Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zittenblijven ligt niet aan Facebook

Zittenblijven ligt niet aan Facebook

"Scholieren blijven zitten door social media." Dat meldde Justine Pardoen (wel een leuke voornaam, moet ik toegeven), hoofdredactrice van Ouders Online, vorige week in Metro.

Volgens haar zitten we sinds de opkomst van de smartphone (2007) te veel op Facebook en te weinig in het lesboek. Ergens snap ik 'r wel.  Het is altijd fijn om commentaar te  geven op 'de jeugd van tegenwoordig'.

Wij pubers zijn lui. We zijn ongemotiveerd. We paffen ons kapot aan de wiet. We zijn teveel gericht op seks. We zitten te veel op sociale media. We zuipen ons elke dag in coma. Volgens deze Justine kunnen we beter onze Twitter-, Facebook-, Hyves- (al heeft geen hond dat nog) en Tumblr-accounts verwijderen en meteen onze iPhones, Blackberry's en laptops het raam uitgooien. Goed voor je cijfers. Hmm. Maybe not.

Interessant waterflesje

Want sociale media of niet, we zijn inderdaad nou eenmaal lui. Het spijt me, Justine, maar of we nou Facebook als afleiding gebruiken of dat flesje water op ons bureau dat ineens een hele interessante verpakking blijkt te hebben, onze concentratie zal zich altijd verplaatsen naar iets anders dan school of huiswerk. Ik zou ook willen dat het anders was. Ik wed dat huiswerkmakende jongeren vijftig jaar geleden gewoon met houten blokjes gingen spelen, of zo. SOG'en (SchoolOntwijkend Gedrag) ontwijk je nooit. 

Bovendien: vroeger hingen jongeren urenlang voor de tv, nu op sociale media. Mensen met een computer en telefoon kijken nauwelijks meer tv. Ik spendeer geen tijd meer aan dat ding. Wellicht was dat tien jaar geleden dé manier om te SOG'en.

Paar procent meer

Dan de officiële cijfers (hier, pag. 155): die 'zoveel meer' zittenblijvers sinds 2007. Gemiddeld gaat het om nog geen 1,3 procentpunt meer zittenblijvers. Ben ik de enige die dat niet veelzeggend vind? Misschien was de Cito-toets in die jaren wat makkelijker, of is de kwaliteit van het basisonderwijs veranderd. En hameren ouders er bij de juf of meester er niet steeds meer op dat hun kind écht naar een hoog schoolniveau moet? Die stijging kan zoveel oorzaken hebben.

Bovendien: voordelen van sociale media zijn volop te vinden, zelfs wat huiswerk maken betreft. Je kunt leerstof snel en makkelijk met klasgenoten bespreken via honderd verschillende media, en via websites of apps kun je gebruik maken van Scholieren.com (erg goeie site, heb ik gehoord), Woordjesleren.nl of Wrts.nl. Veel efficiënter dan honderd keer zo lang wachten tot je pappie of mammie eens tijd heeft om je te overhoren.

Wees mediawijs

Ik zeg: gooi je iPhone en laptop nog niet uit het raam vanwege je rapport. Zeker in deze Week van de Mediawijsheid (geen toeval dat ze juist nú met haar theorie kwam) vind ik dat we haar standpunt best in twijfel mogen trekken. Wie over wil gaan, zorgt ervoor dat-'ie over gaat. Geen reden om gelijk de sociale media erop aan te pakken. Hulde aan het internet!

Ook onze collega's van NRC.next zijn kritisch: hun factcheckers beoordeelden Pardoens theorie woensdag als 'ongefundeerd'. Het was namelijk niet wetenschappelijk onderbouwd, experts kenden ook geen onderzoeken waaruit dit wél bleek en bovendien waren er nog tal van andere mogelijke redenen voor het verhoogde doublurepercentage.

Gepubliceerd op 28 november 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Justine Pardoen. Die achternaam is wel keivåth. Of was dat Pardoel?

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Ik las eerst Pardoel in plaats van Pardoen.

