Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amy wie-ook-alweer?

Amy wie-ook-alweer?

Door Lotte

Amy Winehouse. Die zangeres. They tried to make me go to rehab, but I said: no, no no. Stierf in 2011. Alcoholvergiftiging. Yes, oké, weten we het weer?

Als ik ergens over Amy Winehouse begin, zeggen mensen óf "Huh, wie?" óf -nog erger- "Oh ja, die junk!". En dat vind ik zielig. Oké, oké, toegegeven: ze wás ook een hopeloos verslaafde junk. Ze heeft zichzelf compleet kapotgemaakt door alle drugs en alcohol. Maar ze was nog zoveel meer dan dat!

Ik vond (en vind) haar geweldig. Daarom: vier redenen waarom we Amy Winehouse moeten herinneren om wie ze óók was.

 1. Haar muziek

Want potjandorie, muziek maken kon ze. Haar grootste hits Valerie, Rehab en You know I’m no good worden nog steeds overal gedraaid. En in tegenstelling tot een hoop huidige muziekmakertjes had ze geen Auto-Tune nodig om fantastisch te klinken. Ik bedoel, luister! 

Niet voor niets wordt Amy Winehouse vergeleken met gigantische namen als Billie Holiday en Édith Piaf. En ze had een prijzenkastje om je vingers bij af te likken. Zes Grammy’s, drie BRIT-awards, zeven MTV-awards... Moet je nagaan: als ze nog had geleefd, zou ze zelfs aan alle door Ikea geproduceerde Billy's ter wereld niet genoeg hebben om haar prijzen in te etaleren.

 2. Blame de pers

Tijdens Amy’s tumultueuze leven regende het dit soort afschuwelijke artikelen. Er werd veel meer negatiefs dan goeds over haar geschreven. Hoe magerder en verslaafder ze werd, des te meer de pers ervan smulde. Door al die juicy "OMG Amy Winehouse is a drugs-taking wino!!!!"-stukjes kwam de focus veel meer op haar slechte kant te liggen, terwijl ze fantastische dingen heeft gedaan.

 3. Vrijwilligerswerk

Om een goed voorbeeld te geven: geen hond weet dat Amy Winehouse ont-zét-tend veel vrijwilligerswerk heeft gedaan. Zo veel dat ze bij liefdadigheidsinstellingen bekendstond als gulle gever. De lijst met donaties is eindeloos.  Maar het bijzondere is dat ze het meeste deed in anonimiteit, terwijl zoveel artiesten dit soort dingen puur doen voor hun imago.

 In 2009 ontmoette een kokosnootverkoper uit St. Lucia Amy op een avond in een karaokebar. Ze zongen een liedje samen, waarna ze in gesprek raakten over de ziekte van de man. Hij leed aan een verschrikkelijke hernia maar omdat hij geen duppie verdiende, kon hij niet naar een dokter gaan. Amy beloofde die avond plechtig om al zijn operaties te betalen. En dat deed ze: ze heeft de volle 4000 pond neergelegd. "Her generosity gave me my life back," zei de man. Maar niemand die het wist.

4. Inspiratie

Onbewust heeft Amy heel veel gedaan voor andere artiesten. Doordat ze anders dan anders was, is ze een grote inspiratie geweest voor zangeressen als Jessie J, Paloma Faith, Florence Welch, Eliza Doolittle en zelfs Lady Gaga. Daarnaast beweren Adèle en Duffy dat Amy's succes in Amerika als het ware het pad voor Britse zangeressen heeft vrijgemaakt. 

Amy Winehouse was een legende, en ik hoop echt dat iedereen altijd blijft weten wie ze was. Daarom stel ik iets voor: meisjes (en jongens!) van Nederland en omstreken, toupeer dat haar! Schiet flink uit met je eyeliner, hap wat in je lippenstift, teken tattoo's met een permanent marker... Wij kleine Amy's gaan Nederland overnemen, met een flesje Jip en Janneke-champagne in de hand (want doodgaan willen we liever niet). Opdat Amy nooit, maar dan ook nóóit vergeten zal worden. 

Gepubliceerd op 3 februari 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

C.

C.

Veels te jong gestorven, net zoals vele andere grote artiesten. Blijkbaar moet je, als je een hele grote artiest bent, al op je 27e levensjaar sterven. Kurt Cobain en Jim Morrison waren ook nog heel jong.

11 jaar geleden

F.

F.

alsjeblieft zeg, ga a.u.b kurt cobain niet vergelijken met amy winehouse. oke, amy is goed maar wordt vooral opgehyped. kurt cobain is gewoon pure klasse.

11 jaar geleden

I.

I.

Frank toch, dat is toch objectief. Ik vind cobain ook klasse, maar dat betekent niet dat amy winehouse dat niet is. Of dat anderen dat niet mogen vinden.

11 jaar geleden

C.

C.

Kurt Cobain was inderdaad van ongekende klasse, er bestaan alleen nog meer artiesten dan Kurt Cobain, misschien niet zo goed als Cobain, feit blijft dat ze talentvol was en jong is gestorven.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik vond het erg jammer toen ik hoorde dat ze was overleden. Mijn moeder is al fan van Amy voor zo lang als ik kan herinneren. Ze had zoveel kunnen doen, denk ik, als ze nog leefde. Zonde...

11 jaar geleden

H.

H.

Opa kan 't zich nog als de dag van gisteren herinneren, de dag dat Amy Winehouse overleed. Ik las 't op NU.nl, op m'n vakantie op Kreta.

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Lotte, hoe lang heb jij ooit over je Amy look gedaan? Ik was met die eyeliner al dik drie kwartier bezig.

11 jaar geleden

#.

#.

helemaal mee eens amy moeten we niet vergeten!!!!
ik ga mijn eyelniner alvast halen;)

11 jaar geleden

R.

R.

twas voor mij een van de grootste vrouwelijke artiesten ooit

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.