Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

1 op 5 docenten geeft onbevoegd les

1 op 5 docenten geeft onbevoegd les

Tenminste 1 op de 5 docenten heeft helemaal niet de juiste diploma's om les te geven. Er staan zelfs steeds meer onbevoegde leraren voor de klas, terwijl het aantal docenten met een universitair diploma juist afneemt.

Dat staat in een donderdag verschenen adviesrapport van de Onderwijsraad. De raad vindt dat 't tijd is voor verandering.

De afgelopen jaren hebben scholen zich vooral beziggehouden met het vullen van vacatures: ze waren al lang blij als er überhaupt 'n leraar voor de klas stond. Bevoegdheid en kwaliteit waren bijzaak. Dus ophoklesjes Frans van je scheikundedocent die functioneert als oppas, waren heel normaal. Sterker nog, uit onderzoek bleek dat scholieren jaarlijks gemiddeld zo'n 70 uur aan 'ophokuren' kregen.

Pas een tijdje nadat onder andere het LAKS aan de bel trok door te gaan staken, zijn scholen begonnen met letten op de kwaliteit van leraren. De Onderwijsraad sluit zich daarbij aan: ze willen meer eisen gaan stellen aan leraren, en daar hoort ook na- en bijscholing bij. Als het aan de raad ligt, raken leraren die niet aan die eis voldoen hun lesbevoegdheid kwijt.

Die extra scholing voor docenten en aankomende docenten moet op masterniveau gegeven gaan worden, zodat de kwaliteit 'n fikse upgrade krijgt. Volgens de raad maakt zoiets het beroep aantrekkelijker en geeft het ook meer status.

Ook nog 'n lerarentekort

In het rapport schrijft de Onderwijsraad ook dat de aanpak van het lerarentekort niet veel succes heeft gehad. Er zijn nog steeds te weinig docenten, en vooral te weinig hoger opgeleide docenten. Het aantal docenten met 'n universitaire opleiding neemt zelfs af. Op 't moment is het lerarentekort nog geen heel groot probleem, omdat het aantal leerlingen daalt en oudere docenten langer in het onderwijs blijven. De Onderwijsraad voorspelt dat het tekort na 2015 sterker gaat worden, daarom willen ze nu actie ondernemen.

Gepubliceerd op 26 januari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Het Nederlandse wervingsbeleid van docenten is arbitrair, hypocriet, karakterloos en getuigend van zwakke lafheid.
Er wordt heel ontwikkeld, gewichtig, strikt en nauwgezet gedaan tijdens sollicitatiegesprekken terwijl de keuze uiteindelijk valt op een persoon die eerder qua gezelligheid dan qua ontwikkeling ,kunde, kennis en vaardigheid voorstelt. Men weet kortom zelf niet wat men zelf wil!!
Dan maar op oneigenlijke argumenten selecteren.

11 jaar geleden

A.

A.

naja de docenten geven prima les behalve G.J Harbers uit Rijssen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.