11 jaar geleden

W.

W.

Het maakt niet echt veel uit of je mét of zónder facebook leert eigenlijk... Zonder raak je niet afgeleid, maar met krijg je wel goede samenvattingen die je met 30 man op Google Docs in elkaar zet...

11 jaar geleden

E.

E.

ik vind het zo'n onzin , met of zonder facebook kun je gewoon goede cijfers halen .

11 jaar geleden

L.

L.

Steven de Boer, social media editor Radboud Universiteit Nijmegen, twittert aan Pardoen:
* Ongelooflijk dat @justinep zomaar iets over scholieren en social media mag verzinnen en publiceren. Fijn dat @nrcnext 't checkt en ontkracht.
* Zucht. BoekVerkoop is duidelijk het belangrijkste.

Fleur Prinsen, psycholoog | onderzoeker social media twittert aan Pardoen:
* Er is nog veel te weinig zicht (vooral bij oudere generatie) welke productieve functies sociaal mediagebruik heeft/kan hebben.

Pardoen twittert:
* Ik krijg nu jonge dertigers over me heen via @nrcnext die nog in de luiers zaten toen ik al een online communities oprichtte...;).

11 jaar geleden

S.

S.

Onzin. Pure aandachttrekkerij van Justine P. Ik zou wel eens wat betrouwbare onafhankelijke onderzoeksresultaten willen zien.

11 jaar geleden

H.

H.

het is echt onzin om te zeggen dat slechte cijfers aan de social media ligt. Veel handiger juist!
idd wrts.nl is veel handiger dan overhoort worden dan je ouders. En als je een vraag hebt kun je dat vragen via sms, whats app etc.

11 jaar geleden

J.

J.

Er is genoeg onderzoek over de relatie tussen afleiding en schoolresultaten. Facebook gebruiken voor schoolwerk is juist weer wel goed voor je cijfers. Het gaat er dus om dat je het bewust gebruikt, dat je weet wat het effect van (media)multitasken is op je hersens, en dat je gebruik maakt van die kennis. Er zijn toch jongeren (niet allemaal zijn ze zo slim als jij), die moeite hebben hun werk goed genoeg te blijven doen. En die wel merken dat hun prestaties en slaap eronder lijdt. Dan is het goed om te weten hoe je het verschil kan maken tussen een 5 en een 6 zonder meer moeite en tijd maar misschien wel met minder!

Goed geschreven stukje trouwens, dat kun je alvast. Je stromannen en je op de man spelen heb je dus ook helemaal niet nodig. Nu maak je je schuldig aan verkeerde beeldvorming. Ik ben het namelijk gewoon met je eens. Ik pak sociale media en ook pubers niet aan. Leve internet!

Overigens heet 'iets verzinnen en gewoon publiceren' gewoon een mening publiceren. Net als jij hier nu doet. En ja, dat mag gewoon. En wat NRCnext ongefundeerd noemt: als je een hypothese formuleert en zegt dat je het relevant vindt dat dat onderzocht wordt, is het nogal logisch dat er tot dan tot ongefundeerd is. Maar er is ook nog geen bewijs voor dat het níet waar is.

Kortom, het begint er aardig op te lijken dat er heel slordig uit de onderbuik gereageerd wordt, omdat er iemand van 'hullie' aan 'jullie' sociale media komt. Huh?

(Oja, als je je echt een beeld wil vormen, blader dan gewoon dat boekje eens door. Het zou zomaar kunnen dat je het nog gewoon leuk vindt ook!)

11 jaar geleden

S.

S.



Ik ben zeer benieuwd hoe U dit boek vol wil krijgen met geldige argumenten. Ik vraag me namelijk af hoe onderzocht kan worden hoe groot de impact van bepaalde sociale media is op de leerprestaties. Pas als ik concrete bronnen in handen krijg van een autoriteit op het gebied impact van sociale media, (en met alle respect mevrouw Pardoen, dat bent U niet.) sta ik gedeeltelijk positief tegenover uw stelling. Een ding dat ik wel heb geleerd op school ondanks mijn actieve sociale media gebruik; Ondersteun je hypothese met geldige bronnen van autoriteiten op het betreffende gebied!

