Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Trend: trendwatching

Trend: trendwatching

Door Tim

Je ziet ze overal opduiken: zelfbenoemde 'experts.' Heb je meer dan 30 facebookvrienden, kan je in twintig woorden wat vertellen over LinkedIn en heb je meer dan 14.000 tweets, dan ben je een 'Social Media Expert'.  Heb je een glazen bol thuis en interesse in trends, dan word je 'trendwatcher'.

Alexander Klöpping is daar het übervoorbeeld van: van jonge ondernemer naar tv-personality bij DWDD. Hij is niet de enige, natuurlijk. Elk zichzelf respecterend tv-programma heeft tegenwoordig een trendwatcher in dienst. Voor mode, voor eten, voor de beste schroeven en spijkers, voor bloemen, voor alles. Is het tegenwoordig niet gewoon een trend om te trendwatchen?

De TrendRede

Er worden zelfs trendwatchingbureau’s opgericht om in te spelen op ondernemers. Deze bureaus helpen inspireren en helpen ondernemers bij ‘strategische trendsessies’ op ministeries. Wauw, dik cashen dus!

Oh, en in de glazenboltijd die over is, maakt men de trendwatching-parodie op de troonrede, met de trendy naam ‘TrendRede’.

Maar gelukkig, en om de metafoor nog eens te gebruiken, een glazen bol is niet eens meer nodig. Tegenwoordig is het namelijk gewoon mogelijk voor trendwatcher te leren aan een hogeschool.

Niet helemaal nieuw

Het feit dat je op de hogeschool al iets met trendwatching kon doen, is niet héél erg nieuw. De hipsteropleiding werd al door Fontys Tilburg aangeboden als een 'minor' bij de opleiding International Lifestyle Studies, een ondergeschoven-kindjes-vak dus.

En de Hogeschool van Gent (in België ja) biedt nu zelfs een volledige opleiding tot Trendwatcher aan. Dat is wél een nieuwigheidje! De hogeschool promoot het met:

'Door in te spelen op trends kan een bedrijf de concurrentie voor zijn in nieuwe ideeën en in nieuwe productontwikkelingen. Bedrijven zullen naar de toekomst toe mensen aanwerven die inzicht hebben in trends en trendanalyse.' 

Iedereen een trendwatcher

Genoeg baankansen dus en in de praktijk blijkt het minder 'hipster' te zijn. De opleiding richt zich namelijk vooral op sociologie, demografie, technologie, ecologie, politiek en economie, en niet zozeer op mode.

Deze nieuwe studie gaat in op de 'huidige trends' en het klinkt inderdaad ook erg leuk om te doen, maar nu is de vraag of niet iedereen Trendwatcher wil worden (of zoals wij plaatjesdraaiers zeggen 'These days everybody wants to be a DJ'). Wat denken jullie?

Gepubliceerd op 17 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Simon

Simon

Ik zag dit jaar de Zomergasten met Lidewij Edelkoort (http://programma.vpro.nl/zomergasten/tweede-scherm/2012/lidewij-edelkoort.html), een trendwatcher. Zij had écht een interessant verhaal. Ik word zomergastenexpert later als ik groot ben.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.