachelijk, ik kijk zelf ook heel graag series als top gear, Fringe of Dexter ook kijk ik wel eens voetbal, zwemmen, schaatsen, skiën etcetera. Ik loop ook echt niet rond met lila strikjes oid. Een beetje erg bevooroordeeld, die hele laatste alinea.

11 jaar geleden

G.

G.

Dankje, ik voelde me al een beetje buitengesloten hier als vrouwelijke brony (Ik hou niet zo van de term pegasister). Ik vond die laatste alinea ook een beetje bevooroordeeld. Mijn vriendje is ook brony en die loopt heus niet met lila strikjes rond..

(overigens: het zijn niet alleen 'vliegende paardjes'. Er zijn earth ponies, unicorns en pegasi)

11 jaar geleden

P.

P.

http://www.youtube.com/watch?v=RVqqlLJorsc

Fucking autisten.

11 jaar geleden

Kim

Kim

Jullie reacties hebben m'n interesse gewerkt, Bronies. We zouden graag een vervolgartikel willen schrijven op basis van jullie mening en ervaringen.

Meewerken? Stuur even een mailtje naar kim@scholieren.com, dan praten we verder (mag evt. anoniem). Als het hierboven geschetste beeld volgens jullie niet helemaal klopt, dan horen we graag hoe het allemaal wél zit... Alvast bedankt!

11 jaar geleden

E.

E.

"in nederland een paar honderd"

Een paar duizend zit er denk ik dichterbij. Ik ken forums waar er honderden op zitten, en ik zit zelf op niet een forum, samen met een paar mensen die ik ken die ook bronies zijn.

11 jaar geleden

D.

D.

Volgens http://ponychat.net/ staat Nederland tiende volgens de hoeveelheid bronies, dus het zullen er wel aardig veel zijn.

9 jaar geleden

E.

E.

haha een docent bij mij op school zong dat liedje, echt zo'n harige rare vent :)

11 jaar geleden

R.

R.

wat is dat in die foto? dat is geen pony van my little pony: friendship is magic. ik kan het weten. 2 jaar brony en er trots op

10 jaar geleden

T.

T.

My little pony sucks balls lololol

10 jaar geleden

R.

R.

nee egtniet ik ber zelf een en ik ben wel 10 bijn 11

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.