Met vriendelijke groet.

11 jaar geleden

J.

J.

Je zegt: "Er is genoeg onderzoek over de relatie tussen afleiding en schoolresultaten". De stelling die je aanneemt is vooral: "Sociale media veroorzaakt meer zittenblijvers". Daar zit een zeer groot verschil in, die twee dingen kan je niet bij elkaar stoppen. Natuurlijk is er een relatie tussen afleiding en schoolresultaten, dat kan iedereen zich bedenken. Maar sociale media is alleen een middel tot afleiding. Net zoals een TV dat is, een water flesje, een nagelvijl. Je theorie dat sociale media hier achter de drijvende kracht is steun ik dus absoluut niet. Dank voor je complimenten over mijn schrijfstijl: maar dat neemt niet weg dat ik het fundamenteel oneens ben met wat je in je boek schrijft. Wat NRC Next en waarmee ik het compleet eens mee ben is vooral dat je er niet van uit moet gaan dat omdat je het in een boek schrijft en het presenteert als zijnde een waarheid, het ook daadwerkelijk geloofwaardig is. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt: een verandering van 1,3 procent is absoluut geen toonbeeld voor de invloed van sociale media op zittenblijvers.

11 jaar geleden

L.

L.

Pim Fortuyn zou tegen Pardoen zeggen: "Oma-mens ga lekker naar huis koken, veel beter".

Pardoen verkoopt ook waspoeder Omo | button video op oudersonline.nl

@BPvL: #oudersonline [Pardoen] beschermt kindermishandelaars in#spijkersmetkoppen! Altijd melden, bespreken. Het gaat om de kinderen meldingstress is onzin!

11 jaar geleden

K.

K.

De kortzichtigheid van mevrouw Pardoen valt me tegen. Van iemand die zich gespecialiseerd heeft in het opvoeden van jongeren op het gebied van media, had ik op zijn minst verwacht dat zij zich als geen ander kon verplaatsen in de hedendaagse adolescent. Ook trek ik haar geloofwaardigheid in twijfel aangezien zij haar boek heeft gepubliceerd zonder enige vorm van fact-checking, laat staan het doen van een gedegen onderzoek.

Dat neemt niet weg dat ik het op bepaalde punten met haar eens ben. De vrije tijd die jongeren over houden wanneer zij tijdelijk afgesloten zijn van hun geliefde social media is groot. Te groot. Dit leidt vaak tot stressvolle situaties omdat de desbetreffende tiener niet meer in contact staat met het internet, en dus ook niet meer met een groot deel van zijn of haar sociale contacten. Het is zorgwekkend om te zien hoe isolerend sociale media kan zijn, terwijl de term het tegendeel doet vermoeden.

11 jaar geleden

M.

M.

Mooi sproken!

11 jaar geleden

W.

W.

Wel dapper dat Justine Pardoen hier op reageert, dat vind ik wel erg goed van haar. Maar Justine Pardoen, ik ben het niet met je mening eens hoor. Social media leidt mij niet af.

11 jaar geleden

_.

_.

Natuurlijk leiden sociale media af, dat is gewoon zo.
Ik heb alle sociale media van de hand gedaan, ik weet zeker dat het een negatief effect kan hebben op je prestaties, als ik aantal mensen zie dat in een groep moet samenwerken achter hun mobiele telefoons zie zitten, denk ik toch wel dat die sociale media hen echt afleiden, het is een feit.
Ik begrijp ook wel dat veel mensen hier echt puur vooroordelen over hebben, en dat die vooroordelen echt een totaal verkeerd beeld schetsen over de ware impact van sociale media.
Maar, het hangt vooral van de persoon zelf af, als je een nou een motivatie van 0 hebt, zal het je waarschijnlijk niet veel schelen, maar als je cijfers je echt deren en je merkt dat het fout gaat, kun je heus wel afstand doen van sociale media.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.