Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pepernotenvertraging

Pepernotenvertraging

Door Bram

’s Morgens aan de keukentafel trek ik de dichtstbijzijnde folder naar me toe. Een veel te groot Kruidvat-logo staart me arrogant aan vanaf het glanzende papier.

Na wat bladeren valt mijn oog op een advertentie die me half laat stikken in mijn ontbijtje en een einde maakt aan mijn nuchtere denkwijze op de vroege ochtend.

"ZE ZIJN ER WEER!" schreeuwt de advertentie. Twee grote zakken pepernoten (met en zonder chocolade) prijken aan weerszijden van deze afschuwelijke oneliner.

In de zomervakantie

Meteen vult mijn brein zich met vragen. Het is amper september! Wie heeft dit in vredesnaam bedacht? En wat is dan die gedachtegang geweest? Zoiets als: "Laten we het noordelijke deel van Nederland de laatste vakantieweek verwennen met sinterklaassnoepgoed, dat zullen ze vast leuk vinden." Of: "Mocht de zomer nogal koud uitvallen in Spanje, dan kan de Goedheiligman altijd nog een maand of drie eerder komen."

Het hoort gewoon niet. In september horen er nog geen pepernoten verkocht te worden. In een restaurant krijg je ook niet als eerste het nagerecht 'omdat dat toch al eerder klaar was'. Als we zo omgaan met onze feestdagen kunnen we straks ook al paaseieren verstoppen in januari. Dan kunnen we vuurwerk afsteken op kerstavond en de kerstboom half september gaan versieren. Waar is ons geduld heen? Laten we de feestdagen maar gewoon afwachten.

Wetten

Eigenlijk zou er wetgeving voor moeten komen: pas vanaf half november mogen pepernoten verkocht worden. Voor elke vijf kilo die voor die tijd stiekem verkocht wordt, moet de directeur van het Kruidvat een kilo in zijn eentje naar binnen werken en 80% van de winst afdragen aan de regering. Dat zal ze leren.

Ik pleit niet voor deze pepernotenvertraging omdat ik me aan die folder erger. Ook niet omdat ik me erger aan de schappen vol pepernoten - ik kom toch bijna nooit bij het Kruidvat. Nee, de enige reden waarom ik pleit voor een voorlopig verbod, is omdat die dingen veel te lekker zijn.  Zodra ze in de winkel liggen en ik weet het, verlies ik de controle over mezelf en wandel ik dagelijks het Kruidvat uit met zakken pepernoten onder mijn arm. 

Ik wil deze zomer nog helemaal geen pepernoten eten, maar ik moet wel. Voordat jij deze column uit hebt, heb ik de eerste kilo's al achter mijn kiezen. Ik geef me over. Gefeliciteerd Kruidvat, jij wint.

Gepubliceerd op 4 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Kim

Kim

Hier op kantoor hebben we nog pepernoten van vorig jaar staan. Best lekker hoor.

11 jaar geleden

W.

W.

Ik ga die folder én dit artikel gewoon doodnegeren. Dan weet ik ook niet dat er kruidnoten zijn, dus dan is het niet erg.

11 jaar geleden

J.

J.

Er is juist een wetgeving voor pepernoten. Ik weet niet precies wanneer, maar er is een datum vanaf wanneer er pepernoten in de winkels mogen liggen. Elk jaar is die hetzelfde, al denken veel mensen dat ze ieder jaar vroeger zijn. Ik vind het ook te vroeg, want alle kinderen worden nu blijgemaakt met de hoop dat hij snel komt, al duurt het nog 3 maanden.

11 jaar geleden

Simon

Simon

*Eet een oliebol.*

11 jaar geleden

A.

A.

Well done Bram, jij wint !!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.