Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De leerfabriek

De leerfabriek

Door Merel

Ze voelden zich als sardientjes in een blikje. Het Alfa-College in Hardenberg barst bijna uit z'n voegen van het aantal leerlingen. Om de nood te verlichten, huurt de directeur nu ruimte in het gemeentehuis om een deel van de leerlingen les te geven. 

En het Alfa-College is lang niet de enige school die last heeft van dit kippenhoksyndroom. Op veel andere scholen is het pielen met noodlokalen, gespreide pauzes en over de hoofden lopen. Ook op mijn school was het jarenlang armoe troef...

Het kippenhoksyndroom

Extra noodlokalen in het Junior College, pendelen tussen twee gebouwen, (nog) meer plaatsen in de open leercentra, computerlokalen en stilteruimtes moeten voorkomen dat de helft van de leerlingen straks in het gemeentehuis belandt. 

Allemaal leuk en aardig, maar al die leerlingen begeven zich op een bepaald moment van de dag toch tegelijkertijd naar één plek in de school: de aula. Ook wel bekend onder de naam 'voederplek' en met stip op 1 de populairste ruimte in deze leerfabrieken.

Stilte voor de storm

Om 5 voor 12 is er nog niks aan de hand. Een enkele scholier met een tussenuur struint wat rond, hangt tegen een snoepautomaat of doet in zeldzame gevallen huiswerk. Er komt een zuchtje wind door een openstaand raam en de receptioniste fluit een deuntje. De kantinejuffrouwen treffen wat laatste voorbereidingen, en kletsen over de laatste schoonsprong van Patty Brard.

Dan, om 2 voor 12, komt de conciërge uit zijn kantoortje. Hij zet zich schrap. The final countdown...

Het voederuur

12 uur. Een indringende, scherpe bel verstoort in één klap de vredige sfeer. Binnen enkele seconden zien de trappenhuizen en gangen zwart van de krioelende menigtes scholieren. De eersten staan al in de rij voor de kantine, gulzig starend naar de voederbakken. Een gekakel van jewelste gonst door de lucht. Het dagelijkse voederuur is begonnen.

Bijna 700 organismen in een ruimte die gebouwd is voor half dat aantal. Ik sta er tussenin. Ellebogen in mijn zij, naaldhakken op mijn teen, zweetlucht in mijn neus. Dat A4'tje ruimte van een legbatterijkip overschrijd ik niet, geloof me. Zucht. Ik ben weer eens ingesloten. Bij gebrek aan andere opties bespied ik de menigte om me heen.

Van plof- tot stresskip

Welkom in de legbatterij. Dringend in de rij voor de kantine staan de plofkippen, zwaaiend met hun chipknip en warme wafels, pizza's en worstenbroodjes. In het midden, helemaal verdrongen door de massa, bevinden zich de kuikentjes, ook wel vierdejaartjes genoemd. Angstvallig kijken ze om zich heen, zoekend naar een vriendje of vriendinnetje dat kwijtgeraakt is in de stroom.

Dan heb je nog de stresskippen, die verspreid door de hele aula naar elkaar schreeuwen dat ze hun Binas vergeten zijn en dadelijk hun scheikundeproefwerk gaan verknallen, terwijl ze druk gebarend aan een klasgenoot vragen in welk lokaal ze moeten zijn en of de toets nu drie of vier keer meetelt.

Soortgenoten

Dan, plotseling, zie ik ze. Mijn soortgenoten! Ik plant op mijn beurt mijn ellebogen in andermans zijden en verpletter teentjes in een vastberaden poging mijn vrienden te bereiken. Traag verplaats ik me door de cluster van armen, buiken en hoofden, tot ik eindelijk aan de rand van de aula sta. Ik duw de deuren open en huppel naar... buiten! Ik ben een bio-kip, en ga lekker scharrelen.

Foto: Jumpv, Flickr, CC-BY

Gepubliceerd op 4 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Vandaag weer de eerste dag school...Ik was juist weer vergeten wat een gedoe en gehannes het altijd door die gangen is. Iedereen zit voetje voor voetje met de stroom mee te schuifelen, en dan moet je het net maar treffen tegen de richting in te moeten. En ze proberen bij ons nu al twee jaar 32 leerlingen in een lokaal voor 30 leerlingen te proppen, waardoor er altijd extra tafeltjes gehaald moeten worden.

11 jaar geleden

D.

D.

haha memories xd

11 jaar geleden

W.

W.

Bij ons ook al een tijdje zo, dit jaar krijgen we hopelijk een nieuw gebouw. Bij ons is het gevolg vooral dat je veels te veel tussenuren hebt :S

11 jaar geleden

M.

M.

En helaas geldt dit nog steeds

11 jaar geleden

M.

M.

Ja!! Ik ken het gevoel, bij ons bij Wis A zijn we met 36 kindjes. Het zou verboden moeten worden, of school moet meer subsidie krijgen, maar dat gaat niet door want er heerst een zogenaamde crisis :(

